Vrhunska stručnjakinja otkriva najkompletniji pristup liječenju akni

Kad osobu muče akne, ona će vrlo vjerojatno problem pokušati riješiti specijaliziranim topikalnim pripravcima i njegujućim preparatima za osjetljivu kožu. Premda kreme pomažu, kod ozbiljnijih slučajeva to je tek „kozmetički zahvat“ koji, istina, može ublažiti simptome, no pravi problem ostaje neriješen.

Sve je to ponukalo dr. Jeannette Gjurić, renomiranu liječnicu i vlasnicu poznate zagrebačke Poliklinike Sinteza, da „zagrebe dublje“, po čemu je i inače poznata.

„Meni godinama dolaze pacijenti koji već dulje imaju teškoća s problematičnom kožom, i koji su sve isprobali. Ja sam naprosto adresa za ‘isterapirane’ pacijente“,  govori liječnica koja zdravlju uvijek pristupa holistički, uzimajući u obzir cjelinu, kompletan organizam, a ne samo dio tijela na kojem se problem manifestirao.

Često joj, kaže, dolaze osobe koje su isprobale sve moguće terapije – od dugotrajnog uzimanja antibiotika, roakutana, različitih tretmana za lice, krema, uzimanje kontracepcijskih pilula kako bi im se poboljšao ten…

Kad se simptomi poklapaju

No, priča je uvijek ista – onog trenutka kad su to prestali raditi, simptomi se vraćaju.

„Primijetila sam da pacijente koji imaju probavne smetnje, i koji k meni dolaze radi terapije mikrobioma crijeva, često muče problemi s kožom. Krenula sam s detaljnim anamnezama, i vidjela da se kod mnogih ti simptomi poklapaju: relativno brzo nakon što su pacijenti počeli patiti zbog problema s crijevima, pojavile su im se i akne.

I to nažalost one upaljene, duboke i bolne, koje se ne mogu riješiti istiskivanjem, za koje se vidi da dolaze ‘iz dubine’“, podijelila je doktorica Gjurić svoje iskustvo.

Krenula je testirati svaki detalj za koji je mislila da je bitan za ovu problematiku, i vidjela da pacijenti uvijek imaju takozvanu disbiozu crijeva – poremećaj crijevne flore – te su vrlo često intolerantni na određene namirnice.

Tretman biorezonancom

„I sami pacijenti s vremenom primijete da se konzumiranjem određenih namirnica stanje pogoršava. Ponekad treba uložiti puno truda da se otkrije o kojim se namirnicama radi, i treba se vrlo detaljno raspitati kakve su prehrambene navike pacijenta. Ono što je mene fasciniralo jest činjenica da se rezultati pokazuju već nakon desetak dana“, zadovoljna je dr. Gjurić, koja nakon testiranja pacijentima daje detaljne upute što smiju, a što ne smiju konzumirati.

Testiranje se provodi uz pomoć biorezonance, uređaja koji detektira poremećeni frekvencijski obrazac koji uzrokuje tegobu, ispravlja ga u zdravi i putem posebne elektrode vraća natrag u organizam u obliku terapijske frekvencije.

„Biorezonancom se uspješno detektiraju i one manje vidljive negativne promjene u tijelu, koje iscrpljuju naš organizam i čine ga podložnijim različitim stanjima i bolestima, a osim problema s crijevima i intolerancije na hranu, uspješno se dijagnosticiranju i liječe alergije kod djece i odraslih, ozljede, različite infekcije, migrene, gastritis, stres te opterećenost organizma teškim metalima“, ističe zagrebačka liječnica koja je svoje znanje stjecala u prestižnim poliklinikama diljem svijeta.

Odmak od monoterapije

„Budućnost je odmaknuti se od monoterapije, kombinirati metode i sinergijskim postupcima pristupiti ljepoti i zdravlju“, otkriva dr. Gjurić, dodajući kako novi postupci odgovaraju na zahtjeve suvremenog života koji nam ostavlja sve manje vremena da se posvetimo sebi.

Nakon dijagnostike izvodi se biorezonantna terapija, a oba su postupka potpuno individualizirana. Bit terapija je stabilizacija crijevne flore i odstranjivanje toksina iz tijela, a u učinkovitost se uvjerila i 45-godišnja pacijentica koja je u Sintezu došla radi općeg lošeg stanja i upaljenih akni na licu.

Elsa Hosk releases a photo on Instagram with the following caption: "ud83dudc81ud83cudffc"., Image: 347330556, License: Rights-managed, Restrictions: *** No USA Distribution *** For Editorial Use Only *** Not to be Published in Books or Photo Books *** Handling Fee Only ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA

„Prištići su me mučili u pubertetu, onda su se povukli, i opet buknuli u kasnim tridesetima. Uz to sam stalno imala probavnih problema, a mučili su me i grčevi. Duga sam hodala po pretragama, obavila kolonoskopiju, gastroskopiju… No, nitko nije našao ništa“, otkriva nam pacijentica čiju se se problemi počeli rješavati tek dolaskom u Sintezu, gdje je ustanovljeno da joj crijeva nisu dobro apsorbirala vitamine, minerale i sve ono što organizmu treba za normalno funkcioniranje.

