Donosimo cijene izbjeljivanja i pjeskarenja zubi nakon ljeta

Većina nas će se složiti kako je za lijep osmijeh najvažnije da su zubi zdravi – pa čak i ako nisu biserno bijeli… No, primijetite li da sve češće skrivate osmijeh zbog žutih, smećkastih, pa čak i sivkastih nijansi koje su s godinama sve izraženije – vrijeme je za posjet stomatologu.

Kada je vrijeme za posjet stomatologu?

Nažalost, i dalje najveći broj osoba posjećuje stomatologa tek ako uoči problem – poput vidljivog karijesa, odlomljenog komadića zuba, ili pak osjeća bol, preosjetljivost i nelagodu prilikom jela i pića.

Istina je kako bismo stomatologa trebali posjećivati prvenstveno zbog prevencije, jer je održavanje zdravih zubi daleko lakši (i jeftiniji) posao od popravka oštećenih.

Najpopularnija metoda za postizanje blistavog osmijeha

Posljednjih godina sve se češće bavimo i temom estetike osmijeha – pa osim zbog popravaka, zubaru odlazimo i zbog izbjeljivanja, poliranja i pjeskarenja zubi. Razmišljate li o nekoj od ovih opcija, važno je znati nekoliko ključnih detalja.

Prije svega, potrebno je donijeti odluku o tome koja vam je tehnika za postizanje blistavo bijelog osmijeha uopće potrebna. Najpopularnija metoda svakako je izbjeljivanje, postupak namijenjen smanjenju ili pak potpunom uklanjanju diskoloracija na zubima.

Preduvjet za bilo koju od njih su, naravno – zdravi zubi, pa će vam stomatolog prije odluke o izbjeljivanju svakako savjetovati popravak svih eventualnih oštećenja ili karijesa.

Izbjeljivanje ili pjeskarenje – stručnjakinja otkriva kako odlučiti

Kako znati koji će vam postupak donijeti željeni rezultat – izbjeljivanje ili pak pjeskarenje zubi? I možete li uopće sami donijeti tu odluku?

dr. sc. Renata Kevilj Gospić, dr. dent. med. spec. ortodoncije i ravnateljica Poliklinike LiderDent

Kakve su cijene ovih zahvata u Hrvatskoj u odnosu na inozemstvo – i koliko su Hrvati redovni u održavanju bjeline i blistavosti zubi? Odgovore na sva pitanja donosi nam dr. sc. Renata Kevilj Gospić, dr. dent. med., spec. ortodoncije i ravnateljica Poliklinike LiderDent.

„Odluka o izbjeljivanju zubi ne donosi se samo tako, iz hira.“, prva je činjenica koju je naša sugovornica željela naglasiti.

Pritom nam je razbila i jedan od najčešćih mitova – a to je da pacijent odlučuje o postupku kojim će se njegovi zubi izbijeliti.

Indikaciju uvijek postavlja liječnik

„Naime, važno je napomenuti kako indikaciju za izbjeljivanje zuba postavlja liječnik, a ne klijent. Zato je prvi korak uvijek dolazak na konzultacije – na kojima liječnik procjenjuje koja će vrsta izbjeljivanja najviše odgovarati potrebama klijenta. Također, odluka o načinu izvođenja postupka, vrsti korištenog materijala i intenzitetu tretmana spada pod odluku liječnika – jer je riječ o postupku čije izvođenje zahtijeva znanje i iskustvo, pa je logično da klijent ne može sam odlučivati o detaljima procesa“, objašnjava naša sugovornica.

Dodaje kako je svaki pristup svakom klijentu individualan, a samim time i odabrana metoda ne može uvijek biti ista.

„Kad pronađete dobar proizvod, odgovarajuću metodu i liječnika kojem vjerujete – nemojte više eksperimentirati, držite se protokola dogovorenog s liječnikom. Svatko ima svoj način rada, a i ne koristimo svi iste tehnologije i materijale. Vjerujte svom stomatologu, on zaista zna koja je metoda najbolja za vas“, ističe dr. sc. Kevilj Gospić.

