Kako njegovati masnu kožu koja zateže?

Zimski uvjeti, hladan zrak i grijanje uvelike utječu na kožu. Ako ste primijetili određene promjene, moguće je da su povezane upravo s tim faktorima. No, pri biranju njege imajte na umu – suha koža nije isto što i dehidrirana, stoga, ako imate masnu kožu koja zateže, nemojte birati proizvode za suhu kožu nego uvrstite one za dehidriranu.

September 8, 2017 - New York, USA - Jeremy Scott.MODEL ON BACKSTAGE, WOMAN, NEW YORK FASHION WEEK 2018 WOMEN READY TO WEAR FOR SPRING SUMMER, FASHION SHOW COLLECTION, PRET A PORTER, FR�œHLING FRUEHLING SOMMER.NYPAPSS18, Image: 350470524, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Suha ili dehidrirana koža?

Suha koža znači nedostatak ulja, a dehidrirana koža znači nedostatak vode. Suha koža posljedica je rada žlijezda lojnica. Kada žlijezde lojnice u koži ne proizvedu dovoljno masnoće (sebuma) koji štiti kožu od atmosferskih prilika, koža postaje suha.

S druge strane, normalna koža ima popunjen hidrolipidni sloj, čime štiti kožu i sprečava gubitak vode iz stanica. Kod suhe kože u njegu treba uvrstiti masnije kreme na bazi ulja.

cold-cream-krema-lice
Avène Cold krema hrani, štiti i umiruje suhu i oštećenu kožu. Bogata je prirodnim uljima koja hrane suhu kožu te sadrži hidratizirajuće sastojke koji pomažu održavanju ravnoteže vlažnosti kože. Bijeli pčelinji vosak štiti kožu od vanjskih utjecaja, Avène termalna voda umiruje, djeluje antiiritirajuće i ostavlja trenutni osjećaj ugode.

Kada je dehidrirana koža u pitanju, radi se o nedostatku vode, a ne lipida. Suha se koža zato stalno njeguje, dok dehidrirana predstavlja uglavnom trenutno stanje (najčešće uzrokovano vanjskim faktorima) koje se liječi te je potrebno birati hidratantne kreme koje su više vlažne, a manje masne. Uz pravilnu njegu, preporučljivo je i povećati unos vode.

filorga-hydra-filler-31828
Filorga Hydra-Filler Mat krema namijenjena je masnoj, dehidriranoj koži. Vitamin E i hijaluronska kiselina djeluju na dehidracijske bore, dok ekstrakt korijena imperatorove trave sužava pore i djeluje preventivno na pojavu nesavršenosti. S obzirom na to da je namijenjena masnoj i mješovitoj koži, sadrži cinkov pidolat u kombinaciji s biljnim ekstraktima koji matira i kontrolira suvišan sjaj. U sastavu su i tripeptid koji djeluje poput botoxa i opušta lice te polirevitalizirajući kompleks koji se koristi u mezoterapiji.

Najvažnije je znati da se dehidriranost kože može pojaviti kod svih tipova kože, bilo da se radi o suhom, mješovitom, masnom ili normalnom. Ako, primjerice, imate masnu kožu koja zateže, vjerojatno se radi o masnoj i dehidriranoj koži.

Dehidriranost je jedan od najčešćih problema kada je riječ o koži, a posebice mu pogoduju vremenski uvjeti, i to kod svakog tipa kože. Ako ste još uvijek u dvojbi, donosimo nekoliko razlika između dehidrirane i suhe kože.

Karakteristike

Suhu kožu karakteriziraju sužene pore, dok to ne mora biti slučaj kod dehidrirane kože. Naime, dehidrirana koža može biti i masna – podložnija miteserima i nastanku prištića. Suha koža proizvodi manje prirodnih ulja zbog čega joj uvijek nedostaje sjaja i zbog čega je sklona perutanju.

Osim što izgleda manje sjajno, zbog nedovoljnih količina ulja sklona je pojavi tankih linija, iritacija i crvenila. Linije koje nastaju zbog suhoće kože pravilnijeg su oblika i pojavljuju se kao mimičke bore (kod dehidracije se uglavnom radi o mrežastim, površinskim linijama na obrazima).

La_Roche_Posay_Hydraphase_Intense_Serum_30ml_1398675229
La Roche Posay Hydraphase Intense Serum koncentrirani gel za rehidrataciju namijenjen je dehidriranoj, osjetljivoj koži. Visoko koncentrirani aktivni sastojci trenutno prožimaju i zadržavaju vodu u koži za učinak optimalne hidratacije, čime se obnavlja savršena ravnoteža prirodnih faktora hidratacije. Sadrži visok udio termalne vode La Roche-Posay, prirodnog antioksidansa koji umiruje i djeluje protiv nadraženosti. Koža je osvježena i rehidratizirana, a dehidrirane linije zaglađene.

Kada se radi o dehidraciji kože, ona je najčešće povezana s određenim godišnjim dobima i vanjskim faktorima te ne predstavlja trajan problem, za razliku od suhe kože.

Dehidrirana koža na svojoj površini može imati vrlo tanke, mrežaste linije koje su posebice vidljive na obrazima, kada se koža „uštipne“. Znakovi dehidracije kože uglavnom su vidljivi uz liniju vlasišta, oko očiju i na obrazima, a često se pojavljuju i kod masne i mješovite kože.

Pročitajte još i ...