Dr. Mislav Gjurić: Zašto nema zvijezde koja nije operirala nos?

Kad su privatne stvari javnih osoba u pitanju, interes javnosti uvijek postoji, no taj interes ponekad ne poznaje granice. Zašto nas privatni život osoba s „A-liste“ toliko zanima, a čak i najmanje promjene u njihovom izgledu ne mogu proći nezamijećeno?

Piše kolumnist dr. Mislav Gjurić

Neprestani život pod povećalom

Najveće zvijezde Hollywooda, glazbene i modne scene neprestano su izložene oku javnosti. Globalna popularnost nije im donijela samo slavu i novac, već i neprestani život pod povećalom, a milijuni obožavatelja i pratitelja na društvenim mrežama o njima žele saznati baš svaki detalj.

Najvjernijim followerima promaknuti ne može niti najmanja promjena vezana za njihovu omiljenu zvijezdu, a kad je fizički izgled u pitanju, fanovi idu toliko daleko da primjećuju čak i drugačiju boju laka za nokte ili šiške počešljane na suprotnu stranu od uobičajene.

Kultu izgleda lako je podleći

Očekivanja koja prate karijeru, ali i privatni život javnih osoba nisu nimalo bezazlena – osim  njihovog osnovnog „talenta“, presudan je i fizički izgled. Pjevačice više ne mogu samo pjevati, glumice samo glumiti, a sportaši samo trenirati – od svih se njih, u većoj ili manjoj mjeri, očekuje i da izgledaju izvrsno gdje god se pojave.

Fizički je izgled danas postao zaštitni znak zvijezda, posebno u glumačkom i pjevačkom svijetu – čini ih prepoznatljivima i različitim od mnoštva, a mnoge od njih popularnost duguju upravo fizičkoj atraktivnosti, čak i više nego talentu. Okruženi sličnima sebi i pod neprestanim pritiskom medija, nije čudno da su mnogi među njima podlegli „kultu izgleda“ i većinu energije usmjerili na postizanje što ljepšeg odraza u ogledalu.

Društveni mediji doprinijeli su težnji za savršenstvom

Za razliku od televizije i pisanih medija koji tek povremeno izvještavaju o jednoj zvijezdi, a reportaže u njima su najčešće usmjerene na razgovor, komentar ili izjavu, društveni su mediji i u ovom smislu donijeli revoluciju. Poticanjem na neprestanu online prisutnost, društvene mreže poput Facebooka i Instagrama pred poznate su osobe postavile nove zahtjeve – gotovo svakodnevno objavljivanje privatnih fotografija iz različitih aspekata javnog, profesionalnog, ali i privatnog obiteljskog života.

Dok su se neke slavne osobe uspjele othrvati takvom pritisku, većina mlađih osoba s celebrity scene upala je u zamku očekivanja koja im nalažu da svaka fotografija bude savršena i profesionalne kvalitete, a njihovo im društveno okruženje diktira i potrebu da uvijek izgledaju kao „najbolja verzija sebe“.

Dominantna struktura na licu koja privlači mnogo pažnje

S obzirom na to da su i poznate osobe na kraju dana ipak samo osobe, i njihove su nesigurnosti slične našima. Nos, kao dominantna struktura licu, uvijek se ističe – osim centralne pozicije, naglašava ga i činjenica da je odignut od lica te prirodno privlači poglede, a čak i manja nepravilnost ili deformacija u građi nosa može značajno narušiti estetiku čitavog lica.

Upravo je iz tog razloga nos jedna od „bolnih točaka“ velikog broja ljudi, a iznimka nisu niti poznate osobe. Iako većina zvijezda odbija javno priznati da se korekciji nosa podvrgnula, teško da su se sve one glumice i pjevačica koje doživljavamo kao savršeno skladne rodile s lijepim, pravilnim i skladnim nosevima.

Victoria Beckham leave her hotel for the Dior show in Paris, France on June 23th, 2018., Image: 375815783, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca

Kod onih zvijezda kod kojih je operacija zaista očita, često čujemo razloge poput povreda ili otežanog disanja zbog devijacije septuma, no jasno nam je kako je operacija zapravo bila estetske prirode. Vjerujemo li vlastitim očima, najčešće nam je dovoljno pogledati fotografije prije i poslije kako bismo mogli spekulirati je li naša omiljena glumica zaista bila „pod nožem“.

Celebrity klonovi – ima li ijedna zvijezda s A-liste „svoj nos“?

