Operacija kapaka ili blefaroplastika – evo najvećih hrvatskih stručnjaka

Ako nam nečega u Hrvatskoj ne nedostaje – onda je to vrhunskih liječnika. Poznati i izvan granica po iznimnoj educiranosti i profesionalnosti, domaći su stručnjaci za estetske zahvate zasluženo „popunjeni“ i mjesecima unaprijed.

Bilo da je riječ o operacijama povećanja grudi, liposukcijama, faceliftingu ili složenim rekonstrukcijama nosa – među hrvatskim ekspertima svakako ćete pronaći liječnika vrijednog vašeg povjerenja. No, ovoga nas je puta zanimalo koji su najveći domaći stručnjaci za jedan od najdelikatnijih zahvata na licu – zatezanje i podizanje očnih kapaka, službeno znanog kao blefaroplastika.

A middle-aged woman looking at her face in the mirror

Spušteni kapci i višak kože može nam „dodati“ 15 godina

Zašto su upravo spušteni kapci i višak namreškane kože koja se na njima javlja jedan od najčešćih problema s kojima se žene javljaju estetskim kirurzima?

Zbog iznimno tanke kože, manjka lojnih žlijezda i prirodnog podmazivanja kože, kao i činjenica da sama funkcija oka zahtijeva često pomicanje i presavijanje, oči su prva regija na licu na kojoj primjećujemo znakove starenja.

Rezultati su zaista fenomenalni

Ipak, za razliku od primjerice bora na ostatku lica, opuštanje kože a kapcima često – osim estetske – nosi i funkcionalnu smetnju. Pretjerano spuštanje gornjeg kapka, naime, može znatno otežati vid, zbog čega se osobe pogođene ovim problemom sve češće odlučuju na kirurško uklanjanje viša kože i otvaranje pogleda.

Blefaroplastika je zahvat koji se može izvoditi u lokalnoj ili općoj anesteziji, zasebno na gornjem i donjem kapku, kao i kombinirano, a rezultati su zaista dramatični.

Kako izgleda zahvat?

Nakon pažljivog mjerenja i označavanja operativnog polja, kirurški rez se kreira u prirodnoj brazdi – na pregibu gornjeg kapka ili uzduž linije trepavice na donjem kapku.

S obzirom na anatomiju oka i karakteristike kože, ožiljak se nakon nekoliko tjedana od operacije neće ni vidjeti. Važno je napomenuti kako je za ovaj zahvat potrebna ruka zaista iskusnog stručnjaka, jer je u nekim slučajevima potrebno – osim odstranjivanja viška kože, reducirati i masne jastučiće u unutarnjem dijelu kapku ili ispod donjeg kapka.

Pročitajte i : Koji bi vam kirurzi nos mogli operirati “zavezanih očiju”?

Kako je riječ o vrlo delikatnom području i tankoj koži, rez se zašije iznimno tankim koncem – debljine otprilike kao vlas kose. Koliko je kože potrebno odstraniti – taj je faktor potpuno individualan; liječnici tvrde kako je ponekad riječ o svega 1 do 2 milimetra, dok se u slučajevima izraženog viška kože odstranjuje i do 2 centimetra kože. U svakom slučaju – zahvat se u potpunosti prilagođava svakom pacijentu.

Koji su najbolji hrvatski stručnjaci za blefaroplastiku?

Prof. dr. sc. Mislav Gjurić

Izvrsne rezultate blefaroplastike pronašli smo u arhivi prof.dr. sc. Mislava Gjurića, jednog od najcjenjenijih hrvatskih kirurga i vlasnika renomirane zagrebačke Poliklinike Sinteza.

Prof. dr. sc. Mislav Gjurić

Po specijalizaciji otorinolaringolog i plastično-rekonstruktivni kirurg glave i vrata, tijekom stručne i znanstvene karijere ovaj je liječnik surađivao s vodećim stručnjacima u svijetu te je redoviti predavač na brojnim kongresima i stručnim sastancima, kao i voditelj praktičnih edukacija mlađih liječnika diljem svijeta.

