Zašto liječnici idu na blefaroplastiku u Varaždin?

Svaka industrija ima svoje zvijezde – neke od njih neprestano su pod svjetlima reflektora, poput filmskih ili glazbenih, dok druge poznaju tek insajderi koji su s njihovim radom upoznati preko osobnog iskustva ili pak preporuke.

S obzirom na to da je naša misija informirati čitatelje o mogućnostima estetske medicine i kirurgije koje su im dostupne kod domaćih liječnika, kao i predstaviti stručnjake koji zaslužuju povjerenje, istražili smo kojim se liječnicima u ruke prepuštaju – drugi liječnici.

O najvećim stručnjacima za operacije grudi, faceliftinge i liposukcije već smo pisali, no kad je u pitanju operacija kapaka – koji su se doktori profilirali u prepoznatljiva imena?

O dr. Goranu Tomičiću, mladom liječniku iz Varaždina, čuli smo samo riječi hvale – između ostalog i činjenicu da k njemu na operaciju kapaka dolaze i drugi liječnici. Dr. Goran Tomičić specijalist je oftalmologije, zaposlen u Općoj bolnici Varaždin te poliklinici Sveti Nikola u Varaždinu.

Unatoč činjenici da spada u mlađu generaciju liječnika, na glasu je kao jedan od top izbora pacijenata kad je u pitanju operacija uklanjanja viška kože na kapcima. Među njegovim pacijentima nalaze se i mnogi kolege liječnici – pa nismo mogli odoljeti da ne upitamo ovog stručnjaka – kako je u tako kratkom roku postao „go-to“ doktor za jedan od najtraženijih estetskih zahvata?

„Blefaroplastika je moja velika ljubav, uživam u svakoj operaciji – i to je vjerojatno ono što su prepoznali pacijenti i kolege. Popularnosti su sigurno doprinijele i društvene mreže, kojima se u današnjem vrijeme informacije vrlo brzo šire“, ističe dr. Tomičić.

Zanimalo nas je i tko mu je bio mentor, od koga je učio „zanat“, na što dr. Tomičić odgovara da je prekretnica koja je usmjerila njegov put prema kirurgiji vjeđa bila specijalizacija na KBC-u Rebro i docentica Juri Mandić.

S obzirom na to da spada u mlađu generaciju liječnika, upitali smo ga – kada se stigao profilirati u jednog od top stručnjaka za blefaroplastiku?

„Od prve blefaroplastike koju sam izveo prošlo je već 12 godina, što je relativno dug period za stjecanje iskustva u određenom području. Osim blefaroplastike, radim i mnogo složenije operacije vjeđa (rekonstrukcije vjeđa nakon operacije tumora i ozljeda), što mi je također donijelo određeno iskustvo i sigurnost u izvođenju operacija“.

Zašto baš Vas preporučuju i dolaze Vam pacijenti iz cijele Hrvatske?

Da bi se pacijent odlučio za nekog liječnika, najvažnije je povjerenje, odnosno taj neki ‘klik’ između pacijenta i liječnika. Vrlo često su za to zaslužne preporuke zadovoljnih pacijenata i radovi prije/poslije koji se mogu vidjeti na internetu“.

Je li Vam teže napraviti gornju ili donju blefaroplastiku?

„Iako je donja blefaroplastika zahtjevnija i potreban je dodatan oprez kod izvođenja zahvata, nema mi razlike u težini između njih. Svaka zahtijeva svoje finese“.

Gornja blefaroplastika se najčešće radi kod spuštenog kapka i viška namreškane kože, no ne znamo uvijek tko ima indikacije za operaciju donjih kapaka?

„Najčešće su to izbočeni masni jastučići, odnosno ‘vrećice’ na donjim kapcima i višak kože koji stvara nabore“.

Postoje 2 osnovna pristupa donjoj blefaroplastici – vanjskim rezom uz rub trepavica te unutarnjim rezom – koje su razlike i kako se odlučujete na jedan od njih?

