Dr. Ivana Nola: sunčanje u toplesu nije opasno, ali…

Ovo je trenutak za grudi, dopustit ćemo si da na trenutak budemo neformalni i kažemo – cice su zakon!

Uvijek su bile zakon, a čini se kako je 2021. godina kada je preispitivanje načina na koji se grudi tretiraju u društvu. Tako je Free the Nipple pokret pokrenuo javnu raspravu o dvostrukim mjerilima prilikom prosuđivanja muške i ženske golotinje gornjeg dijela tijela u kojoj uvijek prevaga o moralnoj ispravnosti ide u mušku korist. No, ne samo to već i raspravu o seksualiziranju ženskog tijela. Odjeka pokreta vidimo i na primjeru OI u Tokiju gdje su njemačke gimnastičarke po prvi put u povijesti nastupile u jednogdijelnim kostimima, a norveški rukometni savez novčano je kažnjen jer su predstavnice odbile nastupati u, figurativno, malo zatvorenijim bikinija.

Nošeni tim zanosom ukidanja objektifikacije ženskog