Hrvatski brend ima pobjedničke formule koje vraćaju elastičnost koži, brišu bore i mrlje

Preživjeli ste 20-e, prve akne, nesigurnosti… Čestitamo! Bilo je to prilično kaotično razdoblje pronalaženja sebe na svim područjima. Sada slijedi mirnije vrijeme. Ili možda ipak ne slijedi jer kada je riječ o njezi kože, nema odmora. Za početak, upišite u beauty dnevnik: antioksidansi, hijaluron i skincare rutina koje ćete se “štreberski” pridržavati!

Prvi znakovi starenja

Dok je u 20-ima koža lica mlada i glatka, a svježina gotovo da je prisutna “sama od sebe”, već u 30-ima počinje ono čega se svi pribojavamo – prvi znakovi starenja. To je, naime, vrijeme kada se hormoni rasta usporavaju pa se koža ne “popravlja” sama kao u 20-ima, a promjene na njoj se mogu pojaviti u obliku tamnih mrlja i bora kojih prije nije bilo.

Ulaskom u 30-e, primjećujemo prve znakove starenja jer udio prirodne hijaluronske kiseline u koži opada. Svaka molekula hijaluronske kiseline može na sebe vezati 1000 puta svoje težine u vodi, što osigurava dubinsku hidrataciju kože. Osim hidratacije, zaslužna je i za transport nutrijenata u koži, ali i za obranu od mehaničkih i kemijskih oštećenja. Sve to čini je jednim od najpoželjnijih sastojaka u kremama i serumima.

Hidrolati: spojevi bogati antioksidansima

Još se nešto događa s kožom kako starimo – podložnija je utjecaju slobodnih radikala jer nam slabe unutarnji mehanizmi koji blokiraju njihov utjecaj. Djelovanje slobodnih radikala dovodi do oštećenja stanica kože, tj. do smanjenja debljine epidermisa i elastičnost kože. Stoga su spojevi bogati antioksidansima, poput hidrolata, itekako dobrodošli u anti-ageing kozmetici.

Za početak, važno je razumjeti što su hidrolati i zašto će ih vaša koža obožavati. Riječ je o destilatima biljnog materijala koji sadržavaju cijelu biljku u svakoj kapljici pa ih nazivaju i cvjetnim vodicama. Ovisno o vrsti bilja, mogu sadržavati antioksidanse, koji kožu štite od slobodnih radikala, flavonoide i fenole koji djeluju protuupalno, hidratantne spojeve, minerale, vitamine…

Sačuvana ljekovita svojstva biljaka

Također, pH vrijednost hidrolata je bliska pH vrijednosti kože što pomaže u očuvanju ravnoteže kožne barijere i sprječavanju isušivanja. Zbog navedenoga, bolja su bazna komponenta kozmetičkih proizvoda u odnosu na vodu. Naravno, nije svaki hidrolat isti! Naše zvijezde su oni istarskoga brenda uchka koji nas je već osvojio ne samo formulama i sastojcima, nego i pristupom njezi kože te planetu na kojemu živimo.

Nastali isključivo postupkom parne destilacije (ne vodenom destilacijom), koji je kvalitetniji jer je manja mogućnost termičke degradacije osjetljivih spojeva, u uchka hidrolatima sačuvana su ljekovita svojstva biljaka te se zbog manje kondenzacije vode na biljnom materijalu dobiva koncentriraniji hidrolat.

Za svaki proizvod i do 4 tjedna

uchka hidrolati se uvijek rade od jedne botaničke vrste, polagano (par sati) i pod niskim tlakom kako bi se sačuvale vrijedne terapeutske komponente biljnog materijala. Zbog navedenih specifičnosti u kreiranju uchka kozmetike, ukupni proces nastajanja svakog proizvoda traje i do 4 tjedna. Usporedbe radi, konvencionalnim metodama, većina kozmetičkih preparata se proizvodi u laboratoriju u roku kraćem od 3 sata.

No to nije jedino po čemu se ovaj premium kozmetički brend razlikuje od ostalih! Od početaka, uchka razvija proizvode na poseban holistički način koristeći samoniklo ljekovito bilje koje se bere metodom wildpickinga na najčišćim lokacijama netaknute istarske prirode. Pritom se pazi da se ubire tek pokoji list ili cvijet kako bi svaka biljka nastavila neometano rasti i razvijati se. Prikupljanje se odvija  u doba godine kada biljke sadrže najviše aktivnih tvari, a to su obično dani u godini kada temperature prelaze i 35 stupnjeva Celzijevih.

