Dr. Nevia Delalle: Red carpet laser

Precijenjeni pojam red carpeta metaforički označava svaki važan događaj na kojem je imperativ izgledati najbolje. Osim što je važno da skinete pokoju zvjezdicu s neba i ubacite je u oči, jer je taj sjaj neprocjenjiv, možete učiniti i vašu kožu napetom, blistavom i sjajnom. Premda je teško postići instant efekt, zahvaljujući brzim i učinkovitim dermatološkim gadgetima nemoguće postaje moguće.

Gledajući SF filmove i uživajući u magičnim laserskim moćima, bilo je samo pitanje vremena na koji će se način ta čarobna palica umiješati u vječnu potragu za eliksirom mladosti i ljepote.

DSC_1540
Dr. Nevia Delalle

Laser – Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation datira od 1960. godine, a posljednjih 30-ak godina pronašao je svoju primjenu i u brojnim patološkim stanjima kože poput vaskularnih i pigmentiranih lezija, a potom se uvukao u sve pore estetske dermatologije pa se koristi za uklanjanje tetovaža, ožiljaka i bora, lasersku rejuvenaciju lica i pomlađivanje općenito. Ovisno o tome koja nam je ciljana kromofora (hemoglobin, pigment, voda), odabiremo vrstu lasera i valnu duljinu koja će s velikom preciznošću fokusirano djelovati u onom dijelu kože koji želimo tretirati.

Zvjezdani status među laserima za brzi refresh, ali s dugotrajnim rezultatima, svakako je neabrazivni Laser Genesis, YAG laser pulsna tehnologija niske energije, koja je duži niz godina „must have postupak“ u LA-u prije dodjele Oscara. Znanstveno je dokazano, ali zapravo još važnije, dokaze gledam sama na svojim pacijentima, da se ovim neinvazivnim laserskim postupkom potiče rast novog kolagena stimulacijom fibroblasta, a koža postaje zategnuta, sjajna, mladolike svježine.

Female portrait

Blagim zagrijavanjem gornjeg dijela dermisa, što postupak čini izuzetno ugodnim, uklanja se suvišna masnoća i nečistoće na koži te potiču fibroblasti na produkciju kolagena. Dodatna toplina generira se u dilatiranim kapilarama kako bi se reduciralo crvenilo koje je specifična rozaceiformna reakcija. Činjenica je da produkcija kolagena, glavnog potpornog tkiva naše kože, od 25. godine rapidno pada, a to rezultira postupnim opuštanjem kože lica uz stvaranje bora koje s vremenom, djelovanjem gravitacije, postaju sve dublje. Ovim laserom tretiraju se oštećenja od sunca, rozaceiformna koža, koža proširenih pora i neujednačene teksture i boje, ožiljci te bore. Za veća oštećenja od sunca postupak je potrebno provoditi kroz duže vrijeme jednom mjesečno, a za održavanje učinjenog, dovoljno je postupak ponoviti tri puta godišnje, naravno, i prije nekog važnog događaja za blitz efekt i neodoljiv sjaj.

Važno je napomenuti da nakon ovog postupka nije potreban nikakav oporavak, što znači da ćete odmah nakon lasera moći normalno nastaviti sa svim uobičajenim obavezama, a da pri tome možete samo dobiti pokoji kompliment da izgledate svježe i dobro. Ipak, najbolji rezultati postižu se kombinacijom više postupka pa, ako vam se bliži neki „red carpet“ događaj, savjetujem da 4 tjedna ranije napravite jedan microneedling tretman visokokvalitetnim ampulama čarobnih aktivnih supstancija, a potom tjedan dana prije samog događaja jedan neabrazivni laserski postupak i svjetla reflektora se mogu upaliti.

Pročitajte još i ...