Zašto milenijalke obožavaju baš ova tri tretmana

Djevojkama u dvadesetima njega kože često nije na listi prioriteta. A zašto bi i bila – netko bi mogao postaviti pitanje. To su godine u kojima se većina njih napokon riješila pubertetskih prištića, a znakovi starenja još su daleko

No, većina dermatologa s tim se stavom ne bi složila. „Anti-ageing njega odlično funkcionira i kao prevencija pa se korištenje preporučuje i prije pojave prvih bora“, potvrđuje nam dr. sc. Ivana Nola, renomirana zagrebačka dermatovenerologinja iz Dermatologije Nola, kojoj se za savjete obraćaju i brojne poznate Hrvatice.

Faktori koji ubrzavanju starenje

Možemo li stoga tvrditi da s njegom kože treba započeti u periodu kad ona izgleda najbolje? „Apsolutno“, slaže se naša sugovornica. Jer, naglašava, koža ne stari samo zbog godina: na njezino stanje loše utječu i nepovoljni vremenski uvjeti, zagađenja iz zraka, nedostatak sna, neuravnotežena prehrana, užurbani način života

Svi ti faktori neće odmah uzrokovati bore, no stvorit će za njih „odličnu podlogu“. Osim u slučaju da su nam geni jako skloni, nedostatna njega najprije će uzrokovati dehidraciju i sivilo tena, smanjenje elastičnosti, opušten tonus… i borice već krajem dvadesetih.

Tri učinkovita tretmana

I tajna dobrog izgleda u četrdesetima leži u adekvatnoj njezi u dvadesetima pa smo doktoricu Nolu pitali što bi – osim kvalitetne kreme – preporučila mladim djevojkama. „Djevojkama u dvadesetima svakako bih preporučila tri tretmana: HydraFacial, kemijski piling i mezoterapiju“, rekla nam je ova popularna liječnica.

HydraFacial je tretman koji vole žene svih dobi: u zrelim godinama ublažava čak i sitne bore te hiperpigmentacije, dok će mladim djevojkama dati dodatni „glow“ – zbog čega ga obožavaju kad se trebaju dotjerati za neke posebne prigode. Sastoji se od tri koraka: prvi je abrazija, drugi je ubrizgavanje seruma čiji je sastav prilagođen potrebama kože, a treći je čišćenje pora vakuumom – pri čemu iz njih izlaze masnoće, bakterije, gljivice… Sve ono što je običnim čišćenjem nemoguće ukloniti.

Koktel moćnih sastojaka

„Riječ je o vrlo nježnoj varijanti mikrodermoabrazije, čija je prednost to da se koža ne oštećuje jer se tijekom čitavog tretmana vlaži. Iz tog je razloga savršen za mlade žene“, govori doktorica Nola, koja kao najveću prednost HydraFaciala ističe baš tu multifunkcionalnost. A čime se koža „puni“? S obzirom na trend personaliziranja koji je zahvatio i svijet estetike, koktel se sasvim prilagođava potrebama kože svakog pojedinog pacijenta.

U kožu se ubrizgavaju revitalizirajući serumi s antioksidansima, peptidima, hijaluronskom kiselinom, vitaminima… „Učinak se pojačava vakuumskom masažom, a lice se tretira i LED svjetlošću određenih valnih duljina, koja ima protuupalni, ali i anti-age učinak“, opisuje nam naša sugovornica jedan od hit kozmetičkih tretmana u svojoj poliklinici.

Koži treba omogućiti da diše

Još jedan od tretmana koji koži pomaže da zablista i „prodiše“ – a popularan je među milenijalkama – je kemijski piling, tijekom kojeg se na kožu nanose različite vrste kiselina, što dovodi do eksfolijacije (ljuštenja).

Jedan od najljepših aduta mladog lica je blistavost, koju ova vrsta pilinga još više ističe. Njime se, naime, uklanjaju mrtve stanice i potiče se rast novih, što rezultira boljim tonusom, poboljšanom teksturom i sjajnijim izgledom.

Jesen je idealna za pilinge

„Kako se kemijski pilinzi ne preporučuju raditi dok je sunce jako, jesen je idealan period za ovu vrstu tretmana“, otkriva nam doktorica Nola, ističući da posebna priprema nije potrebna. No, ovisno o vrsti pilinga, dermatolog će vam dati detaljne upute o njezi kože prije i nakon postupka. Praktično je na tretman otići sredinom tjedna, kako bi se očekivano ljuštenje odvijalo tijekom vikenda – i kako biste u tjedan koji slijedi ušle s novom dozom svježine.

Premda neopterećene godinama i borama, mlade bi djevojke trebale imati na umu da nepovoljni utjecaji iz okoliša – poput zagađenje i UV zraka – te neuredan stil života i stres cijelo vrijeme „vrebaju“ na kožu. Stoga doktorica Nola preporučuje korištenje kvalitetne kozmetike, razvijanje zdravih životnih navika i stalnu hidrataciju kože i organizma općenito.

No, što kad poželite poseban boost, što kad poželite baš jako jako zablistati? Ova vam iskusna dermatologinja tada predlaže – mezoterapiju. Tretman je to tijekom kojeg se duboko u kožu injektiraju aktivni sastojci – također prilagođeni potrebama svake pojedine žene.

„U dvadesetima, kad koži još ne trebaju moćni anti-ageing sastojci, preporučuje se vrlo učinkovit vitaminski miks, čime se koža automatski revitalizira“, govori ova zagrebačka liječnica, čiji je njegovan izgled i mladolikost najbolja potvrda da “zna što radi“.

Odlična priprema za četrdesete

Osim na znakove starenja – zbog čega je obožavaju žene u zrelim godinama – mezoterapija odlično djeluje na promjene nastale pod utjecajem vanjskih faktora, koji su za način na koji starite odgovorni gotovo kao i geni.

Rezultat? Stanice su obnovljene, a potaknuta je i sinteza kolagena (da se ne iznenadite – njegova razina pada već u dvadesetima!). Dakle, u dvadesetima je ključno razviti navike njege i brige za kožu, jer premda četrdesete zvuče kao daleka budućnost, bolje da ih dočekate – spremne.

Pročitajte još i ...