Priznajte, nakon gore pročitanoga želite biti dio ove prekrasne beauty priče. A kada otkrijete da u srazu s borama, diskoloracijama, suhoćom kože, gubitkom volumena i elastičnosti uchka proizvodi uvijek pobjeđuju (i imaju savršen miris i teksturu), definitivno će se zauvijek preseliti na vaše kozmetičke police. S obzirom na to da nam je današnja tema skincare rutina nakon 30-e (kada počinju oni mrski prvi znakovi starenja, bore i diskoloracije), naši favoriti su –  uchka Gel Serum, uchka Rich Cream i uchka Meta-Light Cream.

uchka Gel Serum za obnovu kožne barijere

uchka Gel Serum nadomješta prijeko potreban hijaluron kroz super potentni hijaluronski hidroaktivni kompleks nove generacije – moćan hidratantni sastojak “protiv žeđi“ kože, za trenutačni i dugotrajni učinak hidratacije koji stvara molekularnu mrežu na površini kože te je tako štiti od gubitka vlage i obnavlja kvalitetu kožne barijere. Uz visoku koncentraciju hidroaktivnog kompleksa, glavne sastavnice ovog seruma za lice su hidrolat lista masline i stolisnika, provitamin B5, tamarind te ekstrakt crvene alge.

Hidrolat lista masline je  potentan prirodni antioksidans s jednom od najvećih aktivnost protiv slobodnih radikala koji izazivaju stanična oštećenja, dva puta snažniji od zelenog čaja i četiri puta snažniji od vitamina C te je savršen saveznik u suzbijanju znakova starenja jer potiče ciklus obnove kože, poboljšava elasticitet te smanjuje fine linije i bore. Hidrolat stolisnika, tamarind, provitamin B5 i ekstrakt crvene alge dodatno su zaslužni za sprečavanje isušivanja, vlaženje i smirivanje upalnih procesa kod kože sklone crvenilu i iritacijama.

uchka Rich Cream: emulzija sa snagom seruma

uchka Gel Serum u sebi ima zvijezde sastavnice za zrelu kožu – hidrolat divljeg bušina, bakuchiol te hladno prešana ulja lješnjaka i sjemenki grožđa. Iako manje poznat, u anti-ageing kontekstu divlji bušin potentniji je od mnogo razvikanijih biljaka, npr. smilja ili zelenog čaja. U tom smislu, njegov je antioksidativni kapacitet gotovo tri puta veći od zelenog čaja.

Tu je i bakuchiol, tzv. phyto-retinol, u visokoj koncentraciji od 1% koji ovu kremu čini emulzijom sa snagom seruma – zaglađuje bore, sužava pore, smanjuje vidljivost hiperpigmentacijskih mrlja, potiče staničnu obnovu i proizvodnju kolagena što koži daje prirodnu blistavost te brine za zdravlje i mladolik izgled kože, a pritom ne dovodi do iritacije ili suhoće kao retinol. Također, kožu ne čini osjetljivijom na UV zrake, već sasvim suprotno – pomaže joj da bude što manje osjetljiva na sunce.

uchka Meta-Light Cream spas za masnu kožu

Krema koja će dobro djelovati na masnu i kombiniranu kožu je uchka Meta-Light Cream. Njene sastavnice su hidrolat divljeg crnog sljeza, alantoin, bakuchiol, hladno prešano ulje sjemenki grožđa te vitamin E. Hidrolat crnog sljeza idealan je za sve tipove kože s problemima dehidracije, nadraženosti, upalnim procesima te je izvrstan anti-ageing dodatak.

Alantoin ima keratolitička svojstva, tj. djeluje na brže otklanjanje mrtvih stanica kože, što umanjuje mogućnost zatvaranja pora i stvaranja upalnih procesa kod masnije kože te rezultira glađim i mekšim tenom. Bakuchiol, tzv. biljni retinol, ima protuupalna i antibakterijska svojstva te uravnotežuje proizvodnju sebuma što sve povoljno utječe na masnu i kombiniranu kožu. Također, ima pozitivan učinak na ublažavanje post-upalnih hiperpigmentacija, što je čest problem povezan s masnom kožom.

Pročitajte još i ...