Vrhunski stručnjak, poznata poliklinika, a najpovoljniji facelifting u Hrvatskoj

Poliklinika Arcadia prva je ordinacija za plastičnu kirurgiju u Hrvatskoj, a 1992. u Daruvaru ju je otvorio mr. sc. Bojan Ignatovski. Ovaj je plastični kirurg od 1997. vlasnik i donedavno direktor Poliklinike za kirurgiju, ginekologiju i plastičnu kirurgiju smještene na rubu Rimske šume u neposrednoj blizini daruvarskog parka, nadaleko poznatog po izvorima termalne ljekovite vode.

Mr. sc. Ignatovski sa svojom ekipom medicinskih stručnjaka obavlja preglede, konzultacije i liječenja s područja opće, plastične i estetske kirurgije, a s obzirom na bogato iskustvo, zavidnu razinu edukacije u zemlji i inozemstvu te više od dvadeset stručnih i znanstvenih radova s područja opće, dječje, plastične i estetske kirurgije, zamolili smo ga da za naše čitatelje prokomentira jedan od najpopularnijih zahvata estetske kirurgije – facelifting.

Često možemo čuti kako je klasični facelifting i dalje najbolji način pomlađivanja lica: premda je riječ o kirurškom zahvatu koji zahtijeva oporavak, to je zapravo jedini način da odstranimo višak opuštene kože i zategnemo potkožne strukture. Zaista nema neinvazivne alternative?

Klasični facelifting simbol je estetske kirurgije i ubraja se u operacije pomlađivanja. Takvim zahvatom odstranjujemo višak opuštene kože i zatežemo potkožne strukture. Mislim da kao zahvat nema alternativu koja bi parirala dobivenim rezultatima pomlađivanja faceliftingom. Nijedna neinvazivna metoda ne rješava problem opuštene kože na licu i vratu, a osobito ne strukturu kože.

Neinvazivne metode mogu na neko vrijeme prolongirati facelifting, međutim – one nisu njegova zamjena. Danas postoji bezbroj aparata i neinvazivnih postupaka pa ni sam ne znam za koju bih se metodu odlučio kad bih im se htio podvrgnuti. No ako je koža na licu opuštena, ako su obrazi „viseći i prazni“ te ako postoji višak kože i izražene bore na vratu, siguran sam da je facelifting najbolji izbor.

Možete li nam ukratko opisati kako izgleda oporavak nakon faceliftinga, gdje se nalaze šavovi, koliko je očekivano trajanje oporavka, jesu li ožiljci vidljivi?

Ako zahvat radi kvalificirani plastični kirurg s dugogodišnjim iskustvom u izvođenju ove estetske operacije, tada je oporavak brz, a komplikacije svedene na minimum. Nakon operacije ostaje se 24 sata u poliklinici. Zatim se skidaju zavoji, a lice i kosa pacijenta se operu.

Lice se masira i stavlja se elastična poveska. Sljedeća dva dana pacijentu se preporučuje boravak kod kuće, dva puta dnevno masaža lica i vrata te tijekom narednih pet dana tretiranje heparinskom kremom, a zatim treba nastaviti masažu hidratantnom kremom tijekom dva tjedna. Šavovi su u kosi iznad i iza uha te na vratu – na granici s vlasištem. Jedan dio šavova nalazi se ispod uha, ali oni su ispod kože i nisu vidljivi.

Oporavak traje 10-14 dana, no već nakon sedam dana može se staviti šminka. Uglavnom, manje je vremena potrebno za oporavak od klasičnog faceliftinga nego od nekih neinvazivnih tretmana pomlađivanja.

Koliko prosječno traju rezultati faceliftinga? Nakon koliko godina treba ponoviti postupak?

Ako se odlučite na klasični facelifting, trebaju vam dva tjedna koja ćete posvetiti sebi i svom izgledu za rezultat koji traje sedam godina. Rijetko kad se ponavlja ranije, no ako postoji potreba, nakon tog se perioda može napraviti svojevrsna dopuna: lifting čela, operacija očnih kapaka ili popunjavanje obraza vlastitim masnim tkivom.

