Sve im je dostupno, a izgledaju neprirodno: Stručnjak otkriva gdje se kriju najveće greške u pomlađivanju

Zašto neke celebrity dame pored toliko mogućnosti izgledaju neprirodno, kako izbjeći negativne posljedice botoxa, što svakako dobro istražiti prije odluke o tretmanu filerima i koliko plastične kirurge posao prati kroz privatni život, saznali smo u ugodnom razgovoru s dr. Tomicom Bagatinom.

Ovaj specijalist maksilofacijalne i supspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, u Hrvatskoj je postao sinonim za estetsku medicinu i kirurgiju, kojoj je posvetio čitavu karijeru. Stručnjak za tretmane dermalnim filerima, trener i edukator svjetski poznatog branda Allergan, čije su stručne ruke do sada aplicirale više od 3000 mililitara filera, spremno nam je objasnio sve o najpopularnijim tretmanima, a prokomentirao je i temu koja je zaintrigirala naše čitateljice – izgled Nicole Kidman.

Dr. Tomica Bagatin

Put ka prirodnom izgledu

Čitateljice su s užitkom čitale vaše kolumne o pomlađivanju po različitim dekadama. Kada biste mogli izdvojiti samo jedan zahvat ili tretman za postizanje mladolikog izgleda, koji bi to bio?

U svakom slučaju to bi bili fileri – zbog širokog spektra mogućnosti kojima se može tretirati lice. Filerima se lice može pomladiti, oblikovati, konturirati – postoji niz filera, a dolaze nam i novi preparati različitih gustoća koji se mogu kombinirati u svakom tretmanu.

Što je prema vašem mišljenju cilj tretmana filerima?

Krajnji je cilj pomladiti i osvježiti lice, s naglaskom na prirodnost rezultata. Lice tretiramo ovisno o problemu – logično, u mlađoj dobi, recimo za kćer, trebat će nam puno manje preparata da bismo došli do konačnog cilja, dok kasnije, za majku, treba malo više, za baku treba još malo više.

Uvijek je cilj prirodan izgled, što pacijentice u konačnici i žele – žele izgledati bolje za svoje godine, žele izgledati svježe, odmorno, atraktivno, ali s mjerom, prikladno svojoj dobi.

Edukacijom do najboljih rezultata

Krajnji se rezultat može kontrolirati? Kako?

Definitivno! Filerima možemo oblikovati lice, ukloniti neke prirodne deformitete, korigirati asimetrije, potom ublažiti znakove starenja, djelovati na opušteni tonus ili pak definirati crte lica. Puno stvari se može kreirati; od gornje trećine lica, srednje trećine, donje trećine lica. Naravno, postoji tehnika kako se to radi, a  uvijek se kreće od temelja – obraza i jagodica gdje se podiže lice.

Nakon toga idemo dalje – hoćemo li konturirati donju trećinu lica, bradu i usnice ili ćemo tretirati oči, ovisi, naravno, o problematici. Pacijenti mogu donijeti fotografiju iz mlađih dana, što uvijek toplo preporučujem, kako bih vidio kako je lice nekada izgledalo. To nam je svojevrsni smjerokaz ka prirodnom izgledu.

Već ste 6 godina trener i edukator za aplikaciju jednog od najprestižnijih brendova filera – Juvéderm. Godišnje educirate više od 200 liječnika iz Hrvatske, regije i svijeta, a u njihovu edukaciju ulažete više od 650 sati kroz radionice, kongrese, ali i stručne skupove Allergana, na kojima ste često panelist ili moderator predavač. Što vam je najvažnije prenijeti svojim učenicima?

To jesu učenici, kako ste spomenuli, ali su i kolege koji već dobro poznaju anatomiju. Na predavanja i radionice dolaze dobro pripremljeni i otprilike znam što od njih mogu očekivati, a cilj je uvijek da budu najbolji što mogu biti. Prvenstveno ponavljamo anatomiju koja je presudna, učimo razlike u filerima, novitete, tehnike apliciranja, razlike u korištenju kanile i igle…

Važno je da apsolviramo sve opasne zone u koje se filer ne aplicira zbog potencijalnih problema, nuspojava, komplikacija. Idemo potom još detaljnije: što prije, a što nakon tretmana, odakle krenuti, što prvo tretirati, što drugo, treće; koliko preparata smijemo koristiti u jednom tretmanu, hoćemo li koristiti jednu vrstu filera ili kombinirati više njih.

I u svijetu slavnih događaju se greške, kako ih izbjeći?

