Dr. Mladen Duduković: Kako pomladiti umorno i obješeno lice?

Naša 42-godišnja pacijentica Goga, majka je dvoje djece, zaposlena u administraciji jedne poznate beauty kuće. Izabrao sam je za aktericu ove priče jer je „zbog težine lica“ pomladiti Gogu nekirurškim putem bilo pravi izazov i dokaz kako odličan proizvod u rukama iskusnog liječnika može dati još bolje rezultate. Ona je, naravno, oduševljeno pristala na naš makeover.

Pa krenimo ispočetka. Ovoj dami su se s vremenom na licu dogodili očekivani procesi starenja, o kojima sam opisao i u svojoj kolumni o starenju lica.

Goga prije 11 godina (na slici ima 31. god)
Goga prije 11 godina (na slici ima 31. god.)
Goga (42 god) prije makeovera
Goga (42 god.) prije makeovera

Koža je dijelom izgubila na tonusu i elasticitetu, dok je volumen centralnog dijela lica većim dijelom ostao sačuvan, ali se prilično spustio pa se naziru tzv. znakovi „sagginga“. Navedene promjene ovu damu čine umornom, ali istovremeno idealnim kandidatom za metode pomlađivanja koje smo izabrali i kojima smo pokušali stvari vratiti na svoje mjesto.

Apliciranje Ellanse filera
Apliciranje Ellanse filera

Krenuo sam od brisanja čeonih i periorbitalnih linija botoxom te za korekciju nazolabijalnih brazdi i marioneta, uz konturiranje jawlinea (linije čeljusti) punilima za kožu. Odlučio sam se za Ellanse punila (filere) za kožu srednje dugog djelovanja, idealne za ovaj slučaj. Neposrednim injiciranjem filera trenutno se vratio dio volumena u licu, dok će se dodatni učinak odviti poticanjem kolageneze, po čemu je Ellanse osobit proizvod na tržištu. Kolagenezom će se, dakle, stvoriti novi kolagen koji će učvrstiti kožu, dati joj dodatni volumen i vratiti joj elastičnost i kvalitetu…

Neposredno nakon tretmana botoxom i filerima
Neposredno nakon tretmana botoxom i filerima

Lifting lica

Lice koje je dobilo elasticitet i svježinu, sada je trebalo još samo podići kako bi se moglo govoriti o pomlađivanju na svim razinama na kojima je ono potrebno. Odlučio sam se za podizanje srednjeg i donjeg dijela lica Silhouette Soft koncima koji su dali određeni antigravitacijski učinak, odnosno vratili volumen visoko na zigomatične lukove, čime se dodatno naglasila i izravnala linija čeljusti (jawline). Valja spomenuti kako konci po samom tretmanu ostavljaju dijelom nepravilnu i neravnu površinu kože koja se kroz nekoliko dana spontano ispravi. U slučaju ove metode važno je istaknuti odgođeno stvaranje novog kolagena oko konaca koje služi poput armature koja kožu i mast kasnije drži na svome mjestu, a konci se nakon 3 mjeseca potpuno resorbiraju.

Označavanje lica prije tretmana Silhouette Soft koncima
Označavanje lica prije tretmana Silhouette Soft koncima

S polutrajnim filerima poput Ellanse filera u slučaju potrebe za jačom volumnom nadoknadom, slobodno se mogu kombinirati dobro nam poznati hijaluronski fileri renomiranih proizvođača. S obzirom na to da je Goga zadržala dovoljnu količinu volumena, nije bilo potrebe za dodatnom volumizacijom srednjeg dijela lica.

Neposredno nakon tretmana Silhouette Soft koncima
Neposredno nakon tretmana Silhouette Soft koncima

Rejuvenacija

Za rejuvenaciju lica postoji više metoda, tehnika i proizvoda na tržištu, a estetski liječnik trebao bi odabrati metodu koja najbolje odgovara svakom pojedinom pacijentu i kojom i sam ima najbolje rezultate i najviše iskustva.

Kombinacije Ellanse filera i Silhouette Soft konaca čiji sam veliki zagovornik, zbog njihovog sinergijskog učinka: postizanja neokolageneze koja, uz lifting efekt, koži lica daje i prirodno osvježenje i sjaj.

Zbog odličnih rezultata i iskustva s navedenim materijalima te sposobnosti prenošenja iskustva i znanja svojim kolegama, nedavno su me iz Sinclair i Amicus kompanija odabrali za nacionalnog instruktora te sam u postupku dobivanja licence i za internacionalnog instruktora.

Goga (42 god.) nakon makeovera
Goga (42 god.) nakon makeovera

Važnost dobre procjene

Kod izbora metode liftinga lica, vrlo je važno procijeniti kada je potreban kirurški lifting lica (dobro nam poznati „short scar face lift“ ili pak klasični face lift), odnosno kada je prekasno ili su promjene nepovoljne za neinvazivni lifting kojim u određenim slučajevima ipak ne bismo mogli postići željeni rezultat. Takva procjena daje vam na vjerodostojnosti i takve pacijente nije potrebno pokušati nekirurški tretirati jer će, uz izostanak idealnog rezultata, pacijent nepotrebno opteretiti svoje financije. Kao plastičnom i estetskom kirurgu koji na raspolaganju ima sve poznate metode podizanja lica, uključujući i face lifting kirurgiju, nije mi teško iskreno savjetovati svakog pacijenta i ponuditi mu najbolje moguće rješenje.

Prije i poslije makeovera
Prije i poslije makeovera

Kod naše pacijentice ukupno je potrošeno 50 jedinica botoxa, 2 ml Ellanse M punila i 1 par Silhouette Soft konaca. Tržišna vrijednost postupaka iznosila bi oko 14 000 kn. U slučaju potrebe i želje pacijentice za dodatnom rehidracijom kože tzv. skin boosterima, moglo bi se uložiti još dodatnih 3 000 – 6000 kn. U ovom slučaju, mišljenja sam da je Ellanse dao dovoljan doprinos i samoj kvaliteti kože, a naš rezultat ostao je u realnim financijskim okvirima.

Postignuti rezultati gore navedenim metodama trebali bi potrajati do oko 2 godine, koliko je potrebno da se razgradi sav novonastali kolagen, a lice će postepeno gubiti potporu i, očekivano, postupno se spuštati. Kada dođe do toga, ovisno o željama pacijentice trebat će procijeniti mogućnosti ponovnog nekirurškog liftinga koncima ili pak nekom drugom metodom koja bi dala zadovoljavajući rezultat.

Pročitajte još i ...