Pjeskarenje i izbjeljivanje nisu međusobno zamjenjivi postupci

Jedno od češćih pitanja je – pjeskarenje ili izbjeljivanje? A naša sugovornica otkriva – ovi postupci nemaju istu namjenu, niti su alternativa jedan drugome.

Pjeskarenje je postupak čišćenja zuba te prethodi izbjeljivanju – njime se zub ne može posvijetliti, već samo očistiti. Važno je znati kako niti pjeskarenje nije jednostavan postupak – prije njega je potrebno očistiti kamenac, a nakon pjeskarenja dobro ispolirati površinu zuba koja od pjeskarenja postaje hrapava. U suprotnom, kamenac će se u buduće još više i brže nakupljati na zubima“, otkriva doktorica.

Pjeskarenje bi – dodaje – uvijek trebalo biti dio profilakse te se izvoditi u sklopu profesionalnog čišćenja, a podrazumijeva ne samo uredan zubni status, već i pravilan „paket“ izvođenja koji uključuje čišćenje kamenca, pjeskarenje i poliranje. Koliko često se ovaj postupak ponavlja?

„Ovisi od klijenta do klijenta, no za održavanje optimalnog stanja, idealno bi bilo postupak ponoviti svakih 6 mjeseci“, dodaje dr. sc. Kevilj Gospić.

O čemu ovisi trajnost rezultata izbjeljivanja?

Kad je u pitanju izbjeljivanje, ono se radi po potrebi – nema određenog vremenskog perioda u kojem je potrebno ponoviti postupak. Iako, ističe naša sugovornica, osobe koje žele stalno imati bijele zube, na izbjeljivanje dolaze svake godine.

Trajnost rezultata ovisi prvenstveno o količini pigmentirane hrane i pića koju osoba konzumira – tako da univerzalnog odgovora nema. Pijete li mnogo kave, tamnih čajeva, bobičastog voća, slatkiša i vina, vaši će zubi mnogo ranije ponovno poprimiti žute nijanse.

Kakve su cijene ovih zahvata u Hrvatskoj u odnosu na inozemstvo – i koliko su Hrvati redovni u održavanju bjeline i blistavosti zubi?

„Hrvati nisu kao primjerice Amerikanci – u Americi je standard uplaćivanje paketa profilakse kod izabranih liječnika na godišnjoj razini, pri čemu se ostvaruju i obiteljski popusti. Kod nas, prevencija nažalost nije standard te je zapravo žalosno da češće liječimo nego preveniramo. Nadam se da će nove generacije promijeniti ovaj trenutni standard u Hrvatskoj“, ističe naša sugovornica.

Petra Nemcova attends the screening of Blackkklansman during the 71st annual Cannes Film Festival at Palais des Festivals on May 14, 2018 in Cannes, France., Image: 371731160, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca

U poliklinici Liderdent ovakvi preventivni paketi postoje, a podrazumijevaju pregled svih zuba i cijele usne šupljine (zubni status), utvrđivanje parodontološkog statusa, ortodontskog statusa, funkcijskog statusa, zatim čišćenje, pjeskarenje i poliranje zuba te izbjeljivanje na godišnjoj razini. Cijena ovakvog paketa iznosi 3000 kn po osobi, a dr. sc. Kevilj Gospić ističe kako bi se profesionalno čišćenje i pjeskarenje trebalo obavljati dvaput, a izbjeljivanje jednom godišnje.

Naravno, zanimale su nas i cijene ovih usluga, a naša je sugovornica otkrila detalje.

„Cijene izbjeljivanja zuba ovise o vremenu provedenom u ordinaciji, liječniku koji cijeni svoj rad i ekspertizu te o izboru materijala. Ono što klijent plaća su materijal, vrijeme te znanje i vještine liječnika i tehničara koji provode postupak. Cijene izbjeljivanja se kreću od dvije do tri tisuće kuna, a cijena čišćenja kamenca, pjeskarenja i poliranja je oko 500 kuna“, dodaje dr.sc. Kevilj Gospić.

Pročitajte još i ...