Dr. Nevia Delalle: Hiperpigmentacije i kako ih se riješiti

dr. Nevia Delalle

U ovom malom krugu života koji gotovo poput neke mantre ponavljamo iz godine u godinu, prvo se pripremamo za ljeto, pokušavamo dati sve od sebe da budemo najljepši i najzanosniji, a onda se nakon ljeta vraćamo s brojnim problemima jer u želji za preplanulom puti nismo uspjeli zaštititi kožu na adekvatan način. Tako se s velikim uskličnikom javljaju HIPERPIGMENTACIJE, a potom i veliki upitnik kako ih se riješiti.

, ,03, MAY 2017. Supermodel Helena Christensen takes on warm weather style for the Summer 2017 campaign from British fashion retailer Debenhams. The new advertisements focus on four unique trends for the colorful shots captured by Max Abadian.In one shot, Helena flaunts her supermodel figure in an one-piece swimsuit with a plunging neckline. And in another image, the Danish beauty poses in a tropical inspired Bardot top with ruffled bikini bottoms. . ©DJ / LAN - 03/5/17 **HANDS OUT pics** ©DJ / LAN - 3/5/17, Image: 331744590, License: Rights-managed, Restrictions: Pictures in this set: 4, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Target Press

U ovom tekstu neću ponavljati sve vrste pigmentacija i njihovu tvrdokornost te razloge zbog kojih nastaju, jer to se može pročitati gotovo svakim klikom u tražilici. Neću govoriti previše ni o prevenciji, jer svi znate koliko se štete događa s prvim zrakama sunca i kako i kratko izlaganje utječe na kožu osoba sklonih hiperpigmentacijama. Samo ću reći da zaštitni faktor treba nanositi tijekom cijele godine.

Melazma se češće razvija kod tamnoputih

Melanociti koji aktivno proizvode melanin odgovorni su za sve pigmentacijske poremećaje. Razlog zbog kojih su ovi poremećaji česti zapravo je njihova velika osjetljivost na sve vanjske utjecaje. Klinički se melazma manifestira kao ograničena tamno pigmentirana makula ili više njih, bizarnog oblika, ali simetrična na obje strane na suncu izloženim dijelovima kože, najčešće na licu. Promjene su najčešće izražene na čelu, nosu, obrazima i iznad gornje usne. Epidermalne promjene su tamno smeđe, a one koje dolaze iz dermisa su plavo sive, dok miješani oblici izgledaju sivo smeđe. Upravo je ova diferencijacija najvažnija prilikom dijagnostike kako bi se moglo pristupiti optimalnom terapijskom postupku.

South Africa fashion model Jenna Pietersen stars in Lingadore Lingerie Spring Summer 2014 collection., Image: 192712163, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Melazma se češće razvija kod tamnoputih i češće kod žena, ali još uvijek pravi uzroci nailaze na brojne debate među znanstvenicima. Genetska predisponiranost može objasniti zbog čega se kod više članova iste obitelji razvijaju slični poremećaji pigmentacije. Među potencijalne trigerima svakako treba spomenuti UV zrake, vaskularne faktore, kronične upalne poremećaje, upotrebu različitih kozmetičkih proizvoda, fototoksične i fotosenzitivne supstancije te upotreba brojnih fotosenzitivnih lijekova. Sve navedeno dovodi do pretjerane stimulacije melanocitnih receptora. U stanju ekscitiranosti, receptori su preosjetljivi i na niže doze gore navedenih trigera koji potom produciraju povećane količine melanina. Druga mogućnost je da trigeri, kada zahvate receptore, onesposobe regulaciju produkcije melanina.

Kratko ću se osvrnuti na vanjske faktore koji su međusobno povezani. UV zrake i vrućina, vruća voda, neadekvatna primjena lokalne terapije koja dovodi do kontinuirane iritacije kože s posljedičnim upalnim reakcijama te postinflamatorne hiperpigmentacije kao posebna vrsta hiperpigmentacije… Sve su to najčešći razlozi zbog kojih nakon ljeta nastaju gore opisane promjene.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Ralph & Russo Paris Haute Couture. Autumn/Winter 2016. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 293335667, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Kako tretirati hiperpigmentacije?

Prvi korak u liječenju je diferencijacija epidermalnih od dermalnih pigmentacija. Liječenje treba započeti liječenjem svih nepravilnosti na koži, svih upalnih procesa, uklanjanjem viška sebuma uz regulaciju sebacealne sekrecije, liječenjem prištića, vaskularnih poremećaja i drugih nepravilnosti.

