Dr. Mislav Gjurić: Filerom se nos vizualno može smanjiti, ali se zapravo uvijek povećava

Nos je dominantan dio središnjeg dijela lica i kao takav u velikoj mjeri utječe na cjelokupan izgled lica. Rijetko čiji nos potpuno je pravilan, ravan i simetričan. Manje nepravilnosti poput neravnina vidljivih u profilu ili zakrivljenosti vidljivih sprijeda daju licu određenu dozu individualnosti i zanimljivosti. U estetskom smislu sve dok je nos proporcionalan licu, manje nepravilnosti ne zahtijevaju korekciju. No, što poduzeti u slučajevima kada je osoba nezadovoljna svojim nosom?

kolumnist dr. Mislav Gjurić

Operacija nosa

Nezadovoljstvo nosom uglavnom se javlja kada oblik nosa odvlači pogled od drugih detalja na licu koje obično želimo istaknuti, a to su oči, usne i zubi. Ukoliko je iz bilo kojeg razloga nos previše dominantan, sklad lica je narušen i naša se pozornost usmjerava s očiju na nos. Zato je cilj estetske korekcije odvratiti pažnju od nosa, vratiti licu sklad i pozornost ponovno usmjeriti na oči.

Operacija nosa, uz operaciju grudi, najčešći je estetski i plastično-rekonstruktivni zahvat. Izuzetno je delikatna i zahtijeva veliko znanje, stručnost i iskustvo kirurga. Kroz svoju karijeru operirao sam mnogo nosova i mogu reći da je svaki jedinstven, jednako kao što je i svako lice posebno, zbog čega i nakon više od 30 godina iskustva svakoj operaciji pristupam s jednakom pažnjom i oprezom.

Paula Raia backstage - Sao Paulo Fashion Week - April 2014 - RTW Spring Summer 2015, Image: 189691166, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, FirstView

Kirurška operacija nosa vrši se u anesteziji, oporavak uvelike ovisi o pristupu, a kod mojih pacijenata traje otprilike 2 tjedna. U Poliklinici Sinteza u pravilu korekciju radimo bez tamponade nosa jer je oporavak puno brži, edemi tkiva i sluznice brže se povlače i pacijenti se ugodnije osjećaju. Iznimka su zahvati na nosnim školjkama i sinusima kada je prisutan rizik krvarenja te je u tim slučajevima poželjno koristiti tampone. Konačni rezultati kirurške rinoplastike vide se nakon nekoliko mjeseci iako je, naravno, razlika vidljiva odmah.

Korekcija nosa filerom

Potaknuti pozitivnim rezultatima rejuvenacije ostalih dijelova lica hijaluronskim filerima (podočnjaci, nazolabijalne brazde, jagodice, usne itd.), već desetak godina pratimo uzlazni trend korištenja filera i za estetsku korekciju nosa. U posljednje vrijeme takav tip korekcije zanima sve više osoba jer je tretman brz i ne zahtijeva vrijeme oporavka, no moram naglasiti da su njegove mogućnosti ograničene.

Josephine Skriver (josephineskriver / 29.01.2018): "bye now! what an amazing trip with an even more amazing team", Image: 361783241, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Radi se o „instant“ rješenju za korekciju manjih nepravilnosti koje, izvedene kako treba, daju neposredan, izvrstan, ali privremen rezultat, zbog čega su izvrstan odabir kada klijenti žele kratkotrajne rezultate – primjerice, kada se žele uljepšati za neku posebnu prigodu ili vidjeti kako bi izgledali s ravnijim ili drukčijim nosom. Trajnost ovisi o mnogim faktorima, kao vrsti filera, kvaliteti tkiva, načinu primjene, i varira od 1 do 3 godine.

U slučaju korekcije nosa filerima, važno je u razgovoru s klijentom objasniti što je, a što nije moguće korigirati filerom. Primjerice, filerom nije moguće smanjiti nos kao operacijom, ali ga je moguće vizualno izravnati. Izvrsno se mogu korigirati izgled i položaj vrška nosa i popuniti neravnine i udubljenja nosnog hrpta. Manja iskrivljenost nosa u stranu može se također kamuflirati dodavanjem filera, kao i neke nepravilnosti baze nosa.

Josephine Skriver (josephineskriver / 04.03.2018)"", Image: 365012331, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Osjetljivo područje

Iako se radi o neinvazivnom postupku, zahvat nije uvijek bezopasan i treba mu pristupiti ozbiljno i promišljeno. Treba imati na umu da je nos osjetljivo područje s puno krvnih žilica te se nalazi u središtu lica zbog čega je i najmanja pogreška svima uočljiva.

Nuspojave koje se mogu javiti i koje najčešće nije moguće izbjeći su oteklina, bol, crvenilo, modrica. Problem nastaje kada filere u područje nosa primjenjuju osobe koje za to nisu educirane i kada se koriste preparati sumnjivog porijekla.

U nekim zemljama to čak radi nemedicinsko osoblje pa su dokumentirani slučajevi odumiranja dijela nosa ili sljepoća nakon primjene filera u području nosa. Ovi primjeri ukazuju na iznimnu važnost odabira osobe koja će izvesti zahvat.

September 10, 2016 - New York, USA - Francesca Liberatore. MODEL ON BEAUTY BACKSTAGE, HAIR, LIPS, FACE, EYES, NAILS, WOMAN WOMEN, NEW YORK FASHION WEEK 2017 READY TO WEAR, , PRET A PORTER, SPRING SUMMER FRUEHLING SOMMER .NYSS17, Image: 300251784, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Filer uvijek povećava nos, ali ga može izravnati

Osobe koje razmišljaju o korekciji nosa, a još uvijek ne znaju je li postupak filerom za njih dobro rješenje, moraju znati da se izravnavanjem neravnina na hrptu pomoću filera uvijek povećava nos, što u nekim slučajevima nije poželjno.

Radi se o postupku kojim se popunjavaju udubine, čime je moguće izravnati nos, korigirati vršak i manje asimetrije, no dodavanjem materijala nos se uvijek povećava, iako se vizualno može učiniti ravnijim i time pravilnijim. Zbog toga je važno savjetovati se s liječnikom i izraziti svoje želje, a nakon konzultacija znat ćete jeste li kandidat za korekciju filerom ili operacijom.

Kada osoba želi manji nos ili ima funkcionalne smetnje, kirurgija je jedini postupak koji omogućuje proporcionalnost. Usprkos privlačnim mogućnostima koje pružaju fileri, rinoplastika i dalje predstavlja jedino pravo i trajno rješenje za većinu pacijenata s deformacijama nosa. Naravno, u rukama vrsnog kirurga.

Pročitajte još i ...