U jednom članku na portalu Estetica.hr osvrnuli smo se na izgled Nicole Kidman. Naime, poznata glumica, složit će se mnogi, ili izgleda fantastično ili pretjerano umjetno. Znamo da je dermatolog ili plastični kirurg od presudne važnosti za postizanje prirodnih rezultata, na što su se čitateljice zapitale: „Zar Nicole Kidman ne bi trebala imati najboljeg liječnika?“ Kako objašnjavate pogreške u celebrity svijetu pored svih dostupnih sredstava, liječnika i preparata?

Svaki bi celebrity, jednako kao i svaki „no name“ čovjek, bez obzira na svoje zanimanje, trebao imati liječnika koji će postići prirodan izgled, promjenu koju će svi primijetiti i pohvaliti, ali nitko neće znati o čemu se radi. Prirodnost će dati pravu emociju, oslikati kakvi zaista jesmo. Želimo izbrisati negativnu emociju – umor, opuštenost lica, tužan, ljutit izgled, no isto tako želimo dodati neke pozitivne promjene, da budemo atraktivni, nešto mlađi, mršaviji, svježiji…

Pretpostavka je da slavne osobe uvijek imaju vrhunskog liječnika, no pitanje je kako će se on postaviti, hoće li napraviti kako mu klijent/pacijent kaže. Ali pitanje je i samih pacijenata koji možda zahtijevaju neke stvari koje nisu apsolutno prirodne. Također, svaki liječnik ima svoj stil i svoje poimanje ljepote, na što ne možemo utjecati, no smatram da je važno raditi po pravilima struke i težiti prirodnom rezultatu.

Moj cilj je da pacijent bude zadovoljan i sav moj fokus je upravo na pacijentu, ali ne samo na njegovim željama, već i na činjenici da ga želim educirati – želim da se pacijent odmakne od trendova te da se ne fokusira na nešto što je negdje usput pročitao – „ako imaš nazolabijalne bore, staviš u njih filer i više ih nemaš“. Ne! Učim ga da se oblikuje cijelo lice – da imamo tzv. „full face approach“, a ne da se fokusira na jednu sitnu boru, misleći da će tako riješiti problem.

Kažu da vrat prvi otkriva godine, no neinvazivne metode pomlađivanja toliko su napredovale da se mogu tretirati i najosjetljiviji dijelovi kože. Kako filerom pomladiti vrat?

Odlično pitanje! Vrat je, rekao bih, vjerojatno najteža regija za pomladiti. Danas, srećom, možemo pozitivno djelovati na vrat, ovratničke bore, tzv. „ ogrlice“ – ublažiti ih filerima kao što je Juvéderm Volite. Može se i konturirati čeljust, naglasiti i izvući bradu prema naprijed, čime ćemo automatski dobiti bolju konturu samog vrata. Također, u kombinaciji s tretiranjem središnje regije lica, utjecat ćemo na podizanje, između ostalog, i vrata.

S druge strane, izraženo opušteni vrat ponekad je indikacija za kirurški lifting. Moramo znati procijeniti gdje je granica nakon koje više ne možemo postići željeni rezultat filerima.

2014 ELLE Women In Hollywood Awards. Four Seasons Hotel Beverly Hills, Beverly Hills, California. October 20, 2014. Job: 141020A1. (Photo by Axelle Woussen/Bauer-Griffin) Pictured: Renee Zellweger., Image: 208775076, License: Rights-managed, Restrictions: 015, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Bauer Griffin

Spuštene obrve posljedica su pogrešno apliciranog botoxa

Specijalizirali ste maksilofacijalnu kirurgiju, a supspecijalizirali plastičnu kirurgiju glave i vrata. Koliko je poznavanje anatomije važno pri apliciranju filera?

Anatomija je važna za apsolutno sve – i kada radimo kirurške zahvate i kada apliciramo filere. Moramo znati u kojem smo sloju, ne samo da bismo izbjegli komplikacije, već i da bismo dobili željeni efekt.

Poznavajući anatomiju i proces starenja filerima možemo blokirati pojedine mišiće, oslabiti njihovu kontrakciju prilikom čega miomodulacijom dobivamo rezultat – da se sam mišić manje miče, da s animacijskom komponentom rješavamo i ovu statičnu komponentu. Kako će netko tko nije liječnik i tko ne poznaje anatomiju lica to znati? Kako će znati postići maksimalan efekt, kako će znati aplicirati preparat točno u taj mililitar površine lica u koji jedino smije i treba ići? Jednostavno neće znati. Zapamtite, baza i temelj svega u kirurgiji je anatomija.

Woman receiving botox injection at spa, Image: 279996003, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Što biste preporučili onima koji razmišljaju o tretmanu filerima, što mogu napraviti kako bi osigurali dobre rezultate?

