Dr. sc. Ivana Prkačin: Tehnološki napredan proizvod čiji su rezultati pomlađivanja trajniji, a cijena povoljnija od konkurencije

Estetska je kirurgija grana medicine koja se razvija strelovitom brzinom, a noviteti se pojavljuju gotovo na dnevnoj razini. U toj je ponudi ponekad teško prepoznati što je stvar trenda, a što smjer kojim treba nastaviti, stoga kad stručnjaci prepoznaju nešto kao dobro, tome zasigurno treba posvetiti pozornost. U tu se kategoriju ubrajaju i fileri Epitique, kojima je oduševljena dr. sc. Ivana Prkačin, dr. med., specijalist dermatologije i venerologije. S obzirom na to da je korejsko tržište s kojeg dolaze poznato po tehnološkim inovacijama, s ovom smo stručnjakinjom porazgovarali o karakteristikama tih dermalnih punjača.

dr. Ivana Prkačin, spec. dermatovenerologije

Po čemu su posebni, kako ih je uopće otkrila i kome ih preporučuje? Otkrijte što nam je rekla naša sugovornica.

Uz dermatološke tretmane već se niz godina bavite i estetikom, pratite svjetske anti-ageing trendove, inovacije, novitete… Kako ste se upoznali s Epitique (e.p.t.q.) filerima?

Cijela je priča krenula prije otprilike pola godine kada su mi se, znajući da se bavim kozmetologijom, obratili „ DNA technologies“ predstavnici brenda za Južnu i Istočnu Europu. U početku sam, baš kao svaki znanstvenik i liječnik, bila skeptična, no nakon detaljnog proučavanja materijala i kliničkih studija uvjerila sam se da je riječ o kvalitetnom proizvodu na svim razinama – medicinskim i nemedicinskim.

Znamo da područje estetske medicine strelovito napreduje – hijaluronskih filera na tržištu zaista je mnogo. Koju ste razlikovnu komponentu uočili, po čemu su Epitique fileri posebni?

Prošlo je više od dvadeset godina otkad su se prvi hijaluronski fileri pojavili na tržištu. U međuvremenu su se razvili brojni brendovi specijalizirani upravo za filere, proširio se raspon mogućnosti njihova korištenja, estetska medicina pružila je sofisticirana rješenja za gotovo svaki estetski problem.

I naše se tržište sve više otvara, a svaka je konkurencija dobra – mnoštvo proizvoda nudi nam mogućnost izbora, informacije su sve dostupnije, a liječnici educiraniji.  Svi fileri moraju zadovoljiti standarde i proći protokole, poput Agencije za lijekove. Tek kada dobiju dozvolu, ulaze na naše tržište. Iako se radi o sitnim razlikama među filerima, istraživanja su pokazala da je kohezivnost Epitique filera veća – to znači da on ostaje na mjestu gdje se aplicira kroz duži vremenski period i ne prelazi u okolna tkiva.

Iskustvo mi je pokazalo i da su Epitique fileri viskozniji od konkurentnih brendova, zbog čega su i rezultati dugotrajniji. Također, mogu potvrditi da za sobom ne ostavljaju nikakve akutne nuspojave, po čemu su svakako iznimni, posebno zbog najniže razine BDDE-a u odnosu ostale proizvode na tržištu, sa razinom endotoksina od 0,1 EU / ml, kao i prevencije kalcifikacije što prevenira stvaranje grudica, čvorića…

Postoji li razlika u aplikaciji u odnosu na druge filere?

Što se tiče aplikacije, sve je isto. Dostupne su tri vrste Epitique filera, a koriste se ovisno o problematici koja se tretira. Nešto rjeđi filer S 100 nanosi se u sasvim površinske bore, S 300 se aplicira u srednji sloj, odnosno u pliće i dublje slojeve dermisa, a najgušći, S 500 filer, koristi se za lifting lica te aplicira u duboka tkiva kako bi se nadoknadilo masno tkivo koje se izgubilo s godinama.

Petra Nemcova on the red carpet for the screening of the movie '120 beats per minute' ('120 battements par minute' ) on May 20th 2017, during the 70th Cannes Film Festival.//HAEDRICHJM_237JMH/Credit:Jean-Marc Haedrich/SIPA/1705211142, Image: 333041660, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Jean-Marc Haedrich / Sipa Press / Profimedia

Kako to da su baš korejski fileri ostvarili takav bum na tržištu?

