Dr. sc. Željana Bolanča: Kvaliteta kože važnija je od nadomještanja volumena

Dr. sc. Željana Bolanča, spec. dermatovenerologije iz Poliklinike Milojević i KBC-a Sestre Milosrdnice, poznata je po vrhunskim i vrlo prirodnim rezultatima aplikacije filera, ali i po uspješnom rješavanju brojnih dermatoloških problema. Kako i sama ima savršen ten, bila nam je idealna sugovornica…

Među omiljenim ste liječnicima kada je riječ o aplikaciji filera. S obzirom na to da su svi brandovi dermalnih punjača vrhunski, koju osobinu mora imati jedan estetski liječnik da bi mu se klijenti uvijek vraćali?

Mislim da je osnovno da klijent ima povjerenja u liječnika i da vjeruje procesu. Prije tretmana treba napraviti plan s kojim će se usuglasiti i liječnik i klijent. Liječnik mora biti odličan poznavatelj anatomije i načina aplikacije filera, mora do u detalj poznavati svojstva pojedinih preparata i znati za koju su regiju idealni. Isto tako, vrlo je važno da zna prepoznati i riješiti komplikacije. One su u iskusnim rukama vrlo rijetke, ali su moguće i moraju se znati prepoznati i riješiti ako se dogode. Klijenti cijene otvorenu komunikaciju i ne treba davati lažna obećanja jer će u suprotnome doći do razočaranja. Isto tako liječnik se ne bi trebao libiti odbiti klijenta ako se ne uspiju usuglasiti oko postupka ili nemaju sličan pogled na estetiku.

Dr. sc. Željana Bolanča, spec. dermatovenerologije

Ja, recimo, ne volim novi trend mačkastog izgleda koji se dobiva stavljanjem niti u čelo i podizanjem lateralnog kraja obrva, i odbijam to raditi klijentima. Slično je i s klijentima koji inzistiraju na neprirodno velikim volumenima nekih regija. Takve nerijetko uputim kolegama za koje znam da ih neće odbiti. Uvijek mi je u fokusu kvaliteta kože, liječenje dermatološke problematike na licu, poboljšanja stanja kože na svim razinama jer osoba koja ima lijepu i njegovanu kožu uvijek izgleda bolje i svježije od osobe koja ima nadomješten volumen, a lošu kvalitetu kože. Što sve treba riješiti da bi ten dobro izgledao? U prvom redu hiperpigmentacije nastale prekomjernim izlaganjem suncu, zatim akne, crvenilo lica, ožiljke, oštećenu kožnu barijeru….

Znate li kako riješiti problem proširenih pora?

S kojim brendovima najčešće radite?

Od filera radim isključivo s Juvederm filerima Vycross linije i izrazito sam ponosna što sam njihov ovlašteni trener za RH.

Koja korekcija na licu izaziva najveći wow efekt?

Ja najviše volim tretman rejuvenacije lica filerima, uklanjanja tzv. negativnih znakova starenja kože uz obavezno zadržavanje prirodnog izgleda. Dobrim rezultatom smatram onaj kada nitko u okolini ne primjećuje što je osoba radila, osim da izgleda svježije i mlađe. Što se tiče dermatoloških tretmana, kemijski pilinzi daju najveći wow efekt, osobito kod klijentica koje imaju hiperpigmentacije zbog prekomjernog izlaganja suncu.

Što biste učinili da vam dođe klijentica koja je već napravila puno korekcija (pretjerala) – i od vas očekuje da „napravite nešto super“?

Pokušala bih je nagovoriti na „otapanje“ hijaluronidazom i onda popravak za dva tjedna. Nekad i samo otapanje daje super učinak…

U čemu leži tajna vašeg savršenog tena?

U genetici, ali i kvalitetnoj kozmetici i redovitim tretmanima za njegu kože. Sad sam zaista redovita pa stavljam svako jutro vitamin C i hijaluron, a navečer retinol i ulja. Obožavam maske, pogotovo one s hijaluronom (Dermaroller, Filorga, Kiehl`s).

