Dr. Nevia Delalle: Izbjegnite neprirodni “pillow face”

Od zvijezda do trnja i obrnuto, mogao bi se nazvati afirmacijski put estetskih postupaka među kojima su najveću popularnost ipak stekli fileri i botulinum toksin kao „najjednostavniji” način pomlađivanja. No, nestručnim apliciranjem događaju se pogreške koje kvare sveukupni estetski dojam…

67ème Festival International du Film de Cannes. Panoramic

Iskustvo liječnika i iskrenost pacijenta

Dok je na samom početku vladala euforija, a ubrizgavale su se neprovjerene formulacije, koje su nažalost rezultirale brojnim posljedicama, kasnije se javio veliki oprez, a potom opet opuštanje i nekritično i nekontrolirano ubrizgavanje provjerenih, ali nestručno apliciranih hijaluronskih i drugih filera.

Osim što liječnik mora imati znanja i smisla za estetiku, mora imati i veliko iskustvo, a s druge strane, mora dobro poznavati prirodu filera i znati kako će se određeni filer ponašati u kojem dijelu tkiva, i to odmah po aplikaciji te nakon izvjesnog vremena. Treba voditi računa o brojnim pitanjima, kao što je, primjerice, koliko se često smiju ubrizgavati te smiju li se miješati različiti fileri i još brojni upiti na koje odgovori često izostaju. Ponekad krivnju na sebe moraju preuzeti i pacijenti jer su često neiskreni, ne znaju puno o onome sto su već radili, često mijenjaju liječnike jer nisu zadovoljni, a iz ordinacija izlaze bez povijesti bolesti.

profimedia-0305478639

Na što treba obratiti pažnju?

Sami počeci apliciranja filera uglavnom su bili izolirani te su se ispravljale pojedinačne bore, ali danas trendovi podrazumijevaju rejuvenaciju cijelog lica, a to znači i puno veće količine filera. Samo je prošle godine u SAD-u i Kanadi aplicirano preko 2,4 milijuna filera. No, jesu li fileri uvijek pravi izbor?

„Blowfish lips” i „pillow” ili „puffy face” su možda najbolji sinonimi za najčešće nuspojave koje se vide u svakodnevnoj praksi, ali i na gradskim špicama. Upravo gore navedeni razlozi najčešći su krivci za to, a kao posljedicu imamo tzv. „overcorrection”, još kada se uz to doda pretjerivanje na području usana, rezultati su vrlo neprirodni. Prekomjerna korekcija, osim lošeg estetskog učinka, ima i brojne druge moguće posljedice, kao što su infekcije, apscesi, nekroze i ishemije tkiva. Premda je hijaluronidaza, enzim koji razgrađuje prekomjerni ili neželjeni filer, prva pomoć kod neočekivane reakcije tkiva, ipak se neke posljedice mogu predvidjeti i na vrijeme spriječiti.

del-rey-ryan

Ovisno o anatomiji lica, količini subkutanog masnog tkiva, izraženosti jagodica te obliku nazolabijalnih i mentolabijalnih dubokih bora, određuje se gustoća filera. Način aplikacije također je važan te se procjenjuje i dubina i tehnika. Hoće li filer biti apliciran iglom ili kanilom i na kojoj dubini još su neka od pitanja na koja treba odgovoriti prije samog postupka.

profimedia-0307663913-1024x688

Najriskantnija regija lica

Periokularna regija (područje oko očiju) uvijek je riskantna, ali je i veliki izazov za rejuvenaciju, stoga je važno analizirati meko tkivo i promjene na koštanim strukturama. Koža na kapcima je najtanja i bez subkutisa, kružni očni mišić s godinama slabi te mijenja oblik i konture oka. Povremeni ili stalni edemi su svakako kontraindikacija za aplikaciju filera, jer upravo tada imamo „overcorrection“ i tzv. „puffy“ efekt.

Uvijek se koriste fileri niske viskoznosti i niske koncentracije te je bolje kanilom aplicirati malu količinu materijala kako bi se izbjegli hematomi, te dovoljno duboko (periostalno) kako bi se izbjegla diskoloracija (Tyndallov fenomen) i neželjeni noduli (čvorići ili kvržice). Kombinacija botulinum toksina, filera u periokularnoj regiji te prevelika i opetovana količina viskoznih filera u gornjim obrazima dovode do tipičnog „puffy“ ili „pillow“ lica, odnosno mjesečevog lica kojeg smo se užasavali kao moguće nuspojave dugotrajne kortikosteroidne sistemske terapije.

Meg Ryan arrives on the red carpet at the 2017 CFDA Fashion Awards at the Hammerstein Ballroom on June 5, 2017 in New York City. Photo by /UPI, Image: 335216312, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI

Na kraju, važno je ponoviti da su presudni faktori dobar odabir pacijenta te velika kritičnost, uz znanje i iskustvo. Također, prije gore navedenih postupaka savjetujem svojim pacijentima prvo učiniti kožu nahranjenom i što elastičnijom. Danas uistinu postoje brojne skupe, ali i vrlo jeftine, stare metode kojima se može na adekvatan način stimulirati koža lica i vratiti mladost, a kao šlag na torti imamo filere i botulinum toksin koji će tada i u malim količinama dati konačni sjaj i potpuni anti-age pečat.

Pročitajte još i ...