Dermatologinja objašnjava što utječe na akne u odrasloj dobi: poštujte potrebe kože!

Akne su jedna od dermatoloških bolesti koje ne samo da su najčešće u adolescentskoj dobi već i u odrasloj dobi. Gotovo polovica odraslih žena bori se s nekom vrstom akni i nakon 25. godine života. Promjene na licu i nisu tako neobične u žena uzevši u obzir velike hormonalne promjene koje prolaze kroz život – od puberteta do adolescencije, pa trudnoće i menopauze. Dakle, velike se promjene događaju ženama na koži tijekom života, a akne nisu iznimka.

Iako postoje, vrlo vjerojatno, negdje tamo, neke sretnice koje u tridesetima i četrdesetima se ne muče s aknama, vjerojatnost je da u svojoj okolini postoji dama, gospođa, mlada žena, koja jednostavno ne voli svoj odraz u ogledalu.

Tip kože i tko može biti krivac?

Često možemo čuti da baš sve ovisi o tipu kože te da masni ten uvijek ostaje sklon začepljenim porama i aknama, dok suha kože postaje sve sklonija borama i preranom starenju. S obzirom na to da je koža iznimno kompleksan organ, a na njeno zdravlje utječu nebrojeni faktori, istina je ipak ponešto složenija od pukih karakteristika tipova kože.
Kako nam je objasnila, dr.sc. Željana Bolanča, “na zdravlje kože, odnosno pojavu akni u odrasloj dobi ponajviše će utjecati hormonalni disbalans, stres, lijekovi, pa onda i genetska predispozicija i neadekvatna njega kože”.

Dr.sc. Željana Bolanča (Poliklinika Bolanča)

Dakle, hormoni su, kako smo ranije naveli, u podlozi većine dermatoloških problema s kojima će se žene susretati kroz svoj život. Baš kao i lijekovi, a naročito oralna hormonalna kontracepcija. Naime, žene koje dugi niz godina koriste istu hormonalnu kontracepciju vjerojatno neće imati puno problema s aknama. Problemi nastaju kada se kontraceptivi mijenjaju, a potrebno je do pet mjeseci kako bi se tijelo priviknulo na terapiju. Problemi također nastaju kada djevojke ili žene počinju uzimati kontraceptive, pa uvijek na umu treba imati akne prilikom utvrđivanja vrste hormonalne terapije.

Nakon 25. brinite o koži!

Iako možda zvuči paradoksalno, koža će se početi pogoršavati onda kada počinjemo mijenjati svoje životne navike, a to se najčešće počinje događati kada postajemo svjesniji važnosti zdravlja – tamo negdje blizu 30. Naime, koža ne voli nagle promjene ustaljenih životnih navika, pa na zdravlje, a i pojavu akni mogu pogoršati nagli početak vježbanja, izbacivanje određenih namirnica iz prehrane i slično. No, akne uzrokovane takvim stanjima najčešće su kratkog vijeka.

Kozmetika koja nije skin – friendly

U odrasloj dobi na koži lica počinju biti vidljivi prvi znakovi starenja, pa se onda kreće i u borbu protiv vremena. Agresivna kozmetika namijenjena sprječavanju bora, vraćanju mladolikosti i slično može utjecati na pojavu akni. Iako su razne kreme i serumi najbolji saveznici lijepog tena, njihovo bi korištenje trebalo biti planirano i promišljeno.

 

Dermatologinja dr.sc. Željana Bolanča poručuje “kako bi svaka krema ili serum koji kupite i odlučite nanijeti na lice trebali odgovarati ne samo tipu, već i potrebama vaše kože”. Korištenje ogromnog broja proizvoda koji našoj koži nisu potrebni niti odgovaraju njenim potrebama dovest će do iritacija, oštećenja kožne barijere i pogoršanja nepravilnosti tena.

Usprkos svemu one su i dalje tu

Iako možda niste promijenile ništa naročito u svojoj rutini, ne mijenjate kontracepciju već godinama, a i brinete o svom licu, onako baš, na najbolji mogući način – akne su i dalje tu. Dermatologinja dr.sc. Željana Bolanča poručuje da se u tom slučaju obavezno javite dermatologu jer ne postoji neki univerzalni odgovor na kožne probleme, već će najbolji pristup biti onaj individualiziran i naravno, profesionalan!

Pročitajte još i ...