Prva pomoć za akne na leđima, dekolteu i bikini zoni

Iako ih često povezujemo s tinejdžerskim godinama, akne se sve češće pojavljuju i kod osoba nakon 30-e, a zbog utjecaja hormona i osjetljivije kože, mnogo su im sklonije žene. Masni tip kože u kombinaciji s neadekvatnom njegom vrlo često dovodi do nepravilnosti, a da njihova pojava nije rezervirana samo za lice, znaju milijuni žena.

Naprotiv, kod većine osoba pogođenih aknama, prije ili kasnije, one će se razviti i na tijelu – a zbog strukture i debljine kože te rasporeda lojnih žlijezda, među najkritičnija područja spadaju prsa, ramena i leđa.

Područja s kojih akne nestaju vrlo teško

Osim što su često izložena nepovoljnim vanjskim uvjetima, ova su područja i posebno osjetljiva na razvoj nepravilnosti, a zašto je to tako, odgovorila nam je dr. Nevia Delalle, jedna od najiskusnijih hrvatskih dermatologinja.

„Akne su još uvijek najčešća bolest kože i najčešći razlog posjete dermatolozima diljem svijeta, a iako imaju tendenciju nastanka u pubertetu i spontanog smirivanja u 20-ima, vrlo često perzistiraju i kasnije, pogotovo na leđima, prsima i ramenima“, objašnjava liječnica. Naša nam sugovornica tvrdi kako na ovim područjima, zbog izlaganja suncu, i nakon zacjeljivanja akni zaostaju hiperpigmentacije i ožiljci, posebno na tankoj koži prsa koja je iznimno osjetljiva.

dr. Nevia Delalle, spec. dermatovenerologije

Antibakterijski sastojci specijalizirani za tretiranje akni na leđima i prsima

„Pod utjecajem spolnih hormona, sebacealne žlijezde proizvode veće količine sebuma, a najgušće su raspoređene upravo na prsima i gornjem dijelu leđa. Prirodan fiziološki proces ljuštenja površinskih slojeva, tzv. turnover cycle, kojim se mrtve stanice odbacuju i zamjenjuju novima, može rezultirati nagomilavanjem mrtvih stanica u folikulama, a na masnoj koži će zbog viška sebuma često doći do potpunog začepljenja folikule“, tvrdi dr. Delalle, dodajući kako se na leđima i prsima akne često javljaju i zbog manjka njege, jer ovim područjima posvećujemo bitno manje pažnje nego licu.

Victoria's Secret has posted a photo on Instagram with the following remarks: It’s official: bralette season is here! Twitter, 2018-06-05 10:37:37. Photo supplied by insight media. Service fee applies. NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! EDITORIAL USE ONLY! / MAY NOT BE PUBLISHED IN BOOKS AND ILLUSTRATED BOOKS! Please note: Fees charged by the agency are for the agency’s services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. The agency does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold the agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against the agency arising out of or connected in any way with publication of the material., Image: 373866324, License: Rights-managed, Restrictions: NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! Please note additional conditions in the caption, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Insight Media

„P. Acnes – bakterija koja normalno živi na našoj koži,u začepljenim će se porama razmnožavati znatno brže, što rezultira upalama, a u najtežim slučajevima i bez adekvatnog tretmana, dolazi do stvaranja nodula i cisti koji zahtijevaju ozbiljno liječenje“, objašnjava doktorica, dodajući kako su faktori koji pogoršavaju stanje akni uvijek isti, baš kao i rješenja – smanjiti upalni proces glavni je cilj tretiranja akni, bez obzira na to gdje se one nalaze. Kako bi se s ovim iznimno neugodnim problemom konačno obračunali, renomirani dermokozmetički brand Synchroline na tržište je izbacio liniju proizvoda baziranu na antibakterijskim sastojcima – Aknicare, specijaliziranu upravo za tretiranje akni na leđima, prsima i ramenima.

Nakon zimskog zatišja, nepravilnosti “buknu“ preko noći

Osobe masne kože posebno se pribojavaju i promjene godišnjih doba, jer nakon dugog „zimskog zatišja“, akne na prsima i leđima dolaskom toplijeg vremena često „buknu“ gotovo preko noći. Zašto je to tako, otkrila nam je dermatologinja.