Postoje li neke nove tehnike koje olakšavaju zahvat, koje su ga na neki način revolucionarizirale, smanjile ožiljke i slično?

Tehnike faceliftinga stalno se usavršavaju. Manje se traumatiziraju koža i potkožne strukture, koriste se novi materijali za šivanje. Najveći napredak ostvaren je u liftingu vrata, jer se odstranjuje jedan dio platizme (Platysma je plosnati mišić vrata i ima oblik četverokuta). Drugo postignuće je popunjavanje obraza vlastitim masnim tkivom u isto vrijeme kada se izvodi lifting. To je nova metoda. Postupak je trajan i zamjenjuje stavljanje filera. Obje metode su danas standard u izvođenju faceliftinga.

Kome biste preporučili kirurški facelifting? Je li on striktno namijenjen osobama zrelije dobi ili se odluka temelji na stanju kože i razini opuštenosti, nevezano za dob?

Facelifting preporučujem svim osobama kod kojih se uočava opuštenost kože, bore na licu, bore i višak kože na vratu i čelu. Želim napomenuti da i čelo može biti obuhvaćeno liftingom. Najčešće se izvodi kod osoba u pedestim godinama, no može i ranije, dok gornja dobna granica nije određena.

Imao sam nekoliko žena koje su se podvrgnule faceliftingu iako nisu imale više od 40 godina, a opet, radio sam i s osamdesetogodišnjim pacijenticama. Prema mom iskustvu nije presudna dob već genetika, nezadovoljstvo vlastitim odrazom i želja za promjenom.

Laetitia Casta attends the 70th Anniversary of the 70th annual Cannes Film Festival at Palais des Festivals on May 23, 2017 in Cannes, France., Image: 333354085, License: Rights-managed, Restrictions: Worldwide rights, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Crystal pictures

Možete li nam objasniti što je to „mini face lifting“ i kako se razlikuje od klasičnog postupka? Je li riječ o zahvatu koji tretira samo jednu regiju lica, primjerice područje linije čeljusti i brade, i kako se u tom slučaju postiže sklad lica – ako je samo jedan dio lica pomlađen?

Mini facelifting je nespretan izraz jer zapravo nije moguće tretirati samo jedan dio lica – a da to ne bude na štetu ostatka. Recimo, kako podignuti samo obraze, a ostaviti vrat? Klasični facelifting obuhvaća dio čela, kompletno lice i vrat s korekcijom platizme i popunjavanjem jagodičnih regija vlastitim masnim tkivom.

A middle-aged woman looking at her face in the mirror

Može biti dopunjen liftingom čela ili gornjom blefaroplastikom. Donja blefaroplastika se ne izvodi zajedno s faceliftingom. Smatram da jedino tada možete biti zadovoljni krajnjim rezultatom.

Biste li onda uopće preporučili mini lifting?

Facelifting izvodim više od 25 godina, i smatram da na temelju toga imam pravo reći – niti koristim taj termin, niti obavljam taj zahvat.

Često je kod pacijenata problem i naboran i opušten vrat – može li se i on zategnuti faceliftingom i  je li u tom slučaju riječ o kompliciranijem zahvatu?

Actress Sarah Jessica Parker shoots a commercial for Italian Lingerie company Intimissimi in the West Village on June 16 2018 in New York City By Line: John Sheene/ACE Pictures ACE Pictures Inc Tel: 6467670430 Email: info@acepixs.com, Image: 375139383, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Acepixs

Kod pojedinih osoba – neovisno o spolu – pojavljuje se viseći vrat, i to ispod brade.

U takvim se slučajevima produžuje rez iza vrata i radi se plastika platizme. Postoje i slučajevi kada se rješava samo viseća koža – što podrazumijeva posebnu tehniku gdje su rezovi ispod brade na vratu.

Pročitajte još i ...