Transformacije zahtjevnih usana – korekcija nepravilnih rubova i diskoloracija pred vašim očima

Svake su usne različite – osim veličine, varirati mogu i brojne druge karakteristike, poput oblika, položenosti, debljine ruba, profilne projekcije te istaknutosti Kupidovog luka. No ono što njihovu ulogu na licu čini toliko istaknutom je činjenica da ih neprestano koristimo, a osim toga – spadaju među prve karakteristike koje drugi ljude uoče na našem licu prilikom upoznavanja.

Zbog toga, ne čudi činjenica da većina žena, kad ih upitamo što bi voljele promijeniti na svom licu, ističu volumen usana. Upravo s tom željom u zagrebačku Polikliniku Regenius uputile su se i dvije prijateljice čije su usne potpuno različite – dok jedna ima prirodno velike usne, druga svoje opisuje kao „nevidljive“, a jesu li obje iz ordinacije dr. Dujmovića izašle zadovoljne?

Različiti oblici usana, različit pristup?

Da rezultat estetskog tretmana uvelike ovisi o stručnosti i iskustvu liječnika uopće nije upitno, a svoje su povjerenje obje pacijentice poklonile liječniku bogatog međunarodnog iskustva. Dr. Anto Dujmović plastični je i estetski kirurg koji se u svakodnevnom radu vodi najvažnijim postulatom estetske medicine – individualnim pristupom.

Dr. sc. Anto Dujmović, spec. plastično-rekonstruktivne i estetske kirurgije

Da nije riječ o klišeju te da je zaista baš svaku osobu potrebno promatrati kao individualca te mu pristupiti u skladu s fizionomijom i karakteristikama lica, dokazuje i današnji slučaj.

Kako je dr. Dujmović pristupio potpuno različitim tipovima usana?

Nakon završnih konzultacija, prva je na redu bila pacijentica Mia, koja je odmah naglasila da je prilično zadovoljna svojim usnama, no samo želi malo povećati njihov volumen te lagano naglasiti gornju usnu.

Prije tretmana

„Usne pacijentice su prirodno velike, pri čemu je gornja usna ravna, bez izraženog Kupidovog luka, a naglasila nam je i kako taj prirodni oblik želi zadržati. S tim sam se odmah složio, licu će najbolje pristajati ako pratimo prirodan oblik usana i ne pokušavamo umjetno stvoriti udubljenje kojeg nema. Gornja je usna prirodno jednake debljine čitavom dužinom, i taj ćemo izgled zadržati“, objašnjava dr. Dujmović.

Prije tretmana

„Pacijentica ima prilično široka usta u odnosu na ostatak lica, no ima i dosta prirodnog volumena, pa je lakše popuniti njene nego tanke usne“, objašnjava liječnik, dodajući kako je i u ovom slučaju ključno ne pretjerati s količinom, jer će bez obzira na prirodnu veličinu usana, najbolji rezultati uvijek biti oni suptilni, prirodni i blagi.

Za aplikaciju filera mogu se koristiti kanile ili igle – dr. Dujmović preferira aplikaciju tankom iglicom, a kad je materijal u pitanju, nema dvojbi. Novi duo iz Belotera pravo mu je otkriće – Belotero Lips Shape & Contour kombinacija je dvaju filera koji različitim gustoćama ciljano djeluju na različite potrebe usana – volumen i definiciju rubova, a njihovo ih jedinstveno doziranje čini idealnim za gotovo svake usne.

Prije početka tretmana, na usne pacijentice doktor je nanio anestetsku kremu, kako bi čitav postupak prošao što ugodnije.

„Kod gospođe bi nam izazov mogao biti vrlo široki filtrum i Kupidova zdjelica te značajna asimetrija gornje usne, koju ću nastojati korigirati. Kod njenih je usana ključno izbjeći pretjerivanje, kako nam se rubovi ne bi pretjerano isticali u profilnoj projekciji“, ističe dr. Dujmović.

Za povećanje volumena usana korišten je Belotero Lips Shape hijaluronski filer, a doktor je istaknuo kako ga aplicira između kože i mišića, uz sam vanjski rub usana.

„Problem širokog filtruma ne možemo popraviti, jer bi nam usna inače mogla pretjerano skočiti prema van. Inače svaki tretman završavam isticanjem luka, no u slučaju kad ga prirodno nema, ne treba ga umjetno kreirati, jednostavno neće pristajati usnama“, tvrdi iskusni liječnik te dodaje kako je kod pacijentice popunio usne cijelom dužinom, bez isticanja srednjeg dijela.

