Doznali smo sve o trenutno najpopularnijem tretmanu za prirodno obnavljanje kolagena

Joan Collins navodno je jednom izjavila kako su joj najljepše godine u životu bile onih deset između 39. i 40. S obzirom na izvrstan posao njezina tima estetičara, sigurni smo da se slavna glumica i koje desetljeće nakon toga “švercala” kao četrdesetineštogodišnjakinja. Sigurni smo i da je u današnja vremena mnogo lakše zaustaviti sat jer su nam na raspolaganju baš sve informacije i metode, a i navršiti 40 godina nema istu društvenu stigmu kao nekada. 

Istina je da je društvo još uvijek općenito opsjednuto mladošću, ali mnoge uspješne žene, od Jennifer Lopez do Jennifer Aniston, prihvatile su starenje, govoreći o mudrosti i samopouzdanju koji dolaze s tim. Pritom se ne boje priznati kako na “brzom biranju” imaju svoje estetske dermatologe, a na Instagramu i TikToku govore o svojim omiljenim beauty tretmanima. 

Dok su nam u mladosti bubuljice možda bile najveći izvor frustracija, 40-e mogu doći s nizom drugih problema – bez obzira na vaš tip kože. Pa što se točno događa na fiziološkoj razini u toj dobi? U trenutku kada uđete u 40-e, proizvodnja kolagena se usporava, antioksidativna obrana je oslabila, a koža se ne može zaštititi od izvanjskih utjecaja kako bi trebala. U 40-ima ćete početi vidjeti drastične promjene ne samo u izgledu nego i u teksturi kože.

Bore, gubitak volumena i elastičnosti

Tijekom ovog desetljeća gubite još više potkožnog masnog tkiva. Uz gubitak volumena te smanjenje čvrstoće i elastičnosti, koža može izgledati ovješeno. Također, sposobnost kože da se sama popravlja se drastično usporava. Zbog toga je bez sjaja, deblja i grublja. Sve te različite promjene pokazuju se kao fine linije, bore i problemi s pigmentacijom. Na kraju, u 40-ima možete očekivati više bora na čelu, pa čak i dublje bore smijalice i mrštilice.

Mladost kože više nije dovoljno obnavljati kremama pa je važno pronaći pravi booster koji će je fino popuniti, vratiti joj volumen i sjaj, ali i potaknuti sintezu prirodnog kolagena. Da, da, to je taj ključni vezni igrač na terenu! Kolagen je fascinantan vlaknasti protein u našem tijelu i strukturni dio vezivnog tkiva koji pridonosi čvrstoći, gipkosti i stalnoj obnovi stanica kože te je od vitalnog značaja za elastičnost kože. 

Razina kolagena s godinama opada

Kolagen je ključ za čvršću kožu i jedan je od najzastupljenijih proteina u ljudskom tijelu, a čini otprilike 75 % kože. Pomaže u održavanju čvrstoće i oblika kože. Osim što razina kolagena u koži s godinama opada, tijekom procesa starenja, odnos tipova kolagena u koži se mijenja. Mlada koža sadrži oko 80% kolagena tipa 1 i oko 15% kolagena tipa 3. Sposobnost kolagena da se prirodno obnovi svake godine smanjuje se za 1 do 1,5%. To znači da duboko u dermisu, u ekstracelularnom matriksu koji čine kolagen, elastin i hijaluronska kiselina, dolazi do strukturnih i funkcionalnih promjena čija je posljedica nastanak bora.

Kako, dakle, nadoknaditi kolagen u organizmu? Za početak je potrebno promijeniti loše navike, poput pušenja i pretjeranog izlaganja suncu. Osim toga, podarite koži punoću uz pomoć tretmana koje doslovce napravite u pauzi za ručak, a licu vraćaju punoću, elastičnost i sjaj. Trenutna zvijezda među njima je – Sculptra, prvi i originalni biostimulator koji je odobrila FDA i koji snažno potiče vlastitu proizvodnju kolagena. Tako nadoknađuje izgubljeni volumen, ali što je posebno važno, vraća koži tonus i elasticitet.

O čemu je zapravo riječ? Ukratko, Sculptra djeluje na glavni uzrok starenja lica – gubitak kolagena, a sadrži poli L-laktičnu kiselinu (PLLA)[1], polimer koji se potpuno resorbira i djeluje u dubljim slojevima kože te poboljšava njezinu unutarnju strukturu. Poli-L-laktična kiselina biokompatibilna je tvar koja koži nadoknađuje izgubljeni volumen, a s obzirom na to da sastavom nalikuje na mliječnu kiselinu – koju naše tijelo prirodno sadrži – koža na nju reagira pokretanjem prirodnih procesa regeneracije.

Mikročestice Poli-L-Laktične kiseline apliciraju se u dublje slojeve kože i potiču nadoknadu izgubljenog kolagena, a tijekom vremena stvaraju novi kolagen te obnavljaju strukturu kože. Poticanjem stvaranja kolagena tipa 1, Sculptra može vratiti čvrstoću, kvalitetu i volumen vašoj koži. U početku su potrebna 2-3 tretmana da bi rezultati bili dugotrajni. Izvrsna je vijest i to da se nakon apliciranja injekcija Sculptre možete se vratiti uobičajenim aktivnostima, a otok, modrice i druge nuspojave obično su blage i povlače se unutar nekoliko dana. Naravno, planirate li se nakon tretmana baviti aktivnosti na otvoreno, na zaboravite nanijeti kremu za sunčanje sa SPF 30 ili više.

Tretmani pomlađivanja Sculptra biostimulatorom dostupni su u sljedećim poliklinikama: Poliklinika MilojevićMurad centarSpecijalistička ordinacija opće kirurgije dr. Ana ŠtanfelPoliklinika MitrovićPoliklinika Jakić, Poliklinika Lege ArtisPoliklinika KvaternikCirkonij Centar, Ordinacija dentalne medicine Jelena Filipović-Zrnić, Poliklinika DermamedPoliklinika DermalifeOrdinacija dr. LazarićPoliklinika Edumed, Poliklinika Kustec i Poliklinika Lohuis Filipović.

Pročitajte još i ...