Hrvatski kirurg i dermatologinja otkrivaju kako da lice izgleda odmornije i mlađe

Većina će žena bez razmišljanja izrecitirati top listu savjeta kojih se treba pridržavati kako bi nam ten bio čist i blistav. Na tom će se popisu svakako naći zdrava prehrana, izbjegavanje stresa, dovoljno sna i izbacivanje navika koje su loše za kožu, poput pušenja i konzumiranja alkohola, njega adekvatnim preparatima…

No, kad želimo „zagrebati“ malo dublje, nailazimo na prve prepreke, posebice kad je riječ o posljednjoj stavki – a to je kozmetika. Koji su to „adekvatni preparati“? Zašto neki od njih jednostavno ne funkcioniraju? Poznajemo li zaista svoju kožu i zašto nam je siva i umorna iako smo tek zakoračili u tridesete? Što nas onda tek čeka u sljedećoj dekadi – i što možemo poduzeti da bismo produljili mladolikost? Koje su tvari u kozmetičkim preparatima najučinkovitije?

Kako nadoknaditi tvari koje je koža izgubila

Kakvu moć imaju preparati u ampulama? Nadoknađuje li serum u tom formatu kvalitetnije manjak vitamina C, aminokiselina, minerala, vode i hijaluronske kiseline u koži? Odgovore smo potražili kod vrhunskih stručnjaka za kožu – dermatovenerologinje dr. Maje Kovačević i dr. sc. Mladena Dudukovića, plastičnog kirurga.

Dr. Maja Kovačević, spec. dermatovenerologije

I dok nam je dr. sc. Duduković govorio o suvremenim anti-ageing strategijama, dr. Maju Kovačević smo zamolili da nam otkrije kako doskočiti sivom tenu te ostalim procesima koji djeluju na to da lice izgleda umorno i starije nego što jest.

A kako smo na kozmetičkom tržištu pronašli dva iznimno praktična i učinkovita rješenja – Liftactiv Specialist Peptide-C anti-ageing ampule, top inovaciju koja djeluje na sve vrste bora i rješava problem nedostatka sjaja, te Liftactiv Specialist Glyco-C noćne piling ampule namijenjene ublažavanju hiperpigmentacije, zamolili smo dr. Kovačević da nam objasni ulogu tih iznimno moćnih sastojaka ovih minimalističkih formula. Zašto ih ubrajamo u zvijezde anti-ageinga i koje su njihove supermoći?

Kako, dakle, doskočiti sivom i umornom tenu?

DR. KOVAČEVIĆ: Stalna njega preparatima i tretmanima odabranim prema stanju i tipu kože donosi jako dobre rezultate. Kad je riječ o postizanju ljepšeg, mladolikog i ujednačenog tena, posebno dobro djeluju serumi s vitaminom C – zaslužnim za vraćanje prirodne blistavosti. Iznimno je važno i korištenje preparata s UV zaštitom, koja se ljeti ne smije zaboraviti ni ako smo izišli „samo do dućana“. A glow efekt najbrže se postiže kombinacijom zvijezda anti-ageinga – hijalurona i vitamina C.

Od aktivnih bih sastojaka spomenula i peptide koji, naneseni u topikalnim preparatima, povećavaju elastičnost kože i pridonose sintezi kolagena ublažavajući tako bore.

Hijaluronska kiselina jedan je od termina koji se najčešće spominju u anti-ageingu. Koliko je ona djelotvorna u topikalnim preparatima?

DR. KOVAČEVIĆ: Hijaluronska kiselina je zlatni standard u pomlađivanju i jedan od ključnih faktora u hidrataciji lica jer joj je glavni zadatak vezivanje i zadržavanje vode. I ona je, baš poput kolagena, prirodno prisutna u koži, no njezin udio s godinama drastično pada, umanjujući mogućnost kože da sama zadrži vlagu.

U topikalnim je preparatima nalazimo u dva oblika: visokomolekularnom i niskomolekularnom. Prvi je zaslužan za hidrataciju epidermisa, a zadržavajući vlagu ojačava i strukturu dermisa osiguravajući koži tzv. plumping efekt. Drugi pak penetrira u dublje slojeve kože i stimulira sintezu kolagena u dermisu te na taj način ublažava bore. Maksimalna djelotvornost se postiže ako su u preparatima zastupljena oba oblika.

Postoje li načini da kod kuće poboljšamo učinak anti-ageing tretmana koje smo radili kod dermatologa?

DR. KOVAČEVIĆ: Profesionalnim anti-age tretmanima možemo postići izvrsne rezultate, no od iznimne je važnosti održavanje istih. Nakon tretmana preporučujemo korištenje preparata s aktivnim sastojcima ključnim u anti-age njezi jer se na taj način može produljiti učinak postignut profesionalnim tretmanom.

Mogu li topikalni preparati utjecati na obnovu kolagena u koži?

DR. KOVAČEVIĆ: Kolagen je glavni protein koji se nalazi u dermisu i odgovoran je za elastičnost i čvrstoću kože. Aktivni sastojci u topikalnim preparatima stimuliraju sintezu kolagena te smanjuju njegovu razgradnju do koje dolazi prilikom starenja.