Naviknuti na njihove slike u medijima, često zaboravljamo da su mnoge slavne osobe na počecima svoje karijere izgledale bitno drugačije, a među najčešće promjene na njihovim licima spadaju upravo korekcije nosa.

Prije i poslije

Lista celebrityja za koje se „šuška“ da su korigirali noseve zaista je dugačka, a između ostalih uključuje Angelinu Jolie, Salmu Hayek, Zaca Efrona, Natalie Portman, Patricka Dempseyja, Jennifer Aniston, Megyn Kelly, Toma Cruise, Ellen Barkin, Blake Lively, Scarlett Johansson i mnoge druge.

s
Prije
picture2
Poslije

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Scarlett & Natalie (@tribute_to_scarlett_and_natali) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Scarlett Johansson (@scarlettjoh.love) on

Kad su supermodeli u pitanju, sumnja svakako pada i na dvije, po mnogima, najljepše žene manekenskog svijeta – Gisele Bundchen i Kate Moss. Iako su operacije nosa danas potpuno normalna stvar, slavne osobe o njima (s pravom) ne žele o tome govoriti – riječ je ipak o privatnoj stvari.

Kakve su pristupe zahtijevali slavni nosevi?

Dok je kod nekih nemoguće ne primijetiti očitu razliku prije – poslije, kod drugih su promjene vrlo suptilne, prirodne i skladne. Neki od primjera vrlo lijepih „novih“ nosova su onaj Halle Berry, Kim Kardashian i Victorije Beckham – sva tri primjera imaju nešto zajedničko, a to je sličan pristup korekciji nosa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Halle Berry (@halleberry) on

Prije
158275, Actress Halle Berry arrives at the Tiffany And Co. Celebrates Unveiling Of Renovated Beverly Hills Store at Tiffany & Co. Beverly Hills, California - Thursday October 13, 2016. © Joe Sutter, PacificCoastNews. Los Angeles Office (PCN): +1 310.822.0419 UK Office (Photoshot): +44 (0) 20 7421 6000 sales@pacificcoastnews.com, Image: 302817024, License: Rights-managed, Restrictions: JFY1, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Pacific coast news
Poslije

Dok je u slučaju Halle Berry i Victorije Beckham bilo potrebno samo suziti nos, u slučaju Kim Kardashian, osim sužavanja, svakako je bilo potrebno i podignuti vršak nosa, koji je bio prilično dug i zavinut prema naprijed. Na taj način zadovoljeni su estetski kriteriji „zapadnog svijeta“ – ravan, uzak i ne predugačak nos koji čitavom licu daje savršeni balans.

Prije
June 13, 2017 - New York, New York, USA - Kim Kardashian beim Forbes Women's Summit 2017 in den Spring Studios. New York, 13.06.2017, Image: 337710182, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Entertaiment
Poslije

Smanjivanjem alarnih hrskavica vršak je sužen, dok je skraćivanjem septuma čitav nos podignut, čime je osim profinjenijeg profila i izduženijeg nosa, postignut i sklad čitavog lica, čije crte djeluju mekše i ženstvenije.

Kad su muškarci u pitanju, korekcija nosa najveću je transformaciju donijela slavnom glumcu Tomu Cruiseu. Njegov je nos oduvijek bio širok i blago zavinut, dok je danas znatno uži i skladniji, osobito u području korijena nosa.

Prije
Poslije

Najveći izazov – glumica na čijem je licu teško postići balans

Mnogo je primjera vrlo uspješnih operacija nosa koje su, iako naizgled male, u potpunosti promijenile izgled lica, a kad je najuspješnijim korekcijama riječ, izdvojio bih mladu glumicu Blake Lively. Iako javno nije priznala da se estetskoj operaciji podvrgnula, razlika je na njenom licu očigledna, ali i vrlo pozitivna.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @everythinggossipgirl on

Prije
67th Cannes Film Festival. Day two
Poslije

Sužavanjem i podizanjem vrha te skraćivanjem nosa postignut je sklad čitavog lica, a kirurg koji je operaciju izveo pobrinuo se da zadrži prirodan izgled, što u njenom slučaju nije jednostavno kako se čini. Zbog relativno malih očiju i izduženijeg lica, na njenom je licu teže postići balans u proporcijama s ostalim crtama lica, zbog čega svaka pretjerana intervencija predstavlja rizik za neskladni dojam, no to je u slučaju ove popularne glumice, srećom, izbjegnuto.

Pročitajte još i ...