Započinjemo s hidrokinonom (najčešći sastojak preparata za terapiju hiperpigmentacije) i AHA kiselinama (prirodne kiseline koje pomažu da se koža riješi odumrlih stanica i time potiču obnovu kože), jednom do dva puta dnevno, a navedeni protokol se provodi kroz 4 mjeseca. Nakon toga se koriste antioksidansi (primjerice vitamin C) i retinol u visokim koncentracijama koji su bitni za stabilizaciju i smanjenje osjetljivosti melanocita na vanjske i unutrašnje faktore, a potom ponovno ubacujemo 4% hidrokinon u kombinaciji s tretinoinom i navedeni se postupak može koristiti i duže od 4 mjeseca, ovisno o podnošljivosti. Vitamin C u koži ima antioksidativno djelovanje te je štiti od slobodnih radikala koji oštećuju kožu i čine je starijom. Ima mogućnost neutralizacije slobodnih radikala i stvara svojevrsnu barijeru od štetnih tvari izvana. Osim toga, vitamina C sprječava sintezu melanina i time sprječava razvoj hiperpigmentacija i diskoloracija na koži, a može i posvijetliti postojeće.

Posljednja faza zapravo je nastavak stabilizacije s retinolom, antioksidansima i protuupalnim te nehidrokinonskim izbjeljivačima. U slučaju ponovnog recidiva, vraćamo se na prvi i drugi korak. U suprotnom se savjetuje održavanje kemijskim pilinzima različitih kakvoća i dubina te neabrazivni i abrazivni laserski postupci. Kako svaki pacijent zahtijeva individualni pristup, i protokoli su varijabilni.

Synchroline_Synchrovit-C
Ovaj serum smanjuje hiperpigmentacije i znakove fotostarenja te istovremeno smanjuje vidljivost bora, dajući koži tonus i čvrstoću. Specifičnim antioksidativnim učinkom aktivnih sastojaka, Synchrovit na celularnoj i makromolekularnoj razini pomaže smanjiti oštećenja uzrokovana reaktivnim metabolitima kisika. Ovom je formulom moguće znatno popraviti teksturu kože i tonus te spriječiti razvoj mrlja na koži, uz smanjenja proizvodnje melanina.
5230
CE Ferulic kombinira 3 sastojka: 15% L-askorbinske kiseline (vitamin C), 1% alpha tokoferol (vitamin E) i 0,5% ferulične kiseline dobivene iz biljaka. Ovakav sastav štiti kožu od oksidacije uzrokovane štetnim UV zrakama čak 8 puta više od njezine vlastite sposobnosti obrane. Dokazano ima preventivno djelovanje na prerano starenje kože uzrokovano UV zračenjem te djeluje na smanjenje bora i linija, smeđih mrlja, pjegica i crvenila. Ne iritira kožu te je umiruje, vraća joj zaštitne lipide, djeluje na sintezu kolagena te smanjuje tanke linije i bore.
Mene & Moy Phytic Acid Cream je kremasta hidratantna formulacija koja se koristi za stabiliziranje melanocita u nepravilno pigmentiranoj koži i poboljšanje teksture. Sadrži 8% glikolne kiseline i 2% fitinske kiseline (fitinska kiselina). Utječe na sintezu kolagena i elastina, homogeniziranje sinteze melanina i ton kože, čineći ga ujednačenijim
Mene & Moy Phytic Acid Cream je kremasta hidratantna formulacija koja se koristi za stabiliziranje melanocita u nepravilno pigmentiranoj koži i poboljšanje teksture. Sadrži 8% glikolne kiseline i 2% fitinske kiseline (fitinska kiselina). Utječe na sintezu kolagena i elastina, homogeniziranje sinteze melanina i ton kože, čineći ga ujednačenijim.
RoC-Soleil-Protect-Anti-Brown
RoC-ova zaštita od fotostarenja sadrži zaštitni faktor 50. Ultra lagane je teksture te vidljivo reducira tamne mrlje, poboljšava i štiti mladenački izgled kože. Pruža maksimalnu zaštitu od sunca, a sastojcima sprječava nastanak pigmentacijskih mrlja.

Temeljem brojnih znanstvenih i kliničkih studija te literature, izdvajam Dr. Obagija i prof. Katsambasa, zahvaljujući čijim radovima sam i sama razvijala svoje principe rada (napominjem da dolaze iz LA-a i Atene, što znači da se cijeli svoj radni vijek bore s hiperpigmentacijama zbog velike insolacije).

Zaključak je da ne postoji instantno rješenje za hiperpigmentacije i liječenje je dugotrajno. Svi postupci koji su agresivniji i s trenutnim rezultatom, manje su učinkoviti i s dužim oporavkom, a s posljedičnim brzim vraćanjem hiperpigmentacija te uz moguća dugotrajna oštećenja kože i „rebound“ fenomenom s još gorim izbijanjem pigmenta.

Pročitajte još i ...