Zbog čega vam ispada kosa – i koji tretmani pomažu?

Piše: dr. Saida Rezaković, dermatovenerologinja iz Specijalne bolnice AGRAM

Iz dana u dan, sve više ljudi prijavljuje slučajeve značajnog opadanja kose nakon preboljele COVID-19 infekcije. Simptomi se pojavljuju otprilike 2-3 mjeseca nakon preboljele infekcije u obliku pojačanog gubitka vlasi, posebice u području središnjeg frontoparijetalnog dijela glave. S obzirom na činjenicu da žene imaju dulju kosu, one ujedno češće prijavljuju ovaj simptom, koji definiraju kao naglo povećanje broja vlasi koje ispadaju tijekom pranja kose ili češljanja. Također često navode simptome poput beživotne kose, bez sjaja i lomljive, s prosijavanjem tjemena vidljivim osobito pri jačem svjetlu.

Za sada nema dokaza da sam virus djeluje na folikul dlake – kao što, primjerice, dokazano izravno djeluje na endotel krvnih žila, čime se objašnjava pojava osipa pogotovo na području ekstremiteta – već se radi o stresogenom djelovanju, odnosno stanju poznatom pod nazivom telogeni efluvij. Spomenuto stanje nije specifično za Covid-19 infekciju već je često praćeno prethodnim razdobljima intenzivnog stresa ili se javlja nakon većih operacija, zahvata ili težih bolesti.

Glavni krivac – stres

Patofiziološki se, zapravo, dogođa da određeni stresogeni čimbenik djeluje na pomak vlasi iz aktivne faze rasta u fazu mirovanja, tzv. telogenu fazu.

Ono što je ohrabrujuće je da se radi o reverzibilnom stanju. Ipak, povratak u prethodno stanje može potrajati, stoga se preporučuje pregled kod dermatologa, kao i obavljanje specijalističkih dijagnostičkih pretraga radi evaluacije stanja vlasišta, koje uključuju klinički pregled i trihoskopiju. Često je potrebno isključiti bolesti štitnjače kao i anemiju te određena druga stanja endokrinološkim i laboratorijskim testovima – da bi se metodom isključivanja došlo do telogenog efluvija.

Personalizirana terapija

Danas imamo mogućnost provedbe personalizirane terapije ovisne o genskoj ekspresiji određenih receptora te se svakako savjetuje napraviti gensku analizu kako bi se sa sigurnošću propisao optimalni individualizirani terapijski protokol. Ipak, treba naglasiti da je svako liječenje opadanja kose višemjesečni proces te da se pacijent mora unaprijed oboružati strpljenjem. Uz terapiju koju pacijent provodi kao kućnu njegu moguće je dodatno potaknuti porast kose provođenjem tretmana poput mezoterapije, pri čemu se vitaminski kokteli s faktorima rasta injiciraju posebno tankim iglama u samo vlasište.

Veliki uspjeh pokazuje i PRP terapija obogaćena trombocitima, koja iznimno učinkovito potiče rast novih vlasi. Navedenim postupcima bitno se skraćuje očekivani oporavak koji može potrajati i do devet mjeseci.

Pročitajte još i ...