Iznimno je važno da su aktivni sastojci u topikalnim preparatima u odgovarajućoj formulaciji kako bi isti penetrirali u željene slojeve kože i ondje ostvarili svoj učinak.

Koji su sastojci u proizvodima za njegu najučinkovitiji u poticanju procesa koji utječu na mladolikost?

DR. KOVAČEVIĆ: Starenjem kože dolazi do stanjivanja epidermalne barijere, gubitka elastina i kolagena te akumulacije UV zračenja. Posljedično, koža postaje atrofična, gubi elastičnost, pojavljuju se bore i hiperpigmentacije. Prilikom odabira anti-ageing preparata za njegu kože bitno je obratiti pažnju na aktivne sastojke koji djeluju na spomenutu problematiku. Najbolji rezultati postižu se kombinacijom aktivnih sastojaka poput vitamina C, hijaluronske kiseline i peptida koji u sinergiji djeluju na obnovu kože, smanjenje bora i zaglađenost tena.

Što su peptidi i kakav je njihov učinak na kožu?

DR. KOVAČEVIĆ: Peptidi su kratki lanci aminokiselina koji služe kao stanični signalizatori. Nazivaju se još i stimulatorima kolagena jer potiču sintezu kolagena i elastina, zbog čega koža postaje elastičnija i zaglađenija, a tonus joj je znatno poboljšan.

Zašto su svi “ludi” za vitaminom C?

DR. KOVAČEVIĆ: Vitamin C je dobro poznati sastojak bez kojega su anti-age preparati, usudila bih se reći, gotovo nezamislivi. Od brojnih svojstava koje ova molekula posjeduje izdvojila bih protuupalno djelovanje, neutralizaciju slobodnih radikala te stimulaciju sinteze kolagena i proliferacije fibroblasta. Bitno je da formulacija ima PH 3,5 i niži kako bi se tvar apsorbirala u željeni sloj kože. Zahvaljujući ovim svojstvima, redovitom uporabom preparata s vitaminom C postižemo željenu blistavost, bore i hiperpigmetacije su ublažene, a ten ujednačeniji.

Koje su prednosti seruma u ampulama?

DR. KOVAČEVIĆ: S obzirom na to da aktivni sastojci seruma, primjerice vitamin C, mogu biti podložni oksidaciji, bitno je da je proizvod u pakiranju zaštićen od UV svjetla, zagrijavanja i oksidacije. Nadalje, ampule omogućuju postizanje viših koncentracija aktivnih tvari jer ne sadrže konzervanse, a također su jednostavne za doziranje jer je u jednoj ampuli optimalna količina proizvoda za jedno nanošenje. I zadnje, no često jednako važno – minimalističko pakiranje često čini proizvod poželjnijim za redovitu upotrebu.

Premda je ljeto na izmaku, nije loše ponoviti top savjete za njegu kože u tom vrućem periodu…

DR. KOVAČEVIĆ: Smanjenje količine make-upa, osiguravanje dovoljne količine vlažnosti koži te SPF, SPF i SPF.

Ljepota kože iz perspektive jednog plastičnog kirurga

Od dr. sc. Mladena Dudukovića željeli smo pak odgovore na pitanja o procesima koji se događaju u koži kako tijelo stari – te kako hvatanje u koštac s borama i obješenom kožom izgleda iz perspektive plastičnog kirurga. To, naime, zanima žene svih dobi, jer iako anti-ageing na prvu povezujemo s četrdesetima, znakovi starenja na licu se počinju primjećivati već u dvadesetima… Što se, zapravo, događa s kožom?

DR. SC. DUDUKOVIĆ: Koža počinje starjeti – odmah nakon rođenja. I to zbog vanjskih štetnih utjecaja poput UV zračenja, gravitacije i raznih oksidansa. „Pravo“ starenje kože počinje nakon dvadeset i pete godine, kad se počinje smanjivati produkcija kolagena, koji nestaje u prosjeku 1,5 posto godišnje. Zbog toga koža gubi čvrstoću i kvalitetu, dok se pod utjecajem vanjskih čimbenika mijenja i njezina koloracija te se pojačano suši.

Što je kolagen i može li se njegov gubitak u koži nadoknaditi?  

DR. SC. DUDUKOVIĆ: Kolagen je najprisutnija bjelančevina u našem tijelu i čini oko 80 posto vezivnog tkiva i međustanične tvari. Odgovoran je za čvrstoću kože koja je – uz anatomske karakteristike kostiju i raspodjelu mišića lica i masnih jastučića – najodgovornija za naš izgled. Kolagen je vrlo teško nadoknaditi vanjskim unosom u obliku napitaka, ali je moguće potaknuti njegovu produkciju u koži lica različitim tretmanima i medicinskim intervencijama.

Zašto nam odjednom svi počinju govoriti da izgledamo umorno?

