Top proizvodi s vitaminom C koji zaista pomlađuju lice

Vitamin C sastojak je koji je zavladao proizvodima za njegu i osvježavanje kože te tako postao nezaobilazni dio beauty rutine žena diljem svijeta. Većina vrhunskih brandova formulirala je preparate, serume, kreme i fluide koji se oslanjaju na ovaj moćni sastojak. Vitamin C izuzetno je važan za funkcioniranje našeg tijela jer, osim što održava čvrstoću kostiju, kože i krvnih žila, on je i snažan antioksidans koji neutralizira slobodne radikale i stvara štit od tvari iz okoline koje štete našem tijelu.

Kako bi nam objasnila kompletnu ulogu vitamina C, u goste smo pozvali renomiranu dermatovenerologinju dr. Neviju Delalle iz zagrebačke Poliklinike Dermalife. POGLEDAJTE CIJELI PODCAST!

Na što vitamin C utječe kada ga nanosimo topikalno?

Vitamin C je prije svega iznimno važan vitamin, jedan od najvažnijih antioksidansa – naravno ne sam, nego u kombinaciji s ostalim antioksidansima. No, kada govorimo o njegovoj topikalnoj primjeni, važno je znati da je vitamin C prirodno prisutan u sastavu kože, i gotovo je jednako zastupljen u dermisu i u epidermisu – s tim da je njegova koncentracija u epidermisu čak nešto viša. Kako on uopće dolazi do kože? Prije svega putem krvne cirkulacije. Važno je da bude dovoljno saturiran u krvnoj plazmi kako bi uspio doći do “krajnjih korisnika” – a u ovom su slučaju to dermis i epidermis.

Vrlo važnu ulogu u cijelom tom procesu imaju keratinociti – stanice rožnatog sloja – koje su zapravo prenosioci: postoje strukturni proteini specificirani za prijenos askorbinske kiseline, koja će onda doprijeti do dermisa i epidermisa.

S tim da epidermis nema vlastitu cirkulaciju, već sve nutrijente koji su mu potrebni dobiva iz dermisa. Što se tiče topikalne primjene, ona se tijekom godina dosta osporavala s obzirom na to da se uvijek postavlja pitanje koliko je moguće da neka aktivna supstancija iz lokalnog pripravka uopće prodre u dermis.

Trebao je dugi niz godina da se dođe do zaključka da se vitamin C zaista može učinkovito primijeniti lokalno. Djeluje na proliferaciju fibroblasta, na sintezu kolagena, na niz načina popravlja DNK oštećenja koja nastaju kao posljedica vanjskih faktora – prvenstveno UV zraka, i djeluje na sve komponente kvalitete kože, i na kraju koža bude onakva kakvu želimo – zdrava i sjajna…

U podcastu su predstavljena i dva vrhunska proizvoda s C vitaminom….

Tanja Vučković, Pharmacy trainer grupacije L’Oréal, govori o serumu La Roche-Posay Redermic Pure Vitamin C10, hit formuli uglednog francuskog laboratorija koja dokazuje da vitamin C nije zabranjen čak niti osobama osjetljive kože. Pure Vitamin C10 iznimno je snažna i visokokoncentrirana formula namijenjena korištenju na svakoj koži, pa čak i onoj najsenzibilnijoj.

 

Regenerativni serum sa snažnim antioksidativnim učinkom namijenjen je ublažavanju bora, ali i drugih nepravilnosti kože, kao i postizanju prirodnog sjaja. Visokoučinkovita formula sadrži dobitnu kombinaciju – 10-postotni čisti vitamin C, salicilnu kiselinu za nježan piling, neurosensin s fiziološkim pH kože zaslužan za sjaj te umirujuću termalnu vodu.

Magistra farmacije Maja Batić, predstavnica brenda Advanced Nutrition Programme, predstavila je pak Skin Vit C, vrhunski dodatak prehrani koji kombinira 500 mg vitamina C po tableti s biljnim ekstraktima za potporu zdravoj koži.

Vitamin C, ključni antioksidans koji podržava i štiti kolagen, kombinira se s kalcijem kako bi bio nježniji za želudac te acerolom koja, prema nedavnim istraživanjima, sadrži 50-100 puta više vitamina C od naranče. Sve detalje o ovim top proizvodima saznajte u PODCASTU!

Pročitajte još i ...