Koji su dermalni fileri najbolji? Hrvatski estetičari otkrivaju svoje adute

Kad donese odluku da želi pomladiti lice na kojem je gravitacija ostavila trag, u Google tražilicu većina će žena utipkati riječ – filer. Premda kod nekih osoba ovaj preparat izazove dvojbu, oni upućeni u postupke suvremene estetske medicine znaju da za to danas zaista nema razloga. Dobar estetski liječnik neće vam „prenapuniti lice“ već će stručno utvrđenom dozom na njemu postići jednu novu (vizualnu) senzualnost, koju je velik broj žena smatrao – nepovratno izgubljenom.

U korist filera govore još neke stavke: biološki su razgradivi, primjena je jednostavna, a postupak boli minimalno – ili ne boli uopće.

Najbolji brendovi obično imaju čitav spektar filera različitih gustoća, koncentracije hijalurona i veličina molekula – koje će liječnik primijeniti u skladu s tim što želi postići. No, koji je brand najbolji za vas, koji filer odabrati za specifičan tretman – hidratiziranje usana, ublažavanje nazolabijalnih bora, uljepšavanje nosa, poboljšanje kvalitete kože ili uklanjanje podočnjaka? To bi trebao znati – vaš estetičar. 

Kod filera je najvažnije – tko ga aplicira

Koji, naravno, mora biti vrhunski stručnjak, isto kao što i filer mora biti – vrhunskog brenda. U posljednjih nekoliko godina zlatni su standard hijaluronski fileri, posebice kad je riječ o popunjavanju bora i hidrataciji lica, tj. popravljanju njegove teksture. No, filerima se lice može i remodelirati…

Kako i za što koriste filere te s kojim brendovima rade, pitali smo neke od naših najpoznatijih liječnika koji se bave estetikom.

Dr. sc. Željana Bolanča

„Estetske tretmane radim jedino s Juvederm hijaluronskim filerima i izuzetna mi je čast što sam licencirani trener i edukator tvrtke Allergan, proizvođača s 25-godišnjim iskustvom koji kontinuirano provodi klinička ispitivanja – pa i klijenti i dermatolozi mogu biti uvjereni u njihovu sigurnost, djelotvornost i dugotrajnost“, govori dr. sc. Željana Bolanča, dermatologinja KBC-a Sestre milosrdnice koja radi i u zagrebačkoj Poliklinici Milojević.

Ova nam je liječnica objasnila i kako njihova struktura pridnosi njihovoj učinkovitosti. „Fileri sadrže 90 % hijaluronske kiseline male molekularne težine te 10 % hijaluronske kiseline veće molekularne težine. Tu takozvanu Vycross tehnologiju karakterizira viša razina viskoznosti koja omogućuje fileru da održi svoju molekularnu strukturu nakon tretmana.

juvederm volite

To pak za posljedicu ima dugotrajnost rezultata zahvaljujući većoj otpornosti na razgradnju uzrokovanu slobodnim radikalima i enzimima. Zbog gelaste strukture i viskoznosti, dermalni filer je blag i ugodan prilikom tretmana i – što je najvažnije – omogućuje postizanje prirodnog izgleda“.

Remodeliranje lica

Juvederm Vycross objedinjuje pet proizvoda – Volux, Voluma, Volift, Volbella i Volite –  koji liječniku omogućuju potpuno individualizirani pristup klijentu s obzirom na indikaciju (remodeliranje lica, augmentacija, kvaliteta kože) i regiju koja se tretira, ali i dob. Dr. sc. Bolanča nam je objasnila kako koji funkcionira.

Juvederm Volux je najnoviji proizvod, jedinstven na tržištu: omogućuje remodeliranje donje čeljusti i brade, a traje i do 24 mjeseca. Voluma vraća volumen, a idealan je za područje temporalne regije, jagodničnih kostiju i srednjeg dijela lica te traje do 18 mjeseci.

Volift se najviše koristi prilikom povećanja usnica i nadoknade volumena u mimičnim dijelovima lica jer potpunim sjedinjenjem s kožom omogućuju prirodan izgled, a traje 12-18 mjeseci.

