Dr. sc. Željana Bolanča: Sastojci u anti-age kremama i jesu li učinkoviti?

Vitamin C

Vitamin C je od davnina poznat kao lijek protiv skorbuta i do 18. stoljeća pomorci su znali da će konzumiranjem citrusnog voća spriječiti tu bolest poveznu s poremećajem zubiju, krvarenjem, promjenama na koži i mentalnim pogoršanjem. Kasnija su ispitivanja pokazala da je vitamin C izvrstan anti-age sastojak. Neutralizira slobodne radikale i sprječava njihov daljnji štetni učinak, štiti od vanjskih štetnih utjecaja i neophodan je u sintezi kolagena.

Pozitivan učinak vitamina C na kožu vidi se po poboljšanoj hidrataciji, smanjenju bora, vraćenom sjaju kože i smanjenju hiperpigmentacija (smeđih mrlja).

Dermalogica Biolumin C Serum sadrži visokostabilni vitamin C zaslužan za jačanje prirodnog obrambenog sustava kože – pa ona postaje svjetlija, zaglađenija i čvršća. Može se koristiti i tijekom dana jer je fotostabilan.

Ispitivanja su pokazala da oralno primljen vitamin C ne povećava razinu vitamina C u koži jer je transport iz gastrointestinalnog trakta ograničen. I tada je počela strelovita popularnost krema s vitaminom C

Međutim, vitamin C je izrazito nestabilna molekula koja pod djelovanjem UV zraka ili na zraku gubi svoju antioksidativnu sposobnost i postaje neaktivna. Osim toga, lokalno primijenjen teško prodire kroz kožu, a sinteza kolagena odvija se u dubljim dijelovima – dermisu kože.

Naranče vitamin C

Zbog toga je prilikom kupnje anti-age proizvoda s vitaminom C izrazito važno imati na umu ove činjenice. Vitamin C je najdjelotvorniji u koncentraciji od 10 – 20%, bolje prodire kroz kožu u obliku seruma nego u obliku kreme, a bitan je i pH proizvoda jer vitamin C bolje prodire pri niskom pH te je preparat bolje držati u tamnoj bočici i treba paziti da je dobro zatvoren. Čim promijeni boju u smeđu, znači da je oksidirao i izgubio djelotvornost.

La Roche-Posay Pure Vitamin C10 iznimno je snažna i visokokoncentrirana formula namijenjena korištenju na svakoj koži, pa čak i onoj najsenzibilnijoj. Antioskidativni serum koristi minimalni broj sastojaka u optimalnoj koncentraciji.

Vitamin C se nanosi ujutro, a osobito je bitno da ga koriste pušači, oni koji su često i mnogo izloženi UV zrakama ili ostalim štetnim čimbenicima.

Barbara Palvin (realbarbarapalvin / 22.11.2017): "PILGRIM SS18, Image: 355966478, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Retinol

U porodici retinola nalazi se nekoliko različitih tvari, a to su lipofilni derivati vitamina A koji jednostavno prodiru u epidermis. U porodici se nalaze betakaroteni, retinol, tretinoin, tazaroten i adapalen.

Vrlo je važna njihova uloga u prevenciji starenja kože, ali i u liječenju fotostarenja, zatim u liječenju akni, hiperpigmentacija ili melazme. Djelovanjem vitamina A na kožu dolazi do pojačane sinteze kolagena i, u usporedbi s kolagenom III, sprječava se razgradnja kolagena, pojačana je kompaktnost stratuma corneuma (najpovršnijeg sloja kože) te dolazi do manjeg nakupljanja melanocita u bazalnim stanicama.

Overnight retinol 1% repair iz Dermalogice bazira se na čistom aktivnom 1% mikroinkapsuliranom retinolu koji u kombinaciji s vitaminom C, skvalenom i aktivnim polisaharidima zaglađuje bore, osigurava ujednačenost tena, ali i poboljšanu napetost kože.

Međutim, iako su učinkoviti, imaju i nuspojave. Najizrazitija nuspojava je crvenilo kože, iritacija, ljuštenje i suhoća. Preporučuje ga se u početku nanositi svaku drugu ili treću večer, a poslije toga se može primjenjivati svaku večer.

Linda Evangelista

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina prirodni je polisaharid (ugljikohidrat) u ljudskom tijelu koji može vezati preko 1000 puta svoje težine u vodi. Jedna je od osnovnih komponenti uključenih u prirodni sastav kože. Hijaluronska kiselina dubinski hidrira kožu, vežući za sebe čestice vode.

La Roche-Posay Hyalu B5 ujedinjuje čak dva tipa hijaluronske kiseline, osiguravajući tako hidrataciju kože sve do najdubljih slojeva –ovaj je serum kreiran kako bi i najosjetljivijoj koži donio hidrataciju, a dodatkom inovativnih sastojaka pomoći će joj u bržoj obnovi, reepitelizaciji i smanjenu mikroupalnog stresa.

Starenjem kože dolazi do smanjivanja udjela hijaluronske kiseline u sastavu kože, zbog čega ona gubi glatkoću i svježinu te postaje sklonija vidljivijim borama. S opadanjem razine hijaluronske kiseline u koži smanjuje se i mogućnost kože da zadržava vodu i vlažnost, a rezultat je suha i naborana koža.

Jane Iredale BeautyPrep hijaluronski serum jednostavan je, ali moćan korak koji će upotpuniti svakodnevnu rutinu njege. Hijaluron male i velike molekularne mase trenutno hidratiziraju kožu i vežu vlagu u dubljim slojevima dermisa.

Kolagen

Kolagen je vrsta proteina sadržana u prirodnom sastavu kože, odnosno u dermisu. Kolagen daje koži čvrstoću i omogućava izdržljivost. Kada je udjel kolagena dovoljan, koža je otpornija na utjecaje vanjskih faktora. Kolagen također osigurava koži bolju regeneraciju i brže obnavljanje nakon povreda.

High-tech formula iz laboratorija Vichy – Liftactiv Collagen Specialist bazira se na visokoučinkovitim peptidima i vitaminu Cg, a na konture lica djeluje poput mini dermatološkog tretmana. Vidljivo ublažava bore, ujednačava ten, ali i poboljšava elastičnost i tonus kože.

Da bi mogao prodrijeti kroz kožu, molekula mora biti izrazito malena što je jako teško postići u pripravcima koji se primjenjuju lokalno (na određeno područje kože). Ipak, popularnost tih proizvoda leži u činjenici da kolagen i drugi proteini koje ti pripravci sadrže ostavljaju film na koži koji popunjava nepravilnosti na površini. Kada se proizvod osuši, proteinski film se stegne, uzrokujući suptilno zatezanje bora na koži.

Iako se radi o moćnim anti-age sastojcima, njihova lokalna primjena može biti otežana prijenosom u kožu. Stoga je uz lokalnu terapiju idealno koristiti i mezoterapiju i microneedling kako bi se omogućila sigurna primjena navedenih sastojaka u pravi nivo kože gdje će imati maksimalnu učinkovitost.

Pročitajte još i ...