Dr. Nevia Delalle: Tretmani i proizvodi za svježu i blistavu kožu tijekom cijeloga ljeta

Sara Sampaio in the new swimwear spring summer 2015 campaign of Calzedonia, Image: 222855417, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Thunder Press

Kada bi mi netko prije dvadesetak godina rekao da nešto traje tri mjeseca, činilo mi se kao cijela vječnost, a vrijeme je tada prolazilo vrlo sporo. Život smo učinili bržim, postali smo informatički pismeni, a iz džepova nam ispadaju gadgeti koji nam, kao, olakšavaju život. Rijetko sretnemo osobu koja samo tek toliko šeće, osim pokoje bake koja čuva unuka, a svi ostali sreću se usput, između dva „vrlo važna“ sastanka. Oni mlađi, i koji se osjećaju tako, sa slušalicama u ušima jure, ne bi li izbjegli neku komunikaciju, a osim pokojeg zaljubljenog para, grčevi na licu postali su imperativ načina života.

Kolmnistica dr. Nevia Delalle

U tom suludo suhoparnom provođenju vremena, izmjenama godišnjih doba, ostaje nam premalo vremena za bilo kakvu pripremu, jer jedina ispravna priprema kako kože, tako i cijelog našeg tijela, treba trajati cijeli život.

Podjela kože na onih nekoliko osnovnih tipova (suha, masna, mješovita) baza je od koje uvijek treba početi, no, s druge strane, može biti i besmislena, jer nije najvažnija. Tijekom vremena se pod utjecajem unutrašnjih i vanjskih utjecaja sve može promijeniti, kako u pozitivnom, tako i u negativnom smjeru, no ispravnom njegom uvelike može utjecati na našu kožu.

Lily Aldridge, Andres Veleidoso and Mckenna Hellam in Salvatore Ferragamo spring summer campaign 2017

S prvim zrakama sunca sve dolazi do izražaja

Njega i briga o koži tijekom zime svakako ostavlja tragove i s prvim zrakama proljetnog sunca sve dolazi do izražaja. Nije rijetkost da se javljaju prve alergijske reakcije, izražena suhoća kože, egzacerbacija seboreičnog dermatitisa, izbijanje novih prištića, perioralni i periokularni dermatitisi, pogoršanje rozaceiformnih reakcija… Uz sve to, i oni naoko maskirani znakovi godina postaju još vidljiviji, a prvenstveno statičke bore koje još više dolaze do izražaja kada su u kombinaciji s dermatitisima, suhoćom i drugim neželjenim reakcijama.

Adriana Lima in the behind the scenes pictures of her new ad campaign for Vogue eyewear, Image: 248360569, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Thunder Press

Antioksidansi i hidratacija

Pripremu kože za toplije dane treba provoditi tijekom cijele godine svakodnevnom aplikacijom antioksidansa i uz oralnu primjenu svih dodataka prehrani koji su primjereni dobi. Osim dobre zaštite, važna je hidratacija, ali i obnavljanje lipidnog zaštitnog sloja kože koji se zbog prekomjernog korištenja makeupa i posljedično sredstava za čišćenje stalno uništava, a koža ostaje bez osnovne barijere od vanjskih utjecaja. Kao što uvijek naglašavam, visokoaktivni sastojci iz eliksira i seruma prvi su izbor, a potom slijede njegujuće kreme prema tipu kože.

Estetski tretmani za poboljšanje stanja kože

Stimulacija neabrazivnim laserom u kombinaciji s nekom od microneedeling metoda dobar je početak za poboljšanje općeg stanja kože, a potom i duboka hidratacija tretmanom skinboosterima kao što su Restylane Vital i Restylane Vital Light. Kao dermatolog, mogu reći da su svježina, tonus i sjaj kože najvažniji, a uz samo nekoliko jednostavnih metoda, koža će biti spremna za sunčane dane. Ne smijemo zaboraviti da kožu lica ne smijemo direktno izlagati suncu, pa uz neki dobar SPF 50+ fluid, u svojoj proljetnoj kavi ipak uživajte u hladu.

Finalni “touch”

I, ono najvažnije, zbog čega sam u konačnici i započela ovaj tekst na sasvim drugačiji način od uobičajenog stručnog teksta, udahnite život. Započnite dan onim što vas veseli, nađite vremena za zdravi doručak, dobar trening, slobodno vrijeme za one koje volite. Izbacite negativne emocije i prema sebi i prema onima koji vas okružuju te pronađite način da prestanete živjeti pod pritiscima vremena u kojem živimo.

Irina Shayk in the Spring Summer 2017 ad campaign of Missoni, Image: 320201153, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Thunder Press

Sve je moguće, ali jedino će se snagom uma život početi okretati u nekom novom, pozitivnom smjeru. Prvo što ćete vidjeti je da će uz sve moje dermatološke savjete koji su jedna karika u lancu, ljepota izaći iz neke sakrivene ladice, a koža će dobiti još onaj zadnji touch up i potporu za potpuni rezultat.

Pročitajte još i ...