Dr. Ivana Nola: Što sve možemo napraviti za pomlađivanje regije oko očiju?

Nisu samo ogledalo duše, već i godina… Područje oko očiju jedno je od najistaknutijih na licu i prvo s kojim ljudi dolaze u kontakt kada ih upoznajemo, ali je nažalost i regija lica koja najbrže stari.

Nije zabluda da je oči najteže pomladiti, no zašto je tako? Jedan od glavnih razloga je sklonost dehidraciji. Kod pomlađivanje bilo kojeg dijela lica, prvo na što obratimo pozornost je vraćanje vlage i dubinske hidratacije, što je kod područja oko očiju izrazito teško postići.

Dr. Ivana Nola, spec. dermatovenerologije

Rano pokazuje izražene znakove starenja

Pacijentice me često pitaju zašto se sitne linije na vanjskim kutevima očiju pojavljuju tako rano, unatoč korištenju kvalitetnih krema? Odgovor leži upravo u strukturi i funkciji kože oko očiju – ponavljajući pokreti treptanja i izrazito tanka koža recept su za nastanak bora.

Osim što je koža ove regije 10 puta tanja od kože na ostatku lica i time bitno podložnija dehidraciji, nedostaje joj i potkožnog masnog tkiva koje bi očuvalo napetost i vizualno zagladilo sitne bore.

Tankoj i delikatnoj koži mnogo je teže zadržati vlažnost i punoću, što rezultira bitno ranijom pojavom izraženih znakova starenja, a kad su oči u pitanju, prvenstveno je riječ o stvaranju sitnih bora i linija na vanjskim kutevima, poznatijih kao bore smijalice, ali i efekta obješene kože kapaka i pojava naboranih jastučića na podočnjacima.

U srednjim se godinama javlja još jedan problem – smanjen udio kolagena i elastina onemogućava zadržavanje elastičnosti, što dodatno potiče opuštanje kože i efekt naboranosti kapaka.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Rejina Pyo Backstage London Ready to Wear. Autumn/Winter 2018. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 366646717, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Razbuđen pogled “skida” godine

Pomlađivanje regije oko očiju jedno je od područja za koje u Dermatologiju Nola stiže najviše upita. Riječ je o problematici za koju ne postoji univerzalni odgovor ili jedan „magični“ tretman koji će riješiti sve probleme, jer su svačije oči drugačije, pogađaju ih različiti znakovi starenja, a njihova pojava uvelike ovisi i o anatomiji lica i genetici.

Iz tog se razloga uvijek trudim svakoj pacijentici pristupiti osobno i usredotočiti se na znakove starenja koji su na njenim očima najizraženiji. Među prvim problemima koje žene uoče na licu je umoran pogled, koji često nastaje već u 30-ima zbog slabljenja mišića i spuštanja obrva.

Woman receiving botox injection at spa, Image: 279996003, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

U toj situaciji tretman botoxom daje nenadmašne rezultate, jer ubrizgavanjem malih doza direktno u mišić smanjuje provođenje živčanog impulsa, što rezultira manjim stezanjem mišića i posljedično, njegovim opuštanjem te smanjenjem efekta „mrštenja“ i produbljivanja bora. Efekt je otvoreniji i razbuđeniji pogled, podignutije obrve i ublažene bore (ponekad je za preduboke bore potrebna kombinacija s hijaluronom).

Manjim dozama osiguravamo najvažniji preduvjet korištenja botoxa – očuvanje prirodne mimike i sprječavanje neprirodnog efekta. Rezultat botoxa obično traje 5 – 6 mjeseci, nakon čega se postupak ponavlja. Cijena tretmana podizanja obrva botoxom u Dermatologiji Nola iznosi  2 550 kuna.

Podočnjaci mogu nestati u 10 minuta

Iako ih često ubrajamo u znakove starenja, podočnjaci ustvari pogađaju sve dobne skupine i smatraju se jednim od najtvrdokornijih problema područja oko očiju. Kako ćemo ih tretirati i s kojim uspjehom, ovisi prvenstveno o tipu podočnjaka  – na uvučene podočnjake najbolje će djelovati dermalni fileri koji se ubrizgavaju neposredno iznad kosti očne šupljine, pri čemu su rezultati vidljivi trenutačno.

