Fileri za prirodne usne – koliko traju rezultati

Povećanje volumena usana jedan je od najtraženijih estetskih zahvata, a na listi je želja i mladih djevojaka koje žele još senzualnije usnice, i zrelih žena kod kojih je zbog godina došlo do dehidracije i gubitka volumena. Taj se tretman najčešće izvodi filerima koji, osim na povećanje volumena, mogu utjecati i na isticanje kontura. Injektirajući pravu količinu i vrstu filera, iskusni će liječnik postići da rezultati budu vrlo prirodni.

Dr. Iva Slade Knežević, vlasnica zagrebačke Poliklinike Niveus, za tretiranje usana stoga najčešće koristi filere Belotero, koje karakterizira iznimno kremasta tekstura pa uglavnom izostane posttretmansko stvaranje grudica. Baziraju se na hijaluronskoj kiselini, koja svojim sastavom oponaša hijaluron što ga tijelo prirodno sadrži.

Prije tretmana filerima Belotero

Klijentica koja je u ovu renomiranu oazu ljepote došla povećati usne mlada je žena – u ranim dvadesetima – koja je volumen željela dodati kako bi joj usne izgledale hidratizirano i prirodno lijepo.

„Korekcija usana podrazumijeva vrlo jednostavnu proceduru koja traje najviše 30 minuta, a oporavak je kratak i osoba se brzo može vratiti uobičajenim aktivnostima“, rekla nam je dr. Iva Slade Knežević, naglasivši da se dermalni fileri u tijelu prirodno razgrađuju, a na mjestu gdje su aplicirani koža je čvršća i ljepša.

Fileri se, osim u usne, mogu ubrizgati i u druge dijelove lica, poput brade, nosa i jagodica.

Zlatno pravilo estetike

„U slučaju kad je gornja usna već prirodno podignuta, s filerima treba postupati vrlo oprezno kako ne bismo premašili idealne proporcije –  a to je omjer 1:1,6. Zlatno pravilo estetike jest da donja usna nikada ne bi smjela biti manja od gornje kako se ne bi narušio prirodan i nježan izgled“, rekla nam je dr. Iva Slade Knežević.

S obzirom na to da klijentica nije imala problem s tankim ili uvučenim usnama već baš suprotno, usne su već bile blago ispupčene i pravilno oblikovane, pred dr. Slade Knežević bio je zahtjevan zadatak – postići još ljepši izgled bez izazivanja neprirodnog, prenapadnog efekta.

Odlučila se za korištenje Belotero filera: u klijentičine usne najprije je ubrizgala oko pola mililitra filera iz linije Shape, a zatim je filerom Contour obradila rub usana primjenjujući BELOTERO® Liplush tehniku koja podrazumijeva komplementarni pristup povećanju usana – baš kao što to, primjerice, čine ruž i olovka za usne.

Belotero Lips Shape namijenjen je povećanju usana te korekciji gornje i donje usne, dok se filerom Belotero Lips Contour korigira rub usne.

Zahvaljujući kremastoj konzistenciji – ali nježnoj ruci stručnjakinje – postignut je podatan i prirodan izgled, a usne su dobile još senzualniju notu. Takva suptilna promjena klijentici je izmamila osmijeh, a mi smo doktoricu zamolili da nam objasni još nekoliko detalja vezanih uz postupak.

Želim još!

Što pacijentica može očekivati idućih nekoliko dana nakon tretmana?

Tijekom iduća tri tjedna mogu se dogoditi neke promjene, stoga nakon tog perioda naručujemo na kontrolu da se vidi treba li što ispraviti, dodati ili oduzeti. U tom periodu postoje dva nepisana pravila za reakcije: prva je „Ajme, što sam to napravila“ – koja se obično javlja dan nakon tretmana. A druga je, za desetak dana – „Želim još!“

Odmah nakon tretmana može doći do pojave grbica, čak i nekih nepravilnosti, ali kroz dvadesetak dana sve se to iznivelira i u pravilu nema nekakvih većih problema kod kontrola. Štoviše, puno njih na kontrolu i ne dođe – nazovu prije i kažu da je sve u redu, da su zadovoljni.

Kakav je Belotero kad je trajnost u pitanju?

Svrstala bih ga među bolje filere dobre trajnosti. Kod tretiranja usana definitivno je moj izbor.

Što točno podrazumijeva „konturiranje usana“?

Tim se postupkom naglašava rub usana koji žene, uz volumen, vole istaknuti. Dakle, da nismo samo napunili usnu – jer bismo tako mogli dobiti pomalo „viseći“ izgled. Oblikovanjem ruba napravi se jedna lijepa usnica s nježnom, ali vidljivom konturom.

Prije i poslije tretmana Belotero filerima

Koliko traju rezultati filera?

Svakoj svojoj klijentici kažem da nakon šest mjeseci dođe ponovno. To je u pravilu nekakav idealan period, nakon kojeg se filer nadopuni, i onda taj sljedeći traje još malo dulje. Dakle, idući put mora doći nakon osam mjeseci. Pa onda za godinu dana… Efekt filera tako je svaki put produljen.

Dakle, filer za šest mjeseci neće sasvim nestati?

Ako se aplicira samo jednom, i osoba ne dođe na nadopunu, on će se razgraditi i njegov učinak neće biti toliko vidljiv. Ne stavi li ga više uopće, on će se u potpunosti resorbirati.

Prije i poslije tretmana Belotero filerima

Dosta žena ne želi povećavati usne nego ih samo hidratizirati, da im make-up ne ulazi u sitne pore. Što se radi u tom slučaju?  

Stvar je količine: u pravilu će 1 mililitar filera usne učiniti podatnijima, punijima, a da se pritom ne vidi da je osoba nešto na sebi radila.

Možete li nam prokomentirati fenomen „duck facea“? Čini se da ga svi kritiziraju, ali i žele: Instagram je, naime, pun takvih fotografija…

silence, gesture and beauty concept - close up of young woman holding finger on lips, Image: 269205461, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Kada se puno filera stavi u usne, a okolno se tkivo ne napuni (tu ponajprije mislim na nazolabijalne brazde i linije od nosa prema usnicama), onda se dobije takozvani duck face. Ako se to sve upotpuni, onda cijelo lice izgleda mnogo prirodnije. Nerijetko se dogodi da iznimno mršave djevojke naprave samo usne pa to izgleda estetski neprivlačno. Ali, na koncu, svaka djevojka kada stavi filer – dolazi po još.

Ako su usne male dužine, može li ih se filerom produžiti, ili se uvijek prati njihova prirodna linija?

Ja uglavnom pratim prirodne crte, ali se filer stavi malo distalnije (udaljenije), usne je moguće „proširiti“.

Pročitajte još i ...