U Hrvatskoj, ali i izvan njenih granica, slovi za neprikosnovenog stručnjaka za estetsku i plastičnu kirurgiju glave i vrata, zbog čega je jedan od najtraženijih i kada je u pitanju blefaroplastika.

Rezultati blefaroplastike, iz arhive Poliklinike Sinteza

Cijena blefaroplastike gornjih kapaka u poliklinici Sinteza iznosi 8 000 kuna, donjih kapaka 12 000 kuna, dok je cijena kombiniranog zahvata 18 000 kuna.

Prim. dr. sc. Siniša Glumičić

Ime prim. dr. sc. Siniše Glumičića poznato je i izvan granica Hrvatske, a njegova Glumičić Medical Group Boutique klinika za estetsku kirurgiju u Zagrebu mjesto je na koje su po svoju dozu ljepote do sada došle tisuće dama.

Prim. dr. sc. Siniša Glumičić, izvor foto: Instagram

Blefaroplastika je samo jedan od zahvata u kojem ovaj specijalist maksilofacijalne kirurgije te kirurgije glave i vrata pravi stručnjak, a izvodi je na više načina, ovisno o tome je li potrebno operirati samo donji ili gornji kapak, ili pak oba te ovisno o tome postoji li i masni jastučić koji je potrebno ukloniti. 

Transkonjuktivalna blefaroplastika donjeg kapka, iz arhive prim. Glumičića. Lijevo: prije operacije, desno: 7 dana nakon zahvata

Korekciju masnih jastučića ispod donjeg kapka često izvodi tehnikom transkonjuktivalnog pristupa, koja podrazumijeva rez na unutrašnjoj strani sluznice oka – nakon čega nema vidljivih ožiljaka, šavova niti drugih znakova zahvata.

Višak masnih naslaga može se ukloniti ili premjestiti, mišići reducirati, a višak kože ukloniti – ovisno o specifično slučaju, a rezultat je uvijek uklanjanje umornog izgleda i vidljivih znakova starenja kože.

Dugogodišnje iskustvo u području estetske kirurgije, kao i status predavača na brojnim simpozijima i tečajevima diljem svijeta te status jednog od osnivača i aktivnih članova Europske akademije za estetsku kirurgiju i Svjetske akademije za estetsku kirurgiju, dovoljan je dokaz kako nećete pogriješiti ako se za blefaroplastiku odlučite baš kod prim. dr. sc. Glumičića.

Cijena blefaroplastike u Glumičić Medical Group Boutique klinika za estetsku kirurgiju uvelike ovisi o tipu zahvata, izraženosti problema i vrsti pristupa, a kreće se između 6000 i 19 000 kuna.

Mr. sc. Bojan Ignatovski

Mr. sc. Bojan Ignatovski, specijalist opće kirurgije i subspecijalist plastično-rekonstruktivne kirurgije te vlasnik Poliklinike Arcadia, ekspert je bez kojeg ova lista nikako ne bi bila potpuna.

Ovaj je uspješan liječnik poznat i izvan granica Hrvatske, a pogled na rezultate dovoljan nam je da shvatimo zašto je jedan od najrenomiranijih u domaćoj estetskoj kirurgiji.

Mr. sc. Bojan Ignatovski

S obzirom na bogato iskustvo, zavidnu razinu edukacije u zemlji i inozemstvu te više od dvadeset stručnih i znanstvenih radova s područja opće, dječje, plastične i estetske kirurgije, njegovi su radovi uvijek prava „poslastica“.

Prije i poslije: Rezultati blefaroplastike, iz arhive dr. Ignatovskog

Cijena gornje ili donje blefaroplastike u Poliklinici Arcadia iznosi 6500 kuna.

Pročitajte i: Što je brow lift i kako se izvodi?

Pročitajte još i ...