Dr. Matija Miletić: Korekcija kapaka pred vašim očima

„Plave podočnjake možda i možete prekriti puderom, ali vrećice ispod očiju ne možete“, kazala nam je 57-godišnja gospođa Nada koja je kod dr. Matije Miletića u ordinaciju MM Medestetica došla kako bi pomladila područje oko očiju. Upravo je korekcija donjih i gornjih kapaka, otkriva nam dr. Miletić, plastični i rekonstrukcijski kirurg, jedan od zahvata koje najčešće izvodi.

dr. Matija Miletic
dr. Matija Miletić

„Kod izvođenja blefaroplastike ključna je preciznost, ali i iskustvo. U svom dosadašnjem radu napravio sam niz ovakvih postupaka. Sada je na redu gospođa Nada kojoj ćemo korekcijom donjih i gornjih kapaka pomladiti i osvježiti lice“, objasnio nam je dr. Miletić, dodajući kako se u njezinom slučaju jasno uočava suvišak kože na gornjim kapcima, kao i pojačani masni jastučići na području podočnjaka. Sve se to, ističe, prirodno događa s godinama, a uklanja blefaroplastikom.

Prije zahvata
Prije zahvata

„Čak i kada sam bila odmorna, svi bi me pitali jesam li loše volje, zašto sam tužna, jesam li umorna. Komentirali bi kako izgledam kao da se nisam dobro naspavala, a ja sam se osjećala sasvim odmorno, što moj izgled nije pratio“, gospođa Nada otkrila nam je neke od svojih razloga zbog kojih se odlučila na zahvat.

Gornja blefaroplastika – uklanjanje viška kože s gornjih kapaka

Za one koji ne znaju, gornjom blefaroplastikom uklanja se višak kože na gornjim kapcima. Iako se može izvoditi i u općoj anesteziji, dr. Miletić zahvate blefaroplastike izvodi u lokalnoj anesteziji. Ustvari, blefaroplastika je jedina operacija na licu koja se može izvesti u lokalnoj anesteziji, a daje izvrstan rezultat i dramatično pomlađuje lice, otkrio nam je dr. Matija Miletić.

DSC_3871

„Prvo se pažljivim mjerenjem i flomasterom kreira operativno polje na gornjem kapku i budući ožiljak u prirodnoj brazdi, koji nakon nekoliko tjedana od operacije neće ni vidjeti. Zatim se odstranjuje višak kože u bloku s okruglim očnim mišićem ili m. orbicularis oculi, te se obavezno reducira i masni jastučić prema unutarnjem dijelu oka. Potom se rana zašije tankim koncem debljine vlasi“, objasnio nam je dr. Miletić, dodajući kako je u ovome slučaju potrebno odstraniti čak 1,5 cm viška kože s gornjih kapaka.

DSC_3883

Donja blefaroplastika za uklanjanje masnih jastučića i vrećica ispod očiju

U ovom će slučaju dr. Miletić napraviti i donju blefaroplastiku kako bi otklonio vrećice ispod očiju i s lica uklonio umoran izraz.

„Uklanjanjem viška kože s gornjih kapaka otvaraju se oči, a osim estetskih prednosti, ovim zahvatom postižu se i funkcionalne prednosti jer se širi vidno polje i uklanja dio kože koji nerijetko smeta pri gledanju. U slučaju donje blefaroplastike, radi se o isključivo estetskom zahvatu i pomlađivanju i osvježavanju lica“, kazao nam je dr. Miletić, objašnjavajući kako se u slučaju donje blefaroplastike rez kreira tik ispod trepavica, a kada se dosegne vanjski očni kut, učini se kosa ekstenzija prema vanjskom dijelu lica. Potom se uklanjaju masni jastučići i višak kože koji uzrokuju vrećice, odnosno „napuhnute“ podočnjake.

DSC_4080

Podizanje vanjskog kuta oka

S postupkom blefaroplastike za najbolje rezultate dr. Miletić istovremeno izvodi postupak lateralne kantopeksije, kojim podiže vanjski kut oka koji se s godinama spušta i čini lice „tužnijim“ i ozbiljnijim.

„Kroz mali rez koji se smješta uz vanjski rub donje vjeđe, vanjski se očni kut podiže šavom, a potom fiksira za kost orbite, tj. prostor u kojem je očna jabučica. Time se oči blago ukošavaju, kao u ovom slučaju, no, ako osoba želi izraženije ukošene oči, istim se postupkom može postići i takav efekt“, pojasnio nam je dr. Miletić. Više fotografija postupka gornje i donje blefaroplastike možete pogledati ovdje, u galeriji fotografija.

DSC_4229

Podignuti kapci, otvorenije oči, osvježeno lice

Nakon operacije koja je trajala oko 2,5 sata i nekoliko tjedana oporavka, dr. Miletić i gospođa Nada zadovoljni su rezultatima.

„Nitko nije primijetio da sam nešto radila, ali su svi komentirali kako izgledam odmorno i svježe, a to zaista dugo nisam čula“, ispričala nam je Nada, dodajući kako se već sada osjeća i izgleda mlađe.

Postupkom blefaroplastike pomlađuje se gornji dio lica, a za cjelokupno pomlađeno lice, može se kombinirati i s liftingom obrva, odnosno face liftingom i liftingom vrata, čime se zateže čelo, donji dijelovi lica i vrat. Kod osoba do 50-e godine korekcija kapaka značajno pomlađuje, no u kasnijim je godinama, ako lice nije njegovano neinvazivnim tretmanima, postupak blefaroplastike dobro kombinirati i s drugim navedenim zahvatima.

Prije zahvata i poslije zahvata (nakon 6 tjedana)
Prije zahvata i poslije zahvata (nakon 6 tjedana)

U ordinaciji MM Medestetica, cijena gornje i donje blefaroplastike iznosi od 12 000 do 14 000 kuna.

„Blefaroplastika je zaista jedan od zahvata koji čini razliku, pomlađuje gornji dio lica i s njega skida i do 10 godina, iako se za potpune rezultate može kombinirati i s drugim zahvatima. Uklanjanjem viška kože na gornjim kapcima širi se vidno polje, oči se otvaraju i čine većima i izraženijima, a blagim ukošavanjem vraćaju se u položaj koji je bio prije nego je sila gravitacija počela ‘činiti svoje’. Uklanjanjem vrećica ispod očiju postiže se osvježen i odmoran izgled lica“, zaključio je dr. Miletić, pokazujući na Nadino lice bez tragova umora.

Više fotografija pogledajte u galeriji.

Pročitajte još i ...