Tea Višek: Ime na hrvatskoj kozmetičkoj sceni koje vrijedi upamtiti

Brendova vrhunske kozmetike na tržištu je zaista mnogo, no brendova koji se mogu pohvaliti hrvatskim potpisom, ženskim poduzetništvom i hrabrim iskorakom u smjeru u koji se rijetki usude zagaziti – bitno je manje.

Menopauza više ne smije biti tabu!

Jedan od takvih zasigurno je Fraktal beauty, domaći dermokozmetički brend usmjeren na njegu kože u periodu perimenopauze i menopauze. U vremenu u kojem je anti-ageing i dalje glavna deviza kozmetologije, a riječ menopauza u mnogima i dalje izaziva nelagodu, ova je kozmetička kuća odlučila pokazati ženama da lijepa i njegovana koža ne poznaje godine.

Kako bismo saznali više o vrhunskim proizvodima s domaćim potpisom, ali i ženskom poduzetništvu, specifičnim problemima kože u menopauzi te sastojcima i formulacijama koje spašavaju lice nakon ulaska u menopauzu, u goste smo pozvali osnivačicu brenda Fraktal beauty, Teu Višek.

Nakon dugogodišnje karijere na tržištu kozmetike, u intervjuu nam je otkrila i što ju je potaknulo na samostalno poduzetništvo, čime se njeni proizvodi ističu na tržištu te zašto menopauza više ne smije biti tabu. U nastavku saznajte što smo sve otkrili!

Tea Višek, vlasnica brenda Fraktal beauty

Iza vas je zaista impresivna karijera u području kozmetološke industrije. Što Vas je potaknulo na kreiranje vlastitog brenda nakon dvadeset godina rada u branši?

Potaknula me velika ljubav prema kozmetičkoj tehnologiji. Taj kreativni proces stvaranja proizvoda – od formuliranja do proizvodnje i izlaska proizvoda na tržište – za mene je vrlo interesantan i zabavan. Naročito me veseli kada čujem zadovoljne komentare naših kupaca koji su probali Fraktal proizvode, to mi je najveće priznanje.

Njega kože i kozmetologija su vaša strast. Znači li to da vas posao ispunjava, smatrate li da ste dostigli onaj mnogima nedosanjani san – da cijeli dan radite ono što volite?

Da, ovaj posao je zaista nešto što me veseli i ispunjava i to mogu iskreno reći.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fraktal (@fraktal.beauty)

Kako je danas biti žena poduzetnica?

Osobno sam poduzetnik već dugo godina i dolazim iz obitelji poduzetnika, tako da je vođenje vlastitog poduzeća uvijek bilo dio mog života i života moje obitelji. Meni osobno je to najprirodnije stanje funkcioniranja. Sigurno da za sobom donosi mnogo angažmana i obaveza, međutim meni donosi i mnogo veselja i novih avantura.

Po čemu se Fraktal beauty brend ističe na našem tržištu? Kakve sastojke koristite u svojim proizvodima?

Fraktal beauty brend je nastao iz težnje da se ponude proizvodi vrhunske kvalitete, izrađeni korištenjem vrhunskih sirovina i sa dokazanim djelovanjem na kožu. Željeli smo ponuditi rješenje za specifične problematike kože lica i tijela kod žena u perimenopauzi i menopauzi danas, za razliku od uobičajenog anti-aging pristupa koji ne uzima u obzir nužno te specifične probleme kože. Danas se koža ne mijenja samo pod utjecajem unutarnjih faktora, koji su potpuno prirodni, već i pod utjecajem vanjskih faktora kao zagađenje, UV svijetlo, plavo svijetlo itd. Sve te faktore treba uzeti u obzir kod stvaranja efikasnog proizvoda.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fraktal (@fraktal.beauty)

Menopauza je u našem društvu još uvijek tabu tema, međutim, vi kao brend ste o njoj glasno progovorili,  kreiravši specijalizirane proizvode namijenjene upravo njezi kože u menopauzi. Što vas je inspiriralo na taj potez?

Prvenstvena je inspiracija bilo vlastito iskustvo prolaska kroz perimenopauzu prema menopauzi. Uvidjela sam da se zapravo jako malo o tome priča, kao da bi žena trebala zauvijek ostati mlada i nekako izbjeći taj dio života. Kako su pokazala nedavna istraživanja u Velikoj Britaniji, gotovo 1/3 života žena danas provede u perimenopauzi i menopauzi, naročito zato što je životni vijek duži. To nije zanemarivi dio života, niti je to kraj života. Također, to je prirodni proces koji nije moguće izbjeći, pa je onda svakako bolje prigrliti ga i naći načina kako da se osjećaš dobro u svojoj koži i u najboljim godinama.

Menopauza sa sobom nosi brojne promjene ženama, a između ostalog, utječe i na kožu. Imate li kakav savjet za žene koje ulaze u menopauzu, kako njegovati kožu, koje se skincare rutine pridržavati?

