Sve što ste željeli znati o izbjeljivanju zubi

Zdravi i lijepi zubi nisu modni ili estetski trend i to nikada ne bi smjeli ni postati. Oni o svome vlasniku govore znatno više od ostalih elemenata njegovog vanjskog izgleda. Kada govorimo o estetici zuba, blistavost je jako visoko na listi želja. Ona je i važan  dio prvoga dojma kojega stječemo o određenoj osobi, ali i onoga kojega mi ostavljamo na ljude koje susrećemo u životu. Zdrav i blistav osmijeh nije ni luksuz, ni hir – on je naprosto sastavni dio brige za sebe i svoje zdravlje.

Iako je uvriježeno mišljenje da je za lijep osmijen dovoljna temeljita higijena i redoviti posjeti stomatološkoj ordinaciji, prekrasni, bijeli i blještavi osmijesi koje sve češće viđamo na malim ekranima, u časopisima, ali i susrećemo na ulicama naših gradova, vrlo jasno govore da su dobre stare metode njege  dobile sjajno pojačanje.

Kako do biserno bijelih zubi?

Izbjeljivanje zubi ili bleaching jedna je od najpopopularnijih i najtraženijih metoda za trenutno postizanje blistavog osmijeha. Na nju se odlučuju osobe koje nisu zadovoljne bojom svojih zubi – bilo da su oni oduvijek nedovoljno bijeli ili sjajni, bilo da je do diskoloracije došlo uslijed raznih vanjskih i unutarnjih razloga.

Prema riječima mr. sc. Renate Kevilj Gospić, dr. dent. med. spec. ortodoncije i ravnateljice Poliklinike LiderDent, uzroci promjene boje zubi različiti su i složeni, a obično se dijele na unutarnje i vanjske.

“Do vanjskih diskoloracija može doći zbog konzumacija određenih vrsta hrane ili pića, poput kave, čaja, gaziranih pića, crnog vino i slično. Takve diskoloracije u većini slučajeva mogu se ukloniti profesionalnim čišćenjem zuba u ordinaciji. Pušenje također mijenja boju zuba, kao i neadekvatno održavanje oralne higijene, stoga pacijentima treba objasniti i pokazati kako pravilno četkati zube te kako se koriste dodatna sredstva za održavanje oralne higijene”, pojasnila je dr. Kevilj Gospić.

Prema njezinim riječima, uzroci unutarnjih pigmentacija najčešće su avitalan zub, trauma zuba, određena vrsta antibiotika, sustavna oboljenja te razvojni poremećaji zuba. Da bi izbjeljivanje bilo učinkovito, otkriva naša sugovornica, važno je znati uzrok diskoloracije kako bi se izabrala najprikladnija tehnika izbjeljivanja.

“Razlog promjene boje na zubima jest i fiziološko starenje zubi. Zubna caklina troši se i stanjuje s godinama. Stoga se počinje nazirati unutrašnje tvrdo tkivo zuba, dentin, koji je tamniji i žući od cakline. Tako zubi gube dio svoje bjeline”, rekla nam je dr. Kevilj Gospić.

Najčešće postavljana pitanja

Temu izbjeljivanja zubi prati čitav niz pitanja, a odnose se uglavnom na metodu izbora, trajanje tretmana, eventualnu bol ili druge nuspojave te trajnost rezultata, ali i cijenu tretmana. Stoga smo dr. Renatu Kevilj Gospić zamolili za odgovore, ali i za pojašnjenja mitova i neprovjerenih glasina, koje se šire o ovom stomatološkom postupku.

“Postoje razne tehnike izbjeljivanja, od onih u ordinaciji, do onih koje se provode kod kuće. S obzirom na podrijetlo diskoloracija, stanje usne šupljine, indikacije i kontraindikacije, doktor dentalne medicine u dogovoru s pacijentom odabire najprikladniju tehniku izbjeljivanja”, kaže naša sugovornica te dodaje:

“Izbjeljivanje zubi može se postići mehaničkim odstranjivanjem diskoloracija ili kemijskom reakcijom. Kemijskom reakcijom dolazi do oksidacije pigmenata na površini zuba ili pigmenata ugrađenih u tvrda zubna tkiva. Tako se velike obojene molekule koje reflektiraju svjetlost vidljive valne duljine, cijepaju na manje, neobojene, koje reflektiraju svjetlost u nevidljivom dijelu spektra”, objasnila nam je dr. Kevilj Gospić.

Zubi se mogu izbjeljivati laserom ili lampom u ordinaciji, ali i kod kuće.

“Izbjeljivanje uključuje laser, led lampu ili udlagu za upotrebu kod kuće, zaštitni gel, gel za izbjeljivanje i pastu s fluorom za zaštitu. Sam postupak je vrlo jednostavan: na zubno meso se nanese zaštitni gel, a na zube gel za izbjeljivanje. Tada se laserom prelazi preko zuba kao bi laserska zraka aktivirala sredstvo za izbjeljivanje. Umjesto lasera može se koristiti i led lampa. Postupak se može ponavljati u ciklusima”, otkrila nam je dr. Kevilj Gospić.

Udlaga za upotrebu kod kuće nosi se otprilike 7 dana po 4 sata. Trajanje tretmana vrlo je individualno i ovisi o brojnim faktorima. Najbolje je oko svih detalja konzultirati stomatologa od povjerenja.

Za tretman izbjeljivanja zubi potrebno je izdvojiti od 2.000 do 3.000 kuna. 

Bezbolno, ako se provodi pravilno

Pravilno izbjeljivanje zuba u većini slučajeva ne boli, kaže dr. Kevilj Gospić.  “Kod manjeg broja ljudi, moguća je pojava preosjetljivosti zbog  oštećenja cakline. Drugim riječima, što je veće područje s oštećenjem cakline, to će osjetljivost biti veća, budući da su ogoljeli zubni vratovi najosjetljiviji. No, ta osjetljivost nije ni trajna, ni zabrinjavajuća”, kaže naša sugovornica.

“Lagana bol koja se može javiti, događa se najčešće zbog slučajnog prekrivanja zubnog mesa gelom kod izbjeljivanja u ordinaciji. Naime, funkcija zaštitnog gela koji se stavlja na desni je upravo ta: zaštita zubnog mesa. Kada je zubno meso zaštićeno na pravilan način, boli nema. Ponekad je moguće osjetiti lagane trnce kroz zube i tada treba stati s izbjeljivanjem ili skratiti cikluse”, kaže dr. Kevilj Gospić.

Prema njezinim riječima, kod nekih se pacijenata maksimalni učinak postiže u jednom posjetu, dok je kod drugih bleaching potrebno ponoviti još nekoliko puta, u ordinaciji ili kod kuće, a to najčešće ovisi o razlogu promjene boja zuba.

I na kraju, ali ne i manje bitno…

Prije tretmana potrebno je liječniku napomenuti imate li izrazito osjetljive zube, kako biste dobili maksimalno prilagođen tretman. Ako imate krunice ili ljuskice na zubima, njihova boja se izbjeljivanjem neće promijeniti. Također, prije tretmana potrebno je očistiti kamenac s površine zubi i sanirati zube, a dr. Renata Kevilj Gospić svakom svom pacijentu savjetuje izbjeljivanje nakon ortodontske terapije.

Učinak izbjeljivanja će vrlo vjerojatno trajati kraće ako pušite ili  konzumirate pigmentiranu hranu i piće te ih je zato potrebno izbjegavati minimalno jedan dan nakon tretmana.

Pročitajte još i ...