Što znati i kako se pripremiti prije odlaska na kemijski piling?

Kemijski pilinzi su vrlo popularna anti-age metoda, a učinkoviti su i kod liječenja ožiljaka nakon akni, kod aktivnih akni, hiperpigmentacija na licu pa čak i rozaceje (crvenila kože).

Iako svake godine na tržištu imamo sve veći broj novih kemijskih pilinga, najčešće se radi o kiselinama koje se danas međusobno kombiniraju u jedan piling. Pojedini kemijski pilinzi postoje već više od tri tisuće godina, još od doba Kleopatre koja se kupala u kiselom mlijeku i tretirala svoje lice fermentiranim kožicama grožđa kako bi kožu zadržala lijepom i svježom.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Akris Backstage New York Ready to Wear. Spring/Summer 2016. Russian model Sasha Luss. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 305009414, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Anthea Simms / Camerapress / Profimedia

Od površinskih do dubokih pilinga

Kemijski pilinzi dijele se na temelju dubine djelovanja na jako površinske pilinge, površinske, srednje i duboke pilinge. Najčešće se izvode upravo površinski pilinzi koji pridonose poboljšanju boje i teksture kože. U našim područjima kemijske pilinge preporučuje se provoditi u hladnom periodu godine kada nema mnogo sunčanih dana, odnosno u jesen, zimi i u rano proljeće jer uklanjajući gornji sloj kože gubimo prirodnu barijeru od UV zračenja.

Danas postoje nove formulacije kemijskih pilinga koji ne iritiraju kožu i učinkovito regeneriraju te diljem svijeta predstavljaju najčešće tretmane za osvježavanje kože lica, vrata, dekoltea i ruku. Koža se s godinama mijenja, gubi elasticitet i svježinu, stoga je kemijski piling izvrsno rješenje jer se njime uklanjaju stare stanice i potiče rast novih. Rezultat toga je sjajnija i zdravija, a samim time i ljepša koža.

Izvođenje tretmana

Ovisno o tipu kože i vrsti pilinga, kemijski se piling najčešće provodi u nekoliko tretmana u razmaku od 7 – 14 dana. Tretman traje 15 – 30 minuta, a podrazumijeva nanošenje kemijskog pilinga. Duljina djelovanja pilinga ovisi o vrsti pilinga i vrsti indikacije za koju je namijenjen. Većina se pilinga ostavlja nekoliko minuta i potom neutralizira (npr. glikolna kiselina), dok pojedini pilinzi ne zahtijevaju neutralizaciju kao, primjerice, trikloroctena kiselina. Potom se nanosi neutralna krema za umirenje i poticanje epitelizacije.

U pravilu je nakon tretmana koža kratkotrajno crvena i topla, a ovisno o vrsti pilinga, nakon nekoliko dana može doći do ljuštenja koje može biti umjereno, a u nekim slučajevima i jako izraženo. Minimalno 14 dana nakon tretmana na kožu se nanose epitelizirajuće kreme i obavezno je štititi kožu od sunca.

Za lice, dekolte, ruke, leđa i trbuh

Idealno je tretirati lice i dekolte, stražnju stranu ruku, ali mogu se tretirati i leđa i trbuh, osobito kod uklanjanja strija i ožiljaka nakon akni. Kemijski pilinzi mogu se izvoditi kao pojedinačni tretmani, ali i u kombinaciji s drugim tretmanima, primjerice, prije mezoterapije ili microneedlinga.

Učinci kemijskih pilinga su smanjenje bora i ožiljaka, ublažavanje pjega od sunca i umanjenje nejednake pigmentacije, što rezultira pomlađenim, svježijim i ljepšim izgledom kože.

Ovaj je tretman dostupan u brojnim estetskim i dermatološkim poliklinikama i ordinacijama, između ostalih u Poliklinici Sinteza, Poliklinici Bagatin, Centru estetike Veir, Dermatologiji Ivana Nola, Poliklinici Duduković, Poliklinici Dermalife i drugim.

Pročitajte još i ...