Svaka koža je drugačija i vjerujem da svaka žena treba pronaći što upravo njoj i njenoj koži najbolje odgovara. Međutim, svakako je vrlo bitna konstantna njega već i prije perioda perimenopauze. Vjerujem da je bitno paziti da se koža očisti ne samo od šminke, već i od zagađenja iz zraka, naročito navečer. Također, bitno je kožu hidratizirati i nahraniti, pogotovo navečer jer se koža najbolje obnavlja tijekom noći. Nema jedne formule za sve, kao i općenito u životu. Jednostavno treba slušati svoje tijelo i ne zanemarivati stanje kože i njene potrebe, ako želimo lijepo starjeti.

Koje biste sastojke u Fraktal proizvodima izdvojili kao neophodne u njezi kože lica i tijela tijekom menopauze?

Osobno nisam pobornik ideje da je jedan sastojak u kozmetici magičan sastojak koji usporava starenje kože. Između ostalog, zato što postoji jako mnogo vrlo kvalitetnih sastojaka, naročito aktivnih tvari, koje imaju različita djelovanja na kožu i o tome postoje mnoge studije. Također, i najbolji aktivni sastojak u visokoj koncentraciji, ukoliko nije stavljen u formulaciju gotovog proizvoda koja ga na najbolji način transportira na mjesto na koži gdje treba doći da bi imao određenu djelotvornost, zapravo neće napraviti ono što bi trebao napraviti. To je razlog zašto smo testirali efikasnost Fraktal gotovih proizvoda da vidimo da li cijela formula zaista radi svoj posao kako smo to zamislili i drago mi je da mogu reći da, nakon mnogo razvoja i testiranja, možemo ponuditi zaista efikasne proizvode.

Drže li Hrvatice korak s najnovijim svjetskim skincare trendovima? U čemu najviše griješe?

Mislim da tu nisu nužno najbitniji svjetski trendovi općenito, bitna je tehnologija u kozmetici koja danas pruža sve više kvalitetnih rješenja za razne problematike kože i upravo od tuda i dolaze inovacije u kozmetici. Ono što mislim da nedostaje u Hrvatskoj je kvalitetna edukacija koje su potrebe kože u kojoj dobi, a da uzima u obzir upravo taj tehnološki razvoj. Često se spominju isti aktivni sastojci dugi niz godina, a to zapravo onda na neki način uskrati informacije ženama o mnogim inovativnim rješenjima koja daju odlične rezultate. Fraktal kao brend nastoji donijeti takva inovativna rješenja ženama u Hrvatskoj i šire, te educirati i komunicirati sa svojom ciljnom skupinom na jasan i transparentan način.

Estetica Demik stručni skup, studeni 2023.

Osim njege namijenjene zreloj koži, lansirali ste i proizvode za tijelo. Koju problematiku kože tijela vidite kao ključnu?

Jedan od osnovnih problema kod perimenopauze i menopauze je da žene često imaju problem zaspati i opustiti se, što ima više uzroka, no jedan od uzroka je svakako napetost mišića. Pogotovo ako se budite po noći jer vam je vruće. Radi toga smo napravili Mend proizvode za tijelo na bazi magnezija i CBD-a, koji pomažu u opuštanju tijela i samim time pomažu boljem snu. Osim toga, nedavno smo lansirali i Glacial liniju koja dokazano hladi i hidratizira kožu lica i tijela, tako da je i to pomoć za lakše prebroditi nalete vrućine, a samim time i za bolje opuštanje i san.

 

Kako njegujete svoju kožu, koji su vam omiljeni kozmetički proizvodi?

Pošto sam odrastala uz majku koja se bavila istim ovim poslom, od malena me naučila da se uvijek treba očistiti lice, da uvijek treba namazati kožu lica i tijela kremom i slično. Drugim riječima, da se o koži cijeli život treba brinuti. Radi toga mi je nezamislivo da to ne radim, naprosto mi je to prirodno. Što se tiče proizvoda, iz naše linije Fraktal jako mi odgovara Winnow ulje za noćnu njegu, koje najčešće kombiniram da Nikel hidratantnom kremom ili Afrodita hranjivom kremom, pošto imam relativno suhu kožu. Osim naših Fraktal proizvoda, volim isprobati mnogo toga, a ovisi i o godišnjem dobu, raspoloženju i trenutnom stanju i potrebama moje kože.

Omiljeni parfem?

Imam raznih parfema koje volim u određenom razdoblju života. Trenutno, osim nekih proizvoda koje razvijamo i koji mi se jako sviđaju, koristim Bayredo Bal D’Afrique i Kajal Lamar, a ponekada i klasik kao Issey Miyake L’Eau d’Issey.

Imate li neke neispunjene poslovne planove, ideje za dalje, kako će se dalje razvijati Fraktal?

Imam mnogo ideja, novih projekata i proizvoda na kojima trenutno radimo. Fraktal se svakako dalje razvija s nizom inovacija i novih koncepata proizvoda, pa se nadam da ćemo do kraja ove godine predstaviti i neke od tih novosti.

Pročitajte još i ...