Iako naše tržište ima predrasude prema korejskim proizvodima, istina je potpuno drukčija. I sama sam najprije bila skeptična, no proučivši dobro brend uvjerila sam se da su Korejci zapravo daleko ispred nas: prije svega s aspekta tehnologije i inovacija, a onda i pri poimanju estetike. Kod njih, naime, nema mnogo pretjerivanja s filerima, kao što se to zna dogoditi kod nas. I u proizvodnji su vrlo inovativni pa su neki njihovi brendovi filera jednaki, ako ne i bolji od marki na koje smo naviknuti u zapadnom svijetu.

Možete li nam cjenovno usporediti ovaj filer s konkurentskim brendovima?

Rekla bih da je tretman Epitique filerom cjenovno konkurentan. Naravno, nitko ne može utjecati na to kako će se kretati cijene u privatnim poliklinikama – netko može cijeniti ruke 1000 kuna, a netko 500. No smatram da su ovi fileri cijenom dostupni, posebice u omjeru cijene i kvalitete.

U kojim godinama žene najčešće počinju s filerima? Što vi mislite, kada je pravo vrijeme za anti-age tretmane?

Promijenili su se društveni trendovi i trendovi u estetici – na tretmane dolaze sve mlađe djevojke, a poimanje lijepog zapravo se iskrivilo. Mi kao liječnici moramo biti svjesni odgovornosti, držati do digniteta struke i oduprijeti se izazovima. Često se dogodi da odbijem izvesti neki tretman, jednostavno smatram da su određene korekcije pretjerane i da za njih nema razloga. Uostalom, svaki rad je svojevrsni potpis, a ako napravite tretman iza kojeg ne stojite, onda je to antireklama.

Kad bih trebala postaviti okvir godina idealan za anti-ageing, rekla bih da bi to bile 30-e jer s tretmanima ne valja početi prekasno, kada su znakovi starenja već izrazito produbljeni. No, to je individualno – i mlađe osobe mogu imati nešto što žarko žele korigirati. I tada treba poštivati etiku, nitko mi ne može kazati da osoba u 20-ima može imati izražene bore. Praksa je nerijetko drukčija – računica je jednostavna, dok god ima interesa, bit će i doktora koji će udovoljavati željama, čak i kada one nisu opravdane.

I što se događa kada popuste rezultati? Ima li razlike s Epitique filerima u tom aspektu?

Rezultati Epitique filera ipak traju dulje u odnosu na konkurentske brendove, što je njihova iznimna prednost. Naravno, moraju se održavati kao i u slučaju svakog neinvazivnog postupka, no velika je razlika hoćete li na tretman morati doći za 3, 6 ili 9 mjeseci. Osim vremenske razlike, razlika je i u financijskom segmentu – kada je potrebno rjeđe odlaziti na tretmane, onda je to svakako i jeftinije. Nije zanemarivo spomenuti i sam postupak apliciranja filera – svaki ubod ima potencijalnu nuspojavu, a što češće idete na tretmane, veća je izloženost tim potencijalnim posljedicama.

Koliko utjecaja imate na odabir klijenata? Znaju li klijenti što žele, poslušaju li vašu sugestiju?

Iako klijenti uvijek dođu s idejom i određenom željom, otvoreni su za preporuku i savjet pa se uvijek nađemo na pola puta. Postoje i oni vječno nezadovoljni klijenti koji odlaze od ordinacije do ordinacije, tražeći korekcije korekcija…

Najčešće se ipak razlikuje put do ostvarenja želje, stoga uvijek klijentima objasnim što se filerima može korigirati, koje su količine potrebne i kakve rezultate mogu očekivati. Što je veća količina utrošenog materijala, veća je cijena, a to je klijentima, posebice u Hrvatskoj, iznimno važno.

Koliko u prosjeku jedna Hrvatica godišnje potroši na estetske tretmane, prema vašem iskustvu?

Ne postoji konkretan odgovor na ovo pitanje, no rekla bih da Hrvatice na tretmane troše značajno manje od europskog prosjeka. To je zaista individualno, ne radi se samo o tome koliko si netko može priuštiti, nego i o tome koliko je motiviran. Prioriteti su također važan aspekt – postoje slučajevi kada će se netko odreći nečega kako bi otišao na estetski tretman.

Za čitatelje Estetice.hr zainteresirane za tretman ovim filerima, saznali smo da se u Hrvatskoj može napraviti, između ostalih, i u poliklinikama Ribnjak, Marija i Barbel.

Pročitajte još i ...