Poslije

„Oduvijek prakticiram povećanje usana malim količinama filera, volim prirodan i suptilan efekt te rijetko prelazim količinu od 1 mililitra, no problem je što nam ne odgovara uvijek isti materijal za povećanje volumena i korigiranje rubova. Kombinacijom Shape i Contour proizvoda postižem željeni rezultat s minimalnom količinom proizvoda, što rezultira iznimno prirodnim efektom“, objašnjava dr. Dujmović.

„Naposljetku, čitav rub prelazim Contour filerom, koji je posebno dizajniran za rubove te ga njegova manja gustoća i veća elastičnost čine idealnim za završnu konturu usana. To je zaista novitet na tržištu – kombinacija ovih dvaju filera daje efekt poput ruža i olovke za usne, jedan će ih popuniti, a drugi istaknuti rubove i dati završni touch, a njime ću pokušati korigirati i asimetriju“, objašnjava naš sugovornik.

Prije i poslije
Prije i poslije

Uže usne zahtijevaju različit pristup

Dok je Mia oduševljeno promatrala svoje nove usnice, na red je došla njena prijateljica Helena, čije su usne potpuno drugačijeg tipa. Dodatno potaknuta izvrsnim rezultatima prijateljice, u ruke dr. Dujmovića prepustila se bez straha.

Prije tretmana

„Helenine su usne uže, no ima vrlo lijep oblik i naglašen Kupidov luk te želi da sredina usana ostane prirodno naglašena. Uz to, pokušat ćemo izjednačiti vanjske trećine donje usne, no s obzirom na veličinu usana, neće nam biti potrebna velika količina filera“, ističe liječnik.

Prije tretmana

„Kao i u prethodnom slučaju, tretman započinje Belotero Lips Shape hijaluronskim filerom, no koristim potpuno drugačiji pristup nego kod prethodne pacijentice. Ovaj ćemo puta naglasiti Kupidov luk, koji pacijentica prirodno ima te ćemo većinu volumena zadržati na sredini gornje usne. Čitavu ćemo usnu malo izvući i popuniti, no u potpunosti ćemo zadržati prirodne konture i rubove koje Helena ima“, objašnjava dr. Dujmović te dodaje kako donja usna pacijentice na zahtijeva mnogo popunjavanja.

„Rubovima nedostaje malo boje, što naravno filerom ne možemo obojiti, no možemo vizualno popraviti Belotero Lips Contourom – laganim pojačanjem ruba dobit ćemo efekt punije linije, što će smanjiti vidljivost diskoloracije usne“, tvrdi liječnik.

Na kraju tretmana volim naglasiti filtrum – okomite linije koji spajaju gornju usnu s nosnicama – jer čak i kod osoba koje imaju prirodno naglašen Kupidov luk, poput Helene, on se malo izgubi povećanjem gornje usne, a ovim ga jednostavni postupkom ponovno ističemo, što uvelike daje na prirodnosti rezultata“, objašnjava.

Poslije

Iako je Helenine usne odmah ocijenio kao izazovnije, liječnik je ustvrdio da se ipak nisu pokazale zahtjevne kao što je predviđao.

Prije i poslije

„Samo smo pratili konture koje su postojale, poštovali smo prirodne granice usana i njihov oblik, bez radikalnih promjena došli smo do izvrsnih rezultata“, objašnjava, dodajući kako je za veće promjene u obliku i veličini usana ipak potrebno nekoliko dolazaka.

Prije i poslije

Primjerice, da bi se od iznimno tankih usnica napravile vidno veće, potrebna su barem 3 do 4 tretmana u godini dana, pri čemu će se usne lagano razvući, no do efekta ispuhanih usana dolazi samo u ekstremnim slučajevima kod apliciranja ogromnih količina filera“, objašnjava.

„Kod povećanja usana uvijek imamo dva cilja – volumen i oblik“, otkriva dr. Dujmović, te dodaje kako se upravo u tome krije najveća prednost Shape & Contour filera iz Belotera, jer su ciljano osmišljeni za postizanje najprirodnijih rezultata. A kad je trajanje u pitanju – nakon jednog tretmana u punim i savršeno oblikovanim usnama uživat ćete između 6 i 8 mjeseci.

Pročitajte još i ...