Dr. Željana Bolanča savjetuje: kako koristiti tonik za lice

Tonik za lice je prilično korisna stvarčica. Naime, radi se o vodenoj otopini koja je prepuna hranjivih tvari, ali i sastojaka koji na sebe vežu ulja i masnoće, općenito nečistoće, ali i vodeni kamenac. Tonik je ujedno i prvi korak u hidratacija lica, a nanosi se blazinicom na lice nakon umivanja, a prije stavljanja seruma ili kreme.

Za vidno manje pore i uravnoteženu pH vrijednost

Tonik služi kako bi se uravnotežila pH vrijednost kože, kako bi se koži pružila potrebna hidratacija te ima još raznih uloga ovisno o njegovoj namjeni. Tako da tonik može imati ulogu smanjivanja pora, smirivanje kože nakon upalnih procesa, te odmašćivanja. Kako nam je objasnila dr.med. Željana Bolanča, spec. dermatovenerologinja,“tonik je super rješenje za osobe s masnom kožom jer uklanja višak masnoće s kože. Dakle, tonik je prvenstveno namijenjen osobama koje imaju probleme s pojačanim lučenjem sebuma i/ili aknama”.

I upravo zato bi trebali koristiti tonik koji je namijenjen vašem tipu kože. A naročito ako tonik sadrži alkohol, “potrebno je izbjegavati tonike na bazi alkohola jer isušuju kožu i oštećuju kožnu barijeru. Danas tonici najčešće sadrže alfa i beta-hidroksi kiseline ali i s njima treba biti umjeren”, kazala nam je dermatologinja Bolanča.

Večernja rutina za čišćenje, a jutarnja za osvježenje

Tonik se može koristiti u večernjoj rutini kao priprema za kremu ili serum, te u jutarnjoj rutini kako bi se koža izbalansirala i očistila. U večernjoj rutini tonik koristite tako što ćete otopinu staviti na blazinicu i istisnuti višak. Potom, prelazite blazinicom preko lica da ga očistite, nakon čišćenja pričekajte par minuta prije nanošenja kreme ili seruma.

Tonik ujutro možete koristiti isto kao i navečer, no preporučljivo je koristiti manju količinu. Za takve manje količine nije vam potrebna blazinica za čišćenje, već samo prstići za tapkanje. Tonik ujutro nema toliko veliku ulogu čistača, već mu je zadaća osvježiti lice, te smanjiti pore. Stoga, na prste stavite manju količinu tonika i utapkajte ga ulice, pa pustite da se osuši.

Umjerenost je ključna

Dame koje nemaju problematičnu kožu tonik mogu koristiti svakodnevno, no trebale bi imati na umu da ga se koristi umjetno i da nema alkohola. “Osobe s masnom kožom mogu ih upotrebljavati maksimalno 1 x dnevno, a osobe sa suhom kožom maksimalno 1 do 2 x tjedno“, uputila nas je dermatologinja Bolanča u korištenje tonika.

PROČITAJTE: DR. ŽELJANA BOLANČA – KADA JE HIJALURONSKI FILER DOBRO RJEŠENJE, A KADA NIJE?

Osobe sa suhom kožom trebale bi koristiti tonik kako bi koži pružili dodatnu hidrataciju nakon čišćenja lica, ali i i kako bi pripremili kožu za daljnje tretiranje, a da proizvodi kožu ne isuše. No, osobe koje imaju masnu kožu bi trebale koristiti tonik koji će reducirati proizvodnju sebuma, ali i ukloniti s lica višak masnoće. Osobama s problematičnom kožom preporučeno je korištenje tonika koji u sebi ima umirujuće sastojke, kao i one koji će reducirati lučenje sebuma.

Pročitajte još i ...