Kako treba izgledati rutina problematične kože?

Iako mislimo da o njezi problematične kože već sve znamo i da tu nema nepoznanica, kada se situacija na našem licu promijeni i koža počne reagirati na neki drugačiji način, uvijek najprije zastanemo. To je trenutak kada je potrebno dobro razmisliti o postojećoj beauty rutini, ali i o ostalim životnim navikama koje prakticiramo.  Kvalitetna njega specifičnim proizvodima koji su prilagođeni našoj koži i njezinu statusu, prehrana sa smanjenom količinom šećera, mlijeka i industrijski procesuirane hrane, izbjegavanje ‘uradi sam’ rješenja ako se pojave prištići li akne i što raniji odlazak dermatologu, ključni su koraci koje obično radimo.

No, kada kažemo ‘kvalitetna njega specifičnim proizvodima’, to je izuzetno širok pojam, a specifična stanja problematične kože zahtijevaju ciljana rješenja i vrlo pažljivo definiranu rutinu.

Svijest o važnosti pravilnog tretiranja problematične kože, a naročito one sklone aknama, ključna je. Upravo zato, portal estetica.hr je prije dvije godine pokrenuo nacionalnu kampanju pod nazivom #pokazise kako bi educirao javnost o problemu akni i podigao svijest o važnosti dermatološke terapije.

Inicijativa se i ove godine provodi u liječničkim ordinacijama i poliklinikama u brojnim hrvatskim gradovima od siječnja do ožujka, a svaki dermatolog osigurao je najmanje četiri termina za pregled akni i konzultacije vezane uz taj problem.

Zašto problematična koža treba posebnu njegu, pitali smo tri dermatologinje koje sudjeluju u inicijativi Pokaži se, a to su dr. Martina Kralj iz karlovačke Poliklinike Došen, dr. Mikela Petković iz Poliklinike Petković i dr. Alma Budinšćak iz dermatološke ordinacije Dr. Alma.

Karakteristike problematične kože

Problematičnu kožu karakterizira pojava otvorenih i zavorenih komedona, pustula, upalnih nodusa te crvenila.  Prema riječima dr. Martine Kralj, dominantnu notu u nastanku navednih promjena ima seboreja ( prekomjerno lučenje loja)  te poremećena keratinizacija sebacealnih folikula.

“Takva koža je podloga za razvoj brojnih bakterija i gljiva te neadekvatnom njegom ulazimo u začarni krug te dodatno pogoršavamo upalu koja dovodi do progresije nalaza na koži lica”, pojašnjava dr. Kralj.

Naglašava kako osnova liječenja akni mora biti lokalna njega.

“Važno je da loklani pripravci sadrže keratolitička sredstva poput  salicilne kiseline i rezorcina. Kod jače izraženih promjena, valja uvrstiti i antimikorobna sredstva kao što su benzil peroksid , azelaična kiselina i loklani antibiotci. Nadalje, derivat vitamina A, adapalen je izuzetno važan sastojak lokalnih pripravka za liječenje akne. Sugerirala bih i upotrebu čistača u obliku gela ujutro i navečer, laganu hidratantnu nekomedogenu kremu ujutro i prema težini kliničke slike kremu s nekim od aktivnih sastojaka navečer”, savjetuje naša prva sugovornica.

Prilagođena prehrana

Poznato je da prerana s visokim glikemijskim indeksom i konzumacija kravljeg mlijeka može dovesti do pogoršanja akni, no ne kod svakog pacijenta.
Dr. Mikela Petković svojim pacijentima savjetuje da prate koje im namirnice ili način prehrane ne odgovaraju te uzrokuju pojavu akni.
dr. Mikela Petković
“Trebalo bi izbjegavati pušenje, neke kozmetske proizvode (bazirane na ulju) i pretjerano izlaganje suncu. Također, valja osigurati dovoljnu količinu sna, jer nedovoljno, kao i nekvalitetno spavanje može putem hormonske neravnoteže dovesti do izbijanja akni”, navodi ova dermatologinja.
Naglašava da je i ovdje, kao i kod mnogih drugih stanja kože, važno ne pretjerati s njegom – bilo pretjeranim čišćenjem kože, korištenjem preagresivnih čistača, pretjeranom eksfolijacijom ili korištenjem prevelikog broja krema.
“Neke kreme se mogu kombinirati, no prije svakog kombiniranja savjetujem pregled dermatologa koji bi pacijenta najbolje uputio slažu li se određeni sastojci. Pretjeranim ili preagresivnim čišćenjem kože možemo paradoksalno dovesti do njezinog pretjeranog zamaščivanja i posljedičnog pogoršanja stanja. Također “pretežak” make-up može dovesti do pogoršanja akni”, zaključujue dr. Mikela Petković.