„Transkonjunktivalni pristup (s unutarnje strane kapka) tehnički je zahtjevniji, ali s obzirom na svoje prednosti – uvijek kada je to moguće – moj je prvi izbor. Kao prednosti svakako treba spomenuti nepostojanje vidljivog reza i ožiljka, kao i činjenica da je mogućnost komplikacija koje su inače moguće kod vanjskog reza (izvrtanje vjeđe i promjena oblika vjeđe), kod operacije unutarnjim rezom svedena na minimum. Za vanjski rez ispod trepavica odlučujem se kod evidentnog viška kože koji stvara nabore, dok izbočenim masnim jastučićima koji stvaraju izgled vrećica uvijek pristupam s unutarnje strane“, objašnjava dr. Tomičić.

Donja blefaroplastika, transkonjunktivalni pristup

Što možemo napraviti s udubljenjima ispod očiju koja kreiraju tamne podočnjake?

„Za udubljenja ispod očiju najčešće rješenje su dermalni fileri, a postoji i mogućnost premještanja masnih jastučića u udubine prilikom izvođenja donje blefaroplastike“.

Što mislite o korištenju uređaja Plasmage za zatezanje kapaka?

„Ne smatram Plasmage dobrim rješenjem kada su kapci u pitanju. Za podizanje gornjih kapaka jedino dobro rješenje je gornja blefaroplastika. Što se tiče donjih kapaka, kod evidentnog viška kože također je preporuka donja blefaroplastika, a za sitne nabore i manju namreškanost kože mogu se koristiti nekirurške metode poput mezoterapije, kemijskog pilinga ili lasera“.

Na što je važno paziti prilikom blefaroplastike?

Postoje mnogi koraci u samoj operaciji i svi su važni. Ono što bih izdvojio je pažljivo crtanje koje predstavlja vrlo važan korak  – i temelj je za simetriju, dobre rezultate i prirodan izgled nakon operacije. Uvijek treba imati na umu da se, uz dobar estetski rezultat, sačuva funkcionalnost i anatomija vjeđe i samog oka“.

Gornja i donja blefaroplastika

Možete li nam istaknuti neki komplicirani primjer koji ste imali?

„Rekonstrukcija vjeđa nakon operacije tumora može biti vrlo zahtjevna jer je u nekim slučajevima potrebno odstraniti kompletnu vjeđu nakon čega nastaje veći nedostatak tkiva. Ti nedostaci tkiva nadomještaju se premještanjem dijela jedne vjeđe na drugu, različitim režnjevima (pr. Hughes) i transplantacijom kože. U nekim slučajevima potrebna je i rekonstrukcija suznih kanala stentovima“.

Može li se prilikom zahvata kreirati i „mačkasti“ izgled očiju, mogu li se kutovi očiju lagano podignuti?

„Vrlo često se tijekom operacije pojačava napetost vjeđe, kutovi očiju mogu se lagano podignuti, ali nisam sklon pretjeranom i neprirodnom „cat eyes“ izgledu, koji se može vidjeti na društvenim mrežama – posebno iz stranih država“.

Imate li neku posebnu tehniku, razlikuje li se Vaš pristup po nečemu?

„Operacija blefaroplastike već dugo je poznata, a svaki liječnik kroz godine rada modificira i prilagođava tehniku kako bi postigao što bolje rezultate“.

Gornja blefaroplastika

Koja je cijena gornje, a koja donje blefaroplastike?

Cijena gornje blefaroplastike je 6.000,00 kn, a donje 7.000,00 kn“.

 Dolaze li vam često i kolege liječnici na zahvat te kolike su liste čekanja na blefaroplastiku?

„U posljednje vrijeme sve više kolega liječnika dolazi na zahvat. Liste čekanja kreću se oko 2 mjeseca“.

Gornja blefaroplastika

Koliko traje i kako izgleda oporavak?

„Oporavak je individualan. Nakon gornje blefaroplastike treba računati na podljeve koji mogu trajati oko tjedan dana, dok kod donje mogu trajati i nešto duže. Nakon gornje blefaroplastike preporučuje se tjedan dana poštede od posla, a ako podljevi pacijente estetski ne smetaju te ne rade teže fizičke poslove ili u prašini, mogu se poslu vratiti već treći dan. Nakon donje blefaroplastike preporučuje se pošteda od posla dva tjedna“.

Pročitajte još i ...