Otkrivamo kako znati da neinvazivne metode više nisu za vas

Mnogi su se rezultati do prije desetak godina mogli postići isključivo operativnim zahvatima i invazivnim postupcima, dok je danas raspon problema koji se mogu riješiti neinvazivno ogroman.

Jesu li neinvazivna rješenja uvijek dovoljna?

Od opuštene brade, oslabljene linije čeljusti, “ispuhanih”obraza, istanjenih usana pa sve do spuštenih obrva – svi se ovi znakovi starenja danas mogu tretirati neinvazivnim metoda, prvenstveno filerima, botoxom i sofisticiranim uređajima baziranim na najmodernijim tehnologijama.

Neinvazivna rješenja su izvrsna, pogotovo u slučajevima u kojima znakovi starenja nisu pretjerano uznapredovali, no jesu li baš uvijek dovoljna?

Nisu – jer kako im i sam naziv govori, neinvazivne metode pomlađivanja, zatezanja i preoblikovanja lica zaista mogu “skinuti” 5, ponekad čak i 10 godina s lica, no na koži koja nije redovito njegovana ili zbog godina već pokazuje vrlo izražene znakove starenja, fileri, botox i uređaji za pomlađivanje neće uvijek donijeti rezultat koji očekujemo.

Facelifting se može odgoditi, ali ponekad je upravo on najbolje rješenje

Zašto je došlo do procvata tržišta neinvazivnog pomlađivanja i medicinsko-estetskih proizvoda namijenih neoperativnim postupcima? Razlog je jednostavan – neinvazivno pomlađivanje iznimno je praktično. Oporavak je minimalan, a u mnogim ga slučajevima i nema, rezultati su vidljivi odmah, a krajnji je dojam iznimno prirodan.

Pročitajte: Anti-age uređaji kojima vjeruje dr. Delalle 

No, neinvazivni tretmani neće uvijek pružiti najbolji rezultat, a sugerira li vam liječnik da vašem licu neinvazivni postupci neće donijeti željeni rezultat, a u toj je situaciji vrijeme da prihvatite tu činjenicu i razmislite o kirurškom postupcima, u ovom slučaju face liftingu koji, iako predstavlja zahtjevniju metodu od neinvazivnih tretmana, pruža izvrsne i dugotrajne rezultate.

Jesu li godine bitne?

S obzirom na to da svako lice stari svojim tempom, ne postoji točno određena godina za koju možemo reći da je prijelomno vrijeme za kirurški lifting lica, no postoje znakovi koji ukazuju na to da neinvazivni tretmani neće dati najbolje rezultate. Ipak, okvirno se može ustvrditi da botox i fileri uvijek mogu pomoći, ali najveće učinke imaju u 30-ima i 40-ima kada operacija još nije potrebna.

U 50-ima, zbog pojačane ptoze, odnosno pada kože i strukture muskulature lica i vrata, pomoć filera i botoxa umjerenijeg je karaktera, a nakon 55-e ili 60-e botox i fileri imaju manje učinke zbog sve veće ovješenosti kože. Tada se efekt podizanja muskulature i uklanjanja suviška kože lica ne može više postići filerima, no treba naglasiti da ovisi od osobe do osobe pa tako postoje slučajevi u kojima i do 60-ih botox i filer još uvijek daju izvrsne rezultate.

Kada neinvazivni tretmani neće pomoći?

S obzirom na navedeno, vrlo duboke i „naslagane“ bore koje sežu „ispod kože“ teško je riješiti neinvazivnim tretmanima. Iako fileri i botox mogu pomoći u osvježavanju lica, takvi su nabori rezultat izražene ovješenosti kože koju je potrebno ponovno napeti.

Također, kod vrlo ovješene i opuštene kože oko vilice, odnosno srednje i donje trećine lica, neinvazivni tretmani ne mogu postići značajnije rezultate jer je potrebno odstraniti višak kože i namjestiti potkožno tkivo. Ovakvi se izraženi znakovi starenja najčešće primjećuju nakon 55-e.

Kirurškim face liftingom lice se može zategnuti – odstraniti višak kože i zategnuti ostatak te napeti potkožno smješten sloj koji pokriva mišiće lica i u kontinuitetu je s mišićem na vratu. Kirurška metoda potrebna je i kada se uz višak kože treba odstraniti masno tkivo ili repozicionirati mišić, što se nikako ne može postići neinvazivnim tretmanima.

Pročitajte: Dr. Bojan Ignatovski otkriva detalje o faceliftingu 

2014 ELLE Women In Hollywood Awards. Four Seasons Hotel Beverly Hills, Beverly Hills, California. October 20, 2014. Job: 141020A1. (Photo by Axelle Woussen/Bauer-Griffin) Pictured: Renee Zellweger., Image: 208775076, License: Rights-managed, Restrictions: 015, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Bauer Griffin

Kombinacija za najbolje rezultate

Za najbolje rezultate, face lifting se može kombinirati s neinvazivnim tretmanima. Filerima se mogu popuniti jagodice i nazolabijalne bore, botoxom ublažiti bore na čelu ili oko očiju, a laserima utjecati na sveukupni izgled kože i ujednačenost tena. U kombinaciji s repozicioniranjem mišića i odstranjenjem viška kože uz rubove lica, rezultat će biti besprijekoran.

Pročitajte još i ...