Idealne su mi za petak navečer, uz pidžamu i dobru knjigu. Svake godine kažem da ću napraviti barem dva tretmana za kvalitetu kožu, ali se to nekako uvijek izjalovi zbog nedostatka vremena pa sam zadovoljna i s jednim, i onda je to obavezno Volite. Sad se spremam na piling (Cosmelan), ali čekam da prođe sunčana sezona.

Redovito vježbam pilates na reformeru u Body and Mind Studiju pa barem više nemam bolova u kralježnici i dobro se osjećam. Pokušavam dovoljno spavati i relativno se zdravo hraniti te piti dosta tekućine (ovo zadnje mi ide najlošije).

Treba li noću ostaviti kožu da diše – bez nanošenja ikakvih preparata? 

Vaš omiljeni dermatološki tretman?

Obožavam Dermamelan za uklanjanje hiperpigmentacija, a od tretmana za kvalitetu kože obožavam microneedling i hijaluronske filere za kvalitetu kože (Volite) te mezoterapiju. Kod mladih volim rješavanje akni i ožiljaka, ali to više spada pod liječenje, a ne pod tretmane. Za kosu najviše volim PRP i Trichotest.

Koji je tretman najpopularniji za žene u 30-ima/40-ima/50-ima?

Za žene u 30-ima su Vistabel i korekcija usana, microneedling za ožiljke od akni i kvalitetu kože. U 40-ima isto Vistabel, kemijski pilinzi za uklanjanje hiperpigmentacija, microneedling i fileri za kožu. U 40-ima i 50-ima su najpopularniji fileri za remodeliranje lica uz zadržavanje prirodnog izgleda i vraćanje sata unatrag…

Što žene nikako ne bi smjele preskakati u dnevnoj rutini?

Vitamin C, SPF, retinol, hijaluron i vitamin E.

Kolumnu dr. Bolanče o ključnim anti age sastojcima u kozmetici pročitajte OVDJE.

U čemu žene najčešće griješe?

Koriste kozmetiku koju koristi i prijateljica, a bez konzultacija sa stručnjakom. Svaka koža zahtijeva individualni pristup i ne znači da svima odgovara ista kozmetika. U zadnje vrijeme najviše vidim da žene prekomjerno uništavaju površinski sloj kože ili zaštitnu barijeru i tada ulaze u začarani krug: koža je sve lošija, osjetljivija, hrapava, crvena. Osobito se to događa kod prekomjernog korištenje losiona s kiselinama, posebice salicilnom ili kombinacijom različitih kiselina, a onda nakon toga još idu i kreme sa kiselinama. Malo se koriste preparati, poput ulja koja su bogata omega kiselinama i ceramidima, i koja nam štite gornji sloj kože.

On nam je glavna obrana od svih vanjskih čimbenika, a prirodno se sastoji od lipida. Ako ga uništimo sa salicilnom kiselinom, sve štetne tvari lako prodiru u kožu i pokreću niz lančanih reakcija koje sve više oštećuju kožu ne samo na površini već i u dubljim slojevima. Osim toga, prekomjernim korištenjem kiselina snizujemo i pH kože te uništavamo njezin mikrobiom. Prema koži treba biti nježan, poštovati fiziologiju i procese koji se događaju tijekom 24 h, pokušati ih imitirati i malo ih pojačati. Ne smijemo ići protiv fiziologije kože.

Omiljeni njegujući proizvod?

Teško pitanje. Ima više proizvoda kojima sam vjerna, ali mislim da su to Skinceuticals CE Ferulic i Mineral 89.

Omiljen make-up? Georgio Armani puder.

Retinol ili C vitamin?

Ne mogu se odlučiti, jednako su važni. Možda onda vitamin C jer ga se može koristiti tijekom cijele godine.

Desi li vam se kad „bad hair day“ – i što tada činite?

Zavežem kosu u rep.  Ne dopuštam da mi kosa pokvari dan. Imam sreću što imam suhu i valovitu kosu i onda frizura traje i po sedam dana. Redovito njegujem kosu, a koristim isključivo Kerastase. Kad bolje pogledam, možda čak više njegujem kosu nego kožu. Jako mi je suha pa stalno na vrhove nanosim ulja, a na vlasište maske.

Pročitajte i Kako pospješiti rast kose.

Pročitajte još i ...