Svakako je prilikom odabira liječnika potrebno odabrati nekoga tko zna anatomiju, tko zna kako starimo i tko zna kako aplicirati filere. Moja preporuka je uvijek educirani liječnik s potrebnom specijalizacijom, primjerice, dermatolog, plastični kirurg koji ima dozvolu Ministarstva zdravstva ili Hrvatske liječničke komore koja je zadužena za ovu domenu. Također, tu su i kolege estetski liječnici.

Savjetujem svima da dobro istraže prije odluke. Istražite tko puno radi, tko ima puno iskustva, tko je možda i službeni trener za određene filere, tko je učitelj, a prvenstveno tko ima pozitivne i dobre rezultate sa zadovoljnim klijentima.

Upravo je apliciranje botoxa posebno sklizav teren pa umjesto podignutijih obrva dolazi do spuštanja kapaka i obrva. Može li se poznavanjem anatomije i pravih točaka izbjeći nepoželjni rezultat?

I kod apliciranja Vistabela presudno je dobro poznavati anatomiju. Poznajemo li anatomiju, znamo gdje su nam mišići koji uzrokuju određenu animaciju koju želimo zaustaviti. Zašto? Ako blokiramo negativne mišiće koji, recimo, spuštaju obrve ili stvaraju bore oko očiju ili bore na čelu, aktivirat će se drugi mišići koji djeluju suprotno, i podižu obrve prema gore.

Možda Vistabel i botox imaju negativnu konotaciju zbog izgleda „ledene kraljice“ s kojim se znamo susresti, no vjerujte mi, svatko tko jedanput dobro napravi Vistabel, bit će više nego zadovoljan rezultatom. Njime će se postići jednostavno osvježenje gornje trećine lica koje je možda čak i superiorno onome što možemo postići filerima, no, ovisno o problematici, možemo kombinirati i koristiti i jedno i drugo.

“Sve što napravite vaš je potpis”

Dolaze li vam često nezadovoljni pacijenti nakon zahvata kod nekog drugog (liječnika)?

S vremena na vrijeme nažalost da. Ako se ne radi po pravilima struke i ne gleda na to da se postigne apsolutno prirodan look, rezultat nije dobar ni za koga od nas. Zato se mi međusobno educiramo kako bismo bili što bolji, na opće zadovoljstvo.

Želim da pacijenti dođu k meni jer žele izgledati bolje, a ne zato što imaju neki problem jer su bili negdje drugdje.

Povećanje usana jedan je od najpopularnijih tretmana hijaluronskom kiselinom. Kako izbjeći „patkaste usnice“?

„Patkaste usnice“ posljedica su apliciranja preparata na pogrešno mjesto i u pogrešnoj mjeri. Možda će neke klijentice inzistirati upravo na takvom izgledu, no mi kao liječnici moramo odlučiti što želimo raditi.

Iskreno vjerujem da je cilj raditi prirodne usne. Kada ljudi vide da ste nekom napravili prirodne usne, onda će zbog toga doći k vama. Ako vide da ste nekom napravili neprirodne usnice, ili jednostavno neće doći k vama ili će vam dolaziti samo takav profil. Sve što napravite vaš je potpis, po tome postajete prepoznatljivi.

Uvijek nas zanima koliko liječnike koji se bave estetikom posao prati u privatnom okruženju. Dogodi li vam se ponekad da pomislite kako bi nekome bilo idealno dodati, primjerice, malo volumena u jagodice?

U privatnom se životu ipak želim malo odmaknuti od profesije, fokusirati se na obiteljski život koji me izuzetno veseli. Naravno, da ne budem licemjeran, kada negdje sam hodam, ponekad ulovim i samog sebe kako sam za nekoga, onako u prolazu, pomislio kako možemo nešto korigirati. To je profesionalna deformacija.

No većinom se trudim odvojiti jedno od drugoga, kao i, vjerujem, većina mojih kolega. Čovjek u privatnom životu ne smije biti opterećen svojom strukom.

Dinko, Ognjen i Tomica Bagatin

Znamo da je Poliklinika Bagatin nastala kao obiteljski biznis, a danas je s više od 100 zaposlenih proglašena najboljom dermatološkom poliklinikom u Europi. Put uspjeha gradili ste s braćom Dinkom i Ognjenom. Kako je raditi s bliskim osobama i biti dio cijele te priče?

Sjajno! Mislim da je rad s obitelji velika prednost jer nadopunjujemo jedni druge u onome što radimo. Svatko od nas, naravno, gleda kako maksimalno unaprijediti struku, ali isto tako kako Polikliniku učiniti što naprednijom, boljom, uspješnijom, modernijom, ugodnijom – i za zaposlenike, ljude koji tu rade, i za naše pacijente i klijente koji su nas odabrali kao svoju destinaciju za ljepotu. U ugodnom, obiteljskom okruženju možemo bliže surađivati i postići još bolje rezultate.

Pročitajte još i ...