Omraženi tamni kolutovi ustvari su optička iluzija zbog različitog pada svjetlosti u odnosu na okolno područje, zbog čega tretman hijaluronskim filerima na precizno odabranoj poziciji mijenja kut svjetlosti i vrlo uspješno rješava problem tamnih sjena pod očima. Rezultati ove neinvazivne metode traju u prosjeku između 3 do 6 mjeseci, a tretman podočnjaka filerom u Poliklinici Nola može se napraviti po cijeni od 3 600 kuna.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Derek Lam Backstage New York Ready to Wear. Spring/Summer 2018. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 355896680, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Smanjene sitne bore i zaglađena tekstura kože

Nevjerojatan napredak neinvazivnih metoda omogućio je postizanje vrlo vidljivih rezultata bez neprirodnog efekta. S obzirom na to da u pristupu svojim pacijenticama uvijek težim prirodnim rezultatima, tretmani koji popravljaju kvalitetu kože zauzimaju visoko mjesto na listi prioriteta.

Kod umornih očiju koje pokazuju znakove starenja, glavni nam je cilj hidratizirati kožu, dopremiti joj nužne nutrijente i vratiti joj elastičnost, a izvrstan odabir u tom je slučaju mezoterapija. Riječ je o tretmanu koji će zahvaljujući instantnom učinku pružiti vidljive rezultate već nakon prvog tretmana – područje oko očiju postat će svježije i zaglađenije, a bore manje vidljive.

Jedna od najvećih prednosti mezoterapije je u njenoj prilagodljivosti – koktel koji se koristi u potpunosti se prilagođava potrebama pacijentice, kao i regiji koja se tretira, pa ćemo tako, želimo li mezoterapijom pomladiti i osvježiti regiju očiju, koristiti individualno složeni koktel za smanjenje bora, zaglađivanje kože i ublažavanje nepravilnosti oko očiju. Ovaj biorevitalizirajući tretman za razbuđivanje pogleda i hidratizaciju ove delikatne regije u Dermatologiji Nola moguće je napraviti po cijeni od 2 550 kuna.

Revolucionarni tretman za opuštene kapke s viškom kože

Iako je estetska medicina napredovala do neslućenih razmjera, pravu revoluciju u pomlađivanju očiju napravio je tretman uređajem Plasmage.

Njegova je najveća prednost što se uspio obračunati s problemom koji se dosad rješavao isključivo kirurškim putem – viškom opuštene kože, naboranim kapcima i izraženim masnim jastučićima ispod očiju. Promjene uzrokovane starenjem u području oko očiju zahvaćaju sve strukture – kožu, ligamente, mišiće, masno tkivo, ali i koštane strukture, a posljedično dovode do gubitka elastičnosti, opuštanja kože i nakupljanja masnih jastučića.

Tretman ovim svjetski priznatim uređajem smatra se pravom nekirurškom korekcijom vjeđa, jer osim što ublažava bore, njime se zaista zateže opuštena koža i uklanja višak kože s područja oko očiju. Tehnologija Plasmage uređaja bazirana je na plazmi („plasma based energy“), a omogućuje nekiruršku korekciju i gornjih i donjih vjeđa. Sublimacijom, bez ablativnog efekta na kožu, zateže kožu, uklanja višak kože i ublažava bore. 

Prije tretmana
Poslije tretmana

Zakrivljenom iglom koja je povezana s uređajem na kojem se odabiru programi rada, generira se plazma, a ionizacijom atmosferskih plinova dolazi do instantne kontrakcije vlakana kože oko očiju, bez oštećenja okolnog tkiva. Metoda je minimalno invazivna, bez rezova i šavova, a rezultati su zategnuta koža kapaka, uklonjen višak kože i pomlađeno područje oko očiju.

U Dermatologiji Nola prije odluke o željenoj metodi pomlađivanja očiju radi se detaljna procjena stanja kože i potreba pacijentica, a svaki tretman korekcije kapaka uređajem Plasmage iznosi 5 000 kuna.

Pročitajte još i ...