Dr. Bojan Ignatovski: Zahvat koji osigurava mladolikost, a ne dojam voštane figure

Plastični kirurg dr. Bojan Ignatovski krajem osamdesetih svoju je ljubav prema poslu i osjećaj za estetiku poželio “konkretizirati”: u unajmljenoj zgradi Daruvarskih toplica okupio je tim stručnjaka i pokrenuo Arcadiju, prvu polikliniku za plastičnu i estetsku kirurgiju u Hrvatskoj. U svojoj bogatoj karijeri – tijekom koje je imao priliku učiti od vrhunskih mentora – primijetio je da plastični kirurzi jednostavno drugačije pristupaju svom poslu pa nam je bio idealan sugovornik na temi o faceliftingu. Ispitali smo ga – sve.

Koje sve vrste faceliftinga postoje? 

Prva opisana operacija pomlađivanja lica datira iz 1906., a povjesničari medicine prve kirurge koji su napravili facelifting nazvali su praktičarima umjetnosti. Otada do danas nastalo je nekoliko vrsta pomlađivanja te regije te nekoliko tehnika koje se iz dana u dan usavršavaju. Općenito, facelifting se može podijeliti na tri osnovne vrste: pomlađivanje čela (forehead lift), pomlađivanje lica (facelift) i pomlađivanje vrata (necklift).

Dr. Bojan Ignatovski

Gdje je ta “fina granica” između neinvazivnih i invazivnih metoda? Do kada je lice moguće pomlađivati uređajima, hijaluronskim filerima i botoxom, a kada facelifing postaje jedina opcija koja će dati adekvatan rezultat?

Razmišljanje o kirurškom zahvatu pomlađivanja počinje u trenutku kada osoba nakon ponovljenih tretmana neinvazivnim metodama nije zadovoljna stanjem lica, kada je umorna od stalnih tretmana aparatima, od bockanja botoksom i filerima… Kada poželi trajnije rješenje. Nezadovoljstvo neinvazivnim metodama najviše do izražaja dolazi kod tretiranja vrata.

Lice zbog filera ili tretmana uređajima izgleda bolje, no na vratu se ne mogu postići takvi rezultati – zbog čega osoba obično počne razmišljati o kirurškom zahvatu. Facelifting u tom slučaju postaje jedina opcija za dugogodišnji mladenački izgled čela, lica i vrata.

Mislite li da se napokon razbila “stigma” oko kirurškog faceliftinga? Je li on zaista tako zahtjevan zahvat da postoji realan razlog za brigu?  

Razumijem da kod nekih ljudi postoji dvojba prije odluke o faceliftingu: pacijenti se boje anestezije, rezultata samog zahvata, hoće li on ispuniti njihova očekivanja… Osim toga, osoba koja želi na ovu operaciju treba odvojiti desetak dana tijekom kojih će se posveti sebi i svom licu – kako bi na kraju tog procesa bila u potpunosti zadovoljna novim izgledom.

Zahvat je zaista zahtjevan, vrlo je precizan, traži maksimalnu koncentraciju kirurga u svakom detalju. Zapravo, dobar je liječnik ključan za uspjeh operacije: to bi trebao biti plastični kirurg s dugogodišnjim iskustvom u izvođenju ovog zahvata, koji prati najnovija svjetska dostignuća i stalno se educira. Također, morao bi imati osjećaj za lijepo, dobar feeling za sve što se tiče operacije.

Kako se pacijenti najbolje mogu pripremiti za zahvat, i koliko je važno imati realna očekivanja? 

Što očekivati? Mladenački izgled, a ne voštanu figuru. Starenje se najviše primjećuje na licu, gdje do izražaja dolaze formirane bore na čelu, obrazi su spušteni… A tu je i vrat, koji odaje godine. Ako se na tim regijama promjene ublaže ili postanu nevidljive, tada su očekivanja ispunjena. Na kirurgu je obaveza da pacijentima prezentira realne ciljeve, odnosno –  marketing treba ostaviti sa strane.

Poliklinika Arcadia

A očekivanja su svakako i tema konzultacija s liječnikom prije zahvata. Prije operacije treba napraviti i analizu krvi i obaviti EKG. Dodatne pretrage potrebne su ako za to postoji razlog pa se, primjerice, provjeravaju hormoni štitnjače, sanira povišeni tlak, provjerava se postoje li smetnje u cirkulaciji krvi prema mozgu… Ponekad treba sanirati upalne promjene na licu ili druge akutne upale. Također, potrebno je provesti antitrombotičku profilaksu.

Je li baš svatko, nakon što prijeđe određenu dob, dobar kandidat za facelifting, ili postoje neki dodatni kriteriji u smislu građe lica, kvalitete kože i slično?

Ima jedna izreka koja kaže: „Do četrdesete imamo lice kakvo smo naslijedili, a nakon toga kakvo smo zaslužili”. Želim reći, ako osoba vodi brigu o svom licu i o zdravlju općenito, tada promjene uzrokovane starenjem nastupaju kasnije. Kod žena, prelomni period je prestanak menstrualnog ciklusa, a kod oba spola pušenje te svakodnevne životne prilike ili neprilike ubrzavanju (ili usporavaju) procese promjena na licu.

Kako izgleda oporavak nakon faceliftinga? Nakon koliko vremena pacijent može očekivati povratak u normalni životni ritam? 

Kao što sam rekao, osoba koja se odluči za taj zahvat treba odvojiti desetak dana i posvetiti se svome licu. Naime, 24 sata nakon operacije skidaju se zavoji, kosa se pere i fenira. Nakon toga napravimo prvu “toaletu”, izmasiramo lice te objasnimo pacijentu kako će ga i čime tretirati sljedećih desetak dana. Ta nova rutina podrazumijeva umivanje dva do tri puta na dan blagim kupkama, nanošenje heparinske kreme prva tri dana, a zatim masažu lica po našim preporukama.

Za to vrijeme nosi se i elastična maska. Konci se vade nakon deset dana. Napominjem da na licu i vratu nema tragova šivanja – oni se nalaze samo u kosi iznad uha i iza uha.

Biste li još nešto željeli naglasiti?

Samo bih podcrtao to da ako facelifting izvodi plastični kirurg s dugogodišnjim iskustvom, komplikacije su minimalne, mladenački izgled je vraćen, a zadovoljstvo je obostrano – dakle, sretna je i osoba koja se podvrgnula faceliftingu, i kirurg.

Pročitajte još i ...