Volbella je mekani i blagi filer gelaste strukture, idealan za područje podočnjaka, usnice i nadusnice te uklanjanje sitnih bora. Traje do 12 mjeseci. Volite je pak namijenjen poboljšanju kvalitete kože, ali se može koristiti i za hidrataciju usnica te ublažavanje podočnjaka i sitnih bora oko očiju. Traje otprilike 6-9 mjeseci.

Dr. Jeannette Gjurić

Vlasnica zagrebačke Poliklinike Sinteza oduševljena je, pak, filerima Belotero njemačkog brenda Merz Aesthetics. “Na početku sam bila dosta skeptična i mislila sam – eto, još jedan filer na tržištu. Onda sam ipak probala i ostala ugodno iznenadena. Nekako imam osjećaj da imaju bolji efekt od onih filera s kojima sam do sada radila.

Jako mi se svidjela konzistencija, pogotovo linije koja je za volumen. Lako se apliciraju, a to omogućuje vrlo precizan rad – što je meni jako važno. Ne stvaraju grudice i lako ih je razmasirati”, podijelila je s nama svoja zapažanja ova iskusna liječnica.

Kako funkcioniraju Belotero fileri? Belotero Hydro kombinira hijaluronsku kiselinu i glicerin što dovodi do trenutačne hidratacije kože, a samim tim i vraćanja sjaja. Ima i korektivnu ulogu – a ispravlja uglavnom sitne nepravilnosti tena. Soft je rješenje za fine linije i vraćanje vlage u dublje strukture kože. Zbog svoje kohezivnosti i kapaciteta vezanja vode idealan je za popunjavanje sitnih bora oko usana.
Balance filerom korigiraju se umjereno izražene nazolabijalne i marionetske bore, one oko usana te oko očiju. Intense će riješiti problem dubljih bora, dok je Volume – kojim je doktorica Gjurić oduševljena – osmišljen kako bi se lice modeliralo i kako bi se nadoknadio izgubljeni volumen jagodica, obraza i brade.

Dr. Nikola Milojević

Ovaj renomirani liječnik, vlasnik zagrebačke Poliklinike Milojević te Milo Clinic u Londonu, daleko najboljima, najsigurnijima i najtrajnijima smatra hijaluronske dermalne filere. „Na njima je provedeno i najviše istraživanja, što je svakako bitno. Osim toga, može ih se rastopiti i maknuti iz tkiva bez posljedica, što nije slučaj s ostalim filerima“, rekao nam je ovaj renomirani liječnik, otkrivši da najčešće koristi brendove Restylane i Juvederm.

Restylan je prvi kreirao hijaluronski filer i – baš kao što Coca-Cola koja ima najbolju kolu – i filer Restylane i dalje je najbolji te se iz godine u godinu poboljšava. Tri ponajbolja su Restylane Classic za podočnjake i noseve, Restylane Lyft koji je jako dobar za dobivanje volumena lica i popunjavanje dubljih bora te Restylane skinbooster koji koristimo za pomlađivanje kože.

Kao liječnik ne držim se samo jedne tvrtke ili pak proizvoda kako bih uštedio na pacijentu ili ih privlačio nižom cijenom. Na tržištu se stalno pojavljuju neki novi fileri koji nisu toliko kvalitetni, a neki su i lažni – i tu treba biti jako odgovoran.

Ne držim se niti samo jednog ili dva proizvođača nego biram trenutačno najbolje na tržištu – pa tako jednako koristim i Juvederm filere, koji su za neke zahvate zaista najbolji“, govori dr. Milojević, otkrivajući da je prema njegovom mišljenju Juvederm Volux najbolji za ravnanje brade (traje čak dvije godine), Juvederm Volbella optimalan je za usnice, a Juvederm Voluma za nekirurški facelifting.

I on se slaže s ostalim sugovornicima – odgovoran će liječnik koristiti samo najbolje proizvode na tržištu, ali, naravno, najvažnija je dobra ruka dobrog doktora.

Dr. Nevia Delalle

Dermatovenerologinja iz zagrebačke Poliklinike Dermalife isprobala je gotovo sve filere dostupne na hrvatskom tržištu, ali tijekom godina dogodila joj se posebna veza s brendom Restylane. “To su prije svega fileri koji su na tržištu najdulje, a svojom kvalitetom i konstantnim unaprjeđivanjem postali su i – najbolji. Nit vodilja mi je svakako najmanji broj negativnih posljedica, koje su uz to lako rješive”, otkriva dr. Delalle.