World Premiere of "Peter Rabbit". The Grove, Los Angeles, CA. Pictured: Margot Robbie. EVENT February 03, 2018 Job: 180203A1, Image: 362234292, License: Rights-managed, Restrictions: 000, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Bauer Griffin

„Stanje akni značajno se pogoršava ljeti, posebno osoba koje se intenzivno znoje i bave sportom. Naime, lojnice su aktivnije tijekom toplijih mjeseci, a u kombinaciji sa znojem i velikom količinom krema sa SPF-om, vrlo lako dolazi do upalnih promjena u začepljenim porama“, tvrdi dr. Delalle, dodajući kako su upale na leđima najčešće smještene oko folikula te se mogu liječiti istim preparatima kao i one na licu, ali u prilagođenim koncentracijama.

Jedinstvenom kombinacijom sastojaka, Synchroline Aknicare dermokozmetička linija osigurava trostruko djelovanje – istovremeno smanjuje stvaranje sebuma, sprječava pretjerano zadebljanje rožnatog sloja kože kako se višak mrtvih stanica ne bi taložio u kanalima folikula te zaustavlja pretjeran rast bakterija. Fokusirani na blage i umjerene komedonske i upaljene akne, proizvodi Aknicare linije ne sadrže antibiotike i retinoide, za razliku od većine iritirajućih tretmana za akne.

Proizvod je dostupan u ljekarnama

Da niti jedan učinkoviti pristup liječenju akni ne može proći bez „svemoguće“ salicilne kiseline, jasno je i stručnjacima Synchroline laboratorija, a dr. Delalle objasnila sam je zašto je upravo ona ključan sastojak formule.

„Salicilna kiselina je standard u tretiranju akni, baš kao i benzoil peroksid, koji bi se u obliku čistača trebao koristiti svakodnevno, kako bi koža postala poroznija i lakše upijala aktivne sastojke. Zbog topivosti u uljima, salicilna kiselina s iznimnom lakoćom prodire u pore i folikule te ih oslobađa nakupljenih nečistoća, a djeluje istovremeno antibakterijski, antiseptički i antiupalno“, objašnjava naša sugovornica.

Ciljano djelovanje rješava jedan od najčešćih ženskih problema

Ciljanim mehanizmom djelovanja ova se inovativna formula uspješno bori s aknama na većim površinama tijela, a najveća inovacija linije svakako je Aknicare Spray. Kombinirajući laganu formulaciju emulzije i iznimnu praktičnost spreja, ovaj je proizvod stvoren kako bi tretiranje velikih površina poput prsa i leđa postalo mnogo jednostavnije.

Proizvod je dostupan u ljekarnama

Još jedan čest ženski problem – o kojem se vrlo rijetko govori – su i akne na području bikini zone. Iako na njih tijekom zime najčešće zaboravimo, približavanje toplijih dana znači i češće depilacije, više znojenja i iritacija, a samim time – i više problema na delikatnoj koži. Zahvaljujući malom postotku salicilne kiseline koju sadrži, Aknicare Spray sve se češće upotrebljava i kod akni nastalih zbog začepljenja folikule na području bikini zone, a dermatolozi preporučuju kombinirati ga s Aknicare kremom i losionom, ovisno o ozbiljnosti problema.

Dutch model Bregje Heinen stars in Faithfull the Brand Summer 2017 photoshoots., Image: 339609021, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Dok će krema, zbog iznimno lagane teksture, osigurati cjelodnevnu hidrataciju i spriječiti isušivanje masne kože, istovremeno je matirajući, Aknicare losion je, pak, namijenjen SOS situacijama koje zahtijevaju iznimno brzo djelovanje.

Učinkovita alkoholna otopina posebno je pogodna za jake akne te područja prekrivena većim brojem dlačica, a samosterilizirajući aplikator osigurat će ne samo jednostavniju primjenu, već i povećanu dozu sigurnosti, koja bi nam u slučaju upalnih promjena trebala biti prioritet.

Pročitajte još i ...