Koraci u rutini njege

Dr. Alma Budinšćak također naglašava kako njega problematične kože treba uključivati nježne čistače/gelove, te dodaje da kod kože sklone aknama čistači mogu imati i malo salicilne kiseline za kontrolu masnoće.
dr. Alma Budinšćak
“Tu su i hidratantne kreme koje ne začepljuju pore jer je hidratacija bitna i kod suhe i reaktivne, ali i masne kože i obavezno preko dana krema sa zaštitnim faktorom – minimalno SPF 30. Ponekad se mogu koristiti i tonici ili serumi. Redoslijed nanošenja je obično: čišćenje, tonik/serum, hidratacija i zaštita od sunca. Rutina mora biti jednostavna jer pretjerivanje s količinom proizvoda, a naročito onima koji sadrže kiseline, može uzrokovati isušivanje, iritacije pa čak i pogoršati stanje kože”, upozorava dr. Budinšćak.
Prema njezinim riječima, nezaobilazni proizvodi u skincare rutini ovakve kože su nježan čistač, tonik bez alkohola, tretmani s aktivnim sastojcima poput salicilne kiseline (no to nije opcija kod kože s aknama koja je sklona crvenilu), hidratantna krema prilagođena tipu kože i zaštitu od sunca.
“Kada je koža u balansu, uz dobru svakodnevnu rutinu, mogu se uključiti i serumi s dodatnim sastojcima poput niacinamida ili retinola, ali njihova upotreba mora biti postepena kako bi se izbjegle iritacije”, zaključila je dr. Alma Budinšćak.

————————————————————————————————————————–

Besplatni pregled akni u okviru akcije #pokazise uključuje dijagnosticiranje stanja kože lica te savjetovanje oko eventualnog potrebnog liječenja.

Svoj termin rezervirajte OVDJE

Rezervacije će biti otvorene sve do popunjavanja predviđenog broja termina, a tijekom trajanja akcije dodavat ćemo nove termine. Kako ne biste propustili priliku, pratite nas i na Instagramu. Nakon prijave i uspješne rezervacije, obavijest o potvrdi termina bit će poslana na mail adresu navedenu u prijavnom obrascu. Prijave su moguće po sistemu jedna osoba-jedan termin, a dobiveni termini su fiksni te ih nije moguće naknadno mijenjati. Stoga je važno na pregled doći u zakazano vrijeme, bez kašnjenja. Svaki daljnji tretman, odnosno propisana terapija, nisu dio ove akcije.

Briga o koži počinje pravilnom njegom

Generalni pokrovitelj akcije #pokazise je La Roche-Posay, renomirani francuski dermokozmetički brand za njegu osjetljive kože preporučen od strane dermatologa širom svijeta. Kada je riječ o terapiji akne, najbolji rezultati postižu se u sinergiji između tretmana u ordinaciji i kućne njege, a u ovom potonjem tu je La Roche-Posay EFFACLAR cjelovita linija dermokozmetičkih proizvoda za rješenje protiv nepravilnosti namijenjena svim fazama životnog ciklusa nepravilnosti na koži s visokom učinkovitošću, a uz savršenu toleranciju.

 

Effaclar pjenušavi gel za čišćenje lica

 

Pjenušavi gel za čišćenje lica s aktivnim sastojkom filobiomom, zasnovan na znanosti o mikrobiomu. Uravnotežuje pH-vrijednost kože. Osim čišćenja, ova formula uključuje i tehnologiju za optimizaciju pH vrijednosti i vidljivo smanjenje nepravilnosti. Nježno čisti kožu i vidno smanjuje nepravilnosti, a kožu ostavlja čistom i svježom. Prikladan je za masnu kožu sklonu nepravilnostima te za osjetljivu kožu. Mogu ga koristiti i djeca, već od 10 godina starosti.

Effaclar DUO+M njega

Trostruka korektivna njega protiv nepravilnosti za masnu i kožu sklonoj aknama utemeljena na znanosti o mikrobiomu. Djeluje protiv prekomjerne proizvodnje sebuma i smanjuje rast C.Acnes IA1 čime umiruje i korigira nepravilnosti. Zahvaljujući znanosti o mikrobiomu, pomaže smanjiti biofilm, prekomjernu proizvodnju sebuma te pomaže umiriti kožu. Ekskluzivni i patentirani ceramid pomaže u zaštiti od pojave mrlja.

Malu količinu kreme nanesite na cijelo područje lica ujutro i/ili navečer nakon čišćenja kože Effaclar pjenušavim gelom za čišćenje lica.

 

Effaclar DUO (+) SPF 30 dnevna njega sa zaštitnim faktorom

Korektivna zaštita od UV zračenja za odčepljivanje pora. Štiti od UV zraka i štetnih tvari iz okoliša koje mogu pogoršati nepravilnosti na koži. Smanjuje vidljivost ožiljaka i nepravilnosti. Donosi sve dobrobiti zaštitnog faktora SPF 30 uz udobnost hidratantne kreme za dnevnu njegu.

Više informacija o EFFACLAR liniji proizvoda protiv nepravilnosti potražite OVDJE. 

Portal estetica.hr zahvaljuje dermatolozima na velikom odazivu i sudjelovanju u ovoj akciji, kao i generalnom pokrovitelju inicijative Pokaži se 2024., brendu La Roche-Posay. Poliklinike koje se još žele uključiti u inicijativu mogu se javiti na e-mail adresu: info@estetica.hr. 

Pročitajte još i ...