Osim toga, širok dijapazon proizvoda različite gustoće omogućuje joj rad u komfornoj zoni – s izvanrednim rezultatima. “Kao dermatolog moram istaknuti i Restylane Vital i Vital light kao najbolje boostere za poboljšanje kvalitete kože – kao temelj za daljnje postupke OBT ili NASHA tehnologijom. Prvu skupinu koristim kada želim dodatno poboljšati kvalitetu kože, a potom dodati volumen, a drugu skupinu kada je potrebno konturiranje lica i dodavanje većeg volumena s jačim lifting efektom.

Uglavnom, vrhunski proizvodi i uvijek zadovoljni pacijenti razlog su zbog kojeg odabirem Restylane”, zaključila je svoju priču dr. Nevia Delalle.

Dr. sc. Mladen Duduković

Plastični kirurg dr. sc. Mladen Duduković, vlasnik Poliklinike Duduković i klinike Dklinik, oduševljen je Juvederm Vycross linijom. „Imao sam priliku raditi s više brendova najviše klase i bio sam zadovoljan rezultatima, no ipak sam se odlučio za ovaj brend jer mi daje širinu koju nisam imao kod drugih marki“. Ordinacija dr. Dudukovića poznata je po full face approachu: filerima, naime, podiže cijelo lice s naglaskom na konturiranje donje čeljusti i korekciju projekcije i oblika brade.

„Za dobre rezultate u donjoj trećini lica zaslužan je baš Juvederm Volux, koji jako puno koristim. Zbog svoje se čvrstoće i elastičnosti ponaša gotovo poput implantata i u iskusnim je rukama savršen alat za profiloplastiku. Mislim da je Poliklinika Duduković prva po broju potrošenih Voluxa u Hrvatskoj“, smije se ovaj iskusni plastični kirurg.

Za postizanje idealnih obrisa lica – točnije, kod korekcije upalih obraza, uvijek koristi Ellanse filere, koji potiču stvaranje kolagena, čime se postiže volumen i poboljšava kvaliteta kože.

„Smatram ih idealnima i za popunjavanje nazolabijalnih brazdi. Imaju prirodniji učinak i traju dulje od klasičnih hijaluronskih filera“, otkriva dr. sc. Duduković, koji je i internacionalni trener za brend Ellanse tvrtke Sinclair.

Najbolja verzija sebe

Dr. Sandra Kovačević

Liječnica iz Poliklinike Sara koristi filere Restylane, Juvederm i Neauvia. Premda, tvrdi, sva tri brenda imaju odličan portfolio proizvoda, ipak je kao najdraži izdvojila Restylane – jer ima najširi spektar i pokriva potrebe svih tipova kože.

„Restylane koristim za podočnjake, onaj klasični, prvi preparat na tržištu, ali i nove verzije kao što je Restylane Refyne i čak i skinbooster Restylane Vital. Za oblikovanje gornjeg dijela lica koristim Restylane Volyme i Neauvia Intense  LV“, kaže doktorica Kovačević, koja za modeliranje linije čeljusti koristi Juvederm Volux. Premda je, priznaje, ugodno iznenađena i  dobrim rezultatima Neauvia Intense LV. Za usne pak koristi Restylane Kysse te Neauviju.

„Klijentice neki put favoriziraju određene brendove pa njihovu želju poštujem, no samo ako smatram da ćemo – s obzirom na stanje kontura lica i kvalitetu kože – dobiti dobre rezultate. Neprovjerene brendove ne koristim, niti ih uzimam na probu“, iskrena je liječnica iz Poliklinike Sara, kojoj je najvažnije postići i uskladiti zadovoljstvo klijentica, prirodan izgled i brigu o zdravlju.

„Filere promatram kao sredstvo kojim se korigiraju blage nesavršenosti, vraća i održava pomlađeni izgled te otkriva najbolja verzija sebe. Smatram da će svaki kvalitetni filer dati dobre rezultate ako liječnik poznaje anatomiju i fiziologiju lica, poštuje (realna) očekivanja klijentica, ima siguran način aplikacije i osjećaj za estetiku i proporcije“, sažela je svoja razmišljanja o dermalnim punjačima.

Pročitajte još i ...