Dermatologinja otkriva rješenje za suhu, beživotnu i rijetku kosu

Piše: dr. sc. Željana Bolačna, spec. dermatovenerologije

Za razliku od kože – koja je već dugi niz godina u fokusu dermatologa kad je u pitanju usporavanje starenja i održavanje mladolikosti – kosa je u kontekstu anti-ageinga dosad bila poprilično „po strani“.

No, budući da ima važnu ulogu u ukupnom fizičkom izgledu, a i bitan je faktor samopouzdanja, i liječnici su joj se u zadnjih nekoliko godina posvetili „s dužnim poštovanjem“: dijagnostika bolesti vlasišta sve se više poboljšava, dijagnoze se postavljaju brže i točnije, kraći je period od pojave prvih simptoma do početka liječenja i sve su bolje terapijske mogućnosti. S današnjim sve većim životnim očekivanjima i boljom kvalitetom života, želja za lijepom, zdravom kosom igra veću ulogu nego ikad.

Dr. sc. Željana Bolanča

Zašto dobivamo sijede

Uvriježeno vjerovanje da se starenje kose može mjeriti brojem sijedih samo je djelomično točno. Naime, gubitak boje vlasi nije jedino obilježje starenja kose: sijede se dlake uostalom mogu pojaviti i u puno mlađoj dobi, i ovise dijelom o genetskoj predispoziciji, a dijelom i o načinu njegovanja kose. Sijeda je kose posljedica gubitka pigmenta melanima, koji je pak posljedica različitih procesa u folikulu dlake, ali ga mogu potaknuti i različiti vanjski čimbenici, kao što je, primjerice, izbjeljivanje kose. Kosa koja je često tretirana različitim kemikalijama osim melanina može izgubiti i kvalitetu – što rezultira da pomalo nalikuje na slamu. Takva je kosa vrlo suha, bez sjaja, i teško ju je oblikovati.

Suhoća i osjećaj napetosti na tjemenu također su simptomi koji se često javljaju kod zrele kose. Osim toga, s godinama vlasi prolaze kroz promjene koje dovode do skraćivanje anagene faze rasta kose (faza rasta koja određuje dužinu do koje će nam kosa narasti, i čije je trajanje genetski predodređeno). U svakom sljedećem ciklusu, koji prosječno traje oko 6 godina, kosa je kraća i tanja.

Sve te promjene mogu imati značajan utjecaj na našu ukupnu dobrobit i samopouzdanje, jer se izgled naše kose često doživljava kao izraz naše slike o sebi. Nadalje, prirodna elastičnost kose opada kako starimo, vlasi postaju osjetljivije na vanjske čimbenike i zahtijevaju dodatnu njegu. Stanjivanje kose također je čest problem kod zrele kose.

Kvalitetna njega može spasiti suhu kosu

Ponajprije, njezina se gustoća smanjuje, a dlačice koje rastu su tanje i finije, ponekad postaju jedva vidljive. Nakon toga može uslijediti i potpuni gubitak kose koji je ipak više rezerviran za muškarce nego za žene. Kako dlačice postaju sve rjeđe, kosa također gubi volumen i elastičnost, što je čini lomljivijom. To se posebno odnosi na kosu koja je više puta obrađivana kemikalijama ili toplinom, zbog čega je sklona pucanju.

Zrela kosa također je često suša od mlađe kose. Lojne žlijezde u folikulu dlake smanjuju se i proizvode manje ulja pa kosa gubi svoj prirodni hidratantni, zaštitni sloj. To je također čini teškom za oblikovanje…

No, ova tema ima i dobrih vijesti! Kvalitetna njegujuća rutina kosi definitivno može vratiti vlagu. Kako starimo, naša kosa gubi prirodni sjaj i postaje dosadna i beživotna. To je s jedne strane zbog smanjenja prirodne vlage, a s druge zbog promjena na površini vlasi kose.

Ekskluzivna Kérastase linija Chronologiste namijenjena je revitalizaciji i potpunoj regeneraciji kose

Kao što koža lica s godinama gubi hijaluronsku kiselinu, tako je gubi i koža vlasišta, što rezultira suhom i lomljivom kosom. Isto tako pretjerano tretiranje kose može se smanjiti dodavanjem preparata s hijaluronskom koji će dodatno navući vodu na sebe i s različitim aktivnim sastojcima koji će obnoviti i nahraniti samu strukturu vlasi i vratiti kosi sjaj.

 

 

Pročitajte još i ...