Top rezultati: donosimo cijene uklanjanja podbratka te fotografije prije i poslije

Premda se podbradak često povezuje s debljinom – pa se smatra da ga imaju osobe koje općenito muči višak kilograma –  to definitivno nije jedini uzrok njegova nastanka. Ta neestetska pojava često se javlja i kao posljedica genskog nasljeđa (pa ga tako mogu imati i mršave osobe) te starenja. Svaki se od tih tipova podbradaka razlikuje, no dobra je vijest da se svi – svaki na svoj način – mogu ukloniti.

Ponekad ne pomognu ni vježbanje, niti dijeta

Činjenica je da osobe koje imaju višak kilograma nerijetko imaju i podbradak – jer kao što se deblja svaki dio tijela, deblja se i regija ispod brade. No, dok ćemo masne naslage s trbuha, bedara i stražnjice skinuti upornim vježbanjem, masnog se tkiva ispod brade poprilično teško riješiti.

„Aerobika“ za podbradak jednostavno ne postoji, a čak i kad se osoba podvrgne strogom režimu mršavljenja, to nije garancija da će i podbradak nestati. Potkožno masno tkivo ponekad je, naime, doslovno “zalijepljeno” za kožu.

Korekcija zatezanja kože

Kod starijih osoba, kada je prisutan višak naborane i neelastične kože na vratu, treba napraviti korekciju zatezanja kojom se mobilizira opušteni mišić na vratu, a potrebna je kombinacija liposukcije i zatezanja mišića ispod brade, i ponekad zatezanja kože cijelog vrata.

Mr. sc. Bojan Ignatovski, plastični kirurg i osnivač Poliklinike Arcadia

Tom se problemu jako često posvećuju u renomiranoj daruvarskoj Poliklinici Arcadia, gdje nam je mr. sc. Bojan Ignatovski, specijalist opće kirurgije i subspecijalist plastično-rekonstruktivne kirurgije, otkrio da stanje akumulacije masnog tkiva na podbratku najčešće nastaje u mladosti. A kako izgleda sam tijek zahvata uklanjanja podbratka?

Lipoaspiracija: zahvat koji daje najbolje rezultate

„Dobra je vijest da se podbradak može tretirati lipoaspiracijom. Ta metoda daje najbolje rezultate u odnosu na druge više ili manje invazivne metode. Postupak se izvodi u lokalno potenciranoj anesteziji. Najprije se na samom podbratku označi gdje i koliko masnog tkiva treba odstraniti, a onda se na označeno područje infiltrira sterilna tekućina koja sadrži anestetik i medikamente – kako bi se uklonila bol i smanjilo krvarenje. Nakon toga se masno tkivo razbija i aspirira uz pomoć posebne sonde“, uputio nas je naš sugovornik.

Prije zahvata uklanjanja podbratka

Zanimao nas je i daljni tijek postupka. Što se čini nakon same operacije? „Nakon aspiracije stavlja se elastični zavoj koji se nosi tjedan dana stalno, i nakon toga tjedan dana samo tijekom noći. Zavoj se skida kod umivanja i pranja kose, a tretirano područje masira se preporučenom kremom“, rekao nam je mr.sc. Ignatovski, koji je također naglasio da je postupak uklanjanja podbratka vrlo zahtjevan i, u skladu s tim, traži iskustvo plastičnog kirurga i poštivanje anatomskih struktura vrata.

Poslije zahvata uklanjanja podbratka

Nakon tjedan do deset dana pacijent se može vratiti svojim svakodnevnim obavezama uz napomenu da izbjegava teže fizičke napore mjesec dana nakon operacije. Dva do tri mjeseca bit  će potrebno da se vidi krajnji rezultat, a za to vrijeme važno je pridržavati se uputa koje je preporučio kirurg.

Kada se preporučuje lifting vrata?

Lipoaspiracija je, dakle, idealan zahvat kad je riječ o podbratku nastalom kao posljedica nakupljanja masnog tkiva. U stanjima kada na vratu ima viška kože, mr.sc. Bojan Ignatovski preporučuje lifting vrata. „U nekim je slučajevima potrebno dodatno odstraniti višak kože sa središnjeg dijela vrata, i to posebnom tehnikom koju nazivamo modificirana Z plastika, a podrazumijeva šivanje razmaknutih mišića platizme i odstranjivanje viška kože.

Ovakav pristup kvalitetno rješava stanje na vratu, vraćajući toj regiji lijepu formu“, govori ovaj plastični kirurg, čije je iskustvo u izvođenju operacija zaista respektabilno.

Prije i poslije zahvata uklanjanja podbratka: kombinacija liposukcije i „Z“ plastike

Postoji li potreba, liposukcija podbratka i „Z“ plastika mogu se kombinirati, s tim da se najprije izvede liposukcija, a nakon tri mjeseca i „Z“ plastika ako i dalje zaostane višak kože.

Mr. sc. Bojan Ignatovski s kćeri dr. Biljanom Ignatovskom, direktoricom Poliklinike Arcadia

A može li se zahvat kombinirati s liftingom vrata ili lica? „Zahvat se najčešće i kombinira s liftingom lica i vrata“, otkriva naš sugovornik. Dakle, i lipoaspiracija podbratka može se izvesti zajedno s liftingom vrata, i preporučena „Z“ plastika. Nakon zahvata nema vidljivih ožiljaka jer se, kaže naš sugovornik, poštuju principi estetske kirurgije. „Ona nam omogućuje da se nakon našeg rada vide rezultati pomlađivanja i proljepšavanja tretiranog područja, a ne znakovi operacije“, poentirao je dr. Ignatovski.

Cijene zahvata u Poliklinici Arcadia:

Liposukcija podbratka – 5000 kn

Korekcija podbratka “Z” plastikom – 8000 kn

Pročitajte još i ...