Digitalni svijet ortodoncije: najnoviji trendovi

UŽIVO S MR. SC. RENATOM KEVILJ GOSPIĆ

Da aparatić za zube više ne znači nužno i “metalni osmijeh”, nije novost — no ono što je novost su različite metode kojima možemo postići savršeno ravne i pravilne zube. Po čemu je posebna najnovija generacija aparatića, mogu li ih nositi baš svi i koje probleme najbolje rješavaju? Koliko je vremena potrebno za rezultate, zašto ih obožavaju sportaši te mogu li ih koristiti i djeca? Sve o nevidljivim aparatićima, ali i drugim trendovima suvremene ortodoncije otkrila nam je gošća našeg Instagram LIVEA, mr. sc. Renata Kevilj Gospić iz Poliklinike LiderDent.

U njezinom radu – piše na web stranici poliklinike – savršenstvo je jedino što se prihvaća. Postoji toliko mogućnosti i nijansi koje mogu utjecati na ishod ortodontskog liječenja i koje će učiniti veliku razliku između “samo” ravnih zuba te osmijeha koji uistinu oduševljava. Takav multidisciplinarni pristup čini doktoricu drugačijom…

Prva je u Hrvatskoj kada su u pitanju Invisalign sustav i digitalna ortodoncija. Ona radi i djeluje kao kliničar, znanstvenik, predavač, edukator i stručni suradnik iz područja ortodoncije, funkcijske dijagnostike i terapije u Hrvatskoj i inozemstvu – pa boljeg sugovornika zaista nismo mogli pronaći.

NA OVOM LINKU POGLEDAJTE CIJELI LIVE…

Sve nas zanima što je to novo na tržištu, što je zamijenilo metalne bravice koje nisu bile baš najugodnije za nošenje, a nisu baš ni očaravajuće izgledale… No, prije svega nas zanima – tko je, zapravo, ortodont?

Ortodont je liječnik koji je završio Stomatološki fakultet, nakon toga je tri godine bio na specijalizaciji iz ortodoncije i stekao titulu ortodonta.

Ortodont je liječnik koji se bavi ispravljanjem krivog položaja zuba, koji se bavi ispravljanjem nerazmjera između gornje i donje čeljusti. To je liječnik koji prati rast i razvoj djeteta i sudjeluje u kompletnom izgledu donje trećine lica kako djeteta, tako i odrasle osobe.

Također, ortodont 21. stoljeća ima sasvim jednu novu dimenziju – jer su se okolnosti promijenile: danas je on ne samo informatičar i profesionalni fotograf, već i osoba koja se bavi pacijentima svih generacija, koja poznaje digitalne tehnologije, koja se bavi softverima, koja radi 3 D modele, koja je i radiolog, i koja u svom timu uvijek mora imati stomatologa, oralnog kirurga, maksilofacijalnog kirurga, logopeda, psihologa… Dakle, cijeli tim ljudi koji se bavi odrastanjem djeteta, ali i odraslim osobama kojima treba i neka druga vrsta pomoći, a ne samo ortodont.

Dolaze vam pacijenti svih dobnih skupina?

Na prvi pregled treba doći u dobi od 7 do 9 godina. Nakon toga ortodont najčešće samo prati rast i razvoj pojedinca, te isto tako upozorava roditelje ako je potrebno bilo kakvo ranije uključivanje u ortodontsku terapiju, da budu spremni, da znaju što se događa s djetetom, i da dobiju dijagnozu.

Nakon toga ide jedna skupina koju mi najviše volimo, a to su tinejdžeri. To su pacijenti koji točno znaju što žele, oni su psihološki spremni za terapiju, i ako netko ima Invisalign u razredu, oni žele baš taj aparatić…

CIJELI LIVE POGLEDAJTE OVDJE!

 

Pročitajte još i ...