Sindrom propusnih crijeva

„Crijeva su postala propusna, stvorila se intolerancija na histamin koju nitko nije prepoznao, a onda su se pojavile i urtikarije na licu koje su neugodno svrbjele, i tu i tamo se neka inficirala i upalila…“, govori pacijentica, naglašavajući da se peristaltika crijeva potpuno poremetila. Dobre su bakterije nestale, pojavila se candida, a onda i glavobolja, nesanica, preskakanje menstrualnih ciklusa, čak i lagana depresija – kojoj nije mogla otkriti uzrok.

Osim terapije biorezonancom, dr. Jeannette Gjurić propisala joj je i terapiju probioticima, koja se treba provoditi barem 12 tjedana. Da bi se mikrobiom crijeva kompletno oporavio, potrebno je, pak, oko šest mjeseci.

Pitali smo doktoricu preporučujete li tu terapiju i kad netko nema problema s aknama?

„Kad ljudi nezdravo žive i ne paze na prehranu, to zasigurno neće dobro utjecati na crijeva. Ne znači da će odmah dobit akne – klinička slika može se manifestirati i na neki drugi način. Ako se pak pojave upalne promjene na licu, kožu treba polako čistiti medicinsko-kozmetičkim tremanima, pri čemu se mora jako paziti da se ne koriste agresivna sredstva kako se lice ne bi dodatno iziritiralo“, govori dr. Gjurić, naglašavajući da je sve to proces koji – traje. I treba se raditi malo pomalo.

Najteže je promijeniti navike

„Promjena prehrane za pacijenta je ponekad na početku dosta teška i zahtjevna, vrlo često pitaju kako kuhati, gdje nabaviti namirnice, kako sve stići u radnom danu, kako se organizirati…“, otkriva ova pacijentima iznimno posvećena liječnica, svjesna da je u tom procesu najteža – promjena navika.

No, ono što pacijenta uvijek stimulira je činjenica da se rezultati vide vrlo brzo, već za desetak dana – i od toga nema jače motivacije.

„Jako mi je stalo da pacijenti shvate što ja to radim, trudim se sve im detaljno objasniti. Akne su – isto kao i mrljice po licu ili problemi s probavom – samo simptom koji govori da nešto nije u redu, a ako se ne nešto ne poduzme, situacija se može zakomplicirati. Može, primjerice, dovesti do sindroma propusnog crijeva, a to je onda već vrlo ozbiljan zdravstveni problem. I on se, naravno, može tretirati, no proces traje jako dugo.

Tako je i pacijentici napravljena dijagnostika, nakon čega je dobila popis namirnica koje treba jesti – i koje mora izbjegavati.

Vidno poboljšanje nakon četiri tjedna

Nakon četiri do pet tjedana doktorica očekuje vidna poboljšanja, a pacijentici je preporučila i  uzimanje preparata Omnibiotics™, probiotika u čiju se učinkovitost i sama uvjerila.

Laboratorij koji ih proizvodi poznat je po vrlo studioznom pristupu, a redovito surađuje s najvećim klinikama u Europi, što je ovoj iznimno pedantnoj liječnici jako važno.

„Probiotske bakterije trebaju biti aktivne, a takve su u periodu od 24 sata nakon aktivacije. Ovdje je to riješeno procesom dehidracije: bakterije su stavljene u fazu mirovanja, a prije konzumacije se hidriraju. Također, jako paze na to kako miješaju sojeve bakterija, koji trebaju biti kompatibilni i djelovati u sinergiji, a ne da se dogodi da učinak jednog soja poništava djelovanje drugog“, otkrila nam je naša sugovornica, naglašavajući kako su probiotici postali „in“, no kako ih treba pomno birati jer nisu svi jednako djelotvorni.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Alberta Ferretti Backstage Milan Ready to Wear. Spring/Summer 2018. Swedish model Elsa Hosk. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 355000145, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

„Iza jako malog broja probiotika stoje studije koje potvrđuju razmnožavanje probiotskih kultura nakon davanja, što je jedan od glavnih ciljeva terapije. Bakterije, naime, trebaju biti sposobne preživjeti transport do crijeva, a preparati trebaju biti stabilni.

Probiotici u prahu

U svakodnevnoj upotrebi pokazalo se da je najbolje da se mogu držati na sobnoj temperaturi i da se bakterije aktiviraju neposredno prije upotrebe – a to se najčešće događa ako su u obliku praha“, kaže dr. Gjurić, svjesna da se ne drže svi pacijenti pravila pa proizvod mora biti što jednostavniji za uporabu da bi se zagarantirala kvaliteta probitičkih kultura.

A kako se osjeća pacijentica?

„Otkako pijem probiotike i ne jedem namirnice koje mi smetaju (primjerice, agrume i gluten), osjećam se mnogo bolje, nisam umorna, a nakon dva tjedna – poslije druge terapije – i koža mi je postala ljepša, sjajnija i elastičnija. Prije bi mi, koje god kreme koristila, lice bilo nekako beživotno… A smirile su se i akne“, otkriva pacijentica, svjesna da joj se nije smirila samo koža, nego i cijeli organizam.

Emily Ratajkowski in the new spring summer 2016 ad campaign of Jackie Aiche jewels, Image: 278716348, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Thunder Press

Premda joj je dosta teško palo to što ne jede slatko – a zbog kandide ni mliječne proizvode – rezultati su vrlo motivirajući i potiču je da ustraje. „Gledam se u ogledalo i ne vjerujem“, poentirala je svoj osjećaj nakon dvije terapije kod doktorice Gjurić.

Pročitajte još i ...