DR. SC. DUDUKOVIĆ: Kako smo ranije spomenuli, kvaliteta kože je do dvadeset i pete godine neupitna: koža se najčešće jako dobro nosi s gravitacijom bez obzira na svoju debljinu te koštanu i mišićnu podlogu. Stoga u toj dobi gotovo nikada ne primjećujemo znakove padanja lica.

No, nakon tog perioda kolagen se počinje gubiti, a kada dosegne kritičnu razinu – što se ne događa kod svih osoba u isto vrijeme – lice se odjednom objesi. To najvećim dijelom pripisujemo slabljenju kože jer su vanjski utjecaji ostali nepromijenjeni.

Što nam donose četrdesete?

DR. SC. DUDUKOVIĆ: Upravo to – zbog gubitka kolagena dolazi do gubitka čvrstoće kože i padanja lica. Sve nesavršenosti, poput nedovoljno razvijenog skeleta gornje ili donje čeljusti ili prevelikog gubitka dubokih masnih slojeva u srednjem dijelu lica, sve se više zamjećuju pa lice djeluje starije.

Koje nas bore najviše postaraju?

DR. SC. DUDUKOVIĆ: Definitivno nazolabijale i marionetske linije. Te su brazde prvi simptomi padanja lica i s vremenom se – kako gubimo masti i mišiće, a koža postaje opuštenija i mekša i sve više pada – samo pogoršavaju.

Za kojim anti-age tretmanima trenutačno vlada najveća pomama u Hrvatskoj? 

DR. SC. DUDUKOVIĆ: Tretmani podizanja i konturiranja lica u smislu „full face“ ili „total face“ tretmana dermalnim filerima vrlo su popularni, a apsolutni hit je projiciranje brade i naglašavanje kuta donje čeljusti. Osim tretmana kojima popravljamo obrise lica, uvijek su popularni tretmani koji potiču kolagen i poboljšavaju kvalitetu kože, a to su mezoterapije i pilinzi.

Koje biste postupke preporučili ženama koje se prvi put odlučuju za neki neinvazivni tretman jer žele izgledati mladoliko i svježe?

DR. SC. DUDUKOVIĆ: Uvijek bih započeo s poboljšanjem kvalitete kože. To može biti i neki neinvazivni aparativni tretman poput HydraFaciala. Definitivno će osvježiti cijelo lice, a nakon toga se možemo posvetiti pojedinim regijama i učiniti ih mlađima i atraktivnijima.

Catherine Zeta-Jones attends the ceremony honoring Michael Douglas with a star on the Hollywood Walk of Fame in Los Angeles, California on November 6th, 2018., Image: 394427104, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca

Koje su estetske procedure najučinkovitije kod tretiranja bora, a koje kod hiperpigmentacija?

DR. SC. DUDUKOVIĆ: Ako su bore nastale pojačanim mimičkim kontrakcijama, od botoksa nemamo djelotvornijeg tretmana. Ako su pak posljedica dehidracije kože, onda će obogaćivanje lica kolagenom i hidracija mezoterapijskim tretmanima biti najkorisniji. Za tretiranje nazolabijalnih brazdi i marioneta najbolji učinak imaju lifting tretmani.

Moćne anti-ageing formule

Što zaključiti na kraju? Kako bi nam koža što dulje bila mladolika, treba joj se zaista predano posvećivati: odabirom učinkovitih anti-ageing tretmana te kozmetičkih preparata koji odgovaraju njezinom tipu i stanju – koje je po mogućnosti odredio dermatolog. Što su više naše godine, i koncentracije aktivnih sastojaka moraju biti više – stoga se žene koje žele elastičnu kožu i blistav ten bez nepravilnosti rado odlučuju za praktične i moćne Vichy ampule.

Liftactiv Specialist Peptide-C anti-ageing ampule  sadrže 10 posto čistog vitamina C, anti-ageing biopeptide, multimolekularnu hijaluronsku kiselinu prirodnog podrijetla za punoću kože i Vichy vulkansku vodu za jačanje kože. Te aktivne tvari optimiziraju učinkovitost i kvalitetu formule, a pritom ne utječu na njenu senzorijalnost. Formula ostaje dobro zaštićena zahvaljujući staklenoj ampuli tamne boje koja je štiti od utjecaja dnevnog svjetla, UV zraka i kisika te od kontaminacije, što proizvod čini iznimno praktičnim. Nakon deset dana koža je glađa i blistavija, a nakon mjesec dana bore su znatno ublažene.

Svima koji su se s mora vratili s hiperpigmentacijskim mrljicama – ili ih muče staračke pjege ili postupalne hiperpigmentacije od akni – namijenjene su pak Liftactiv Specialiost Glyco-C noćne piling ampule. Snaga Vichy vulkanske vode u toj je snažnoj formuli obogaćena s 10-postotnim kompleksom koji sadrži glikolnu kiselinu, vitaminom Cg te hijaluronskom kiselinom – dakle “superherojima anti-ageinga” na koje u borbi sa znakovima starenja uvijek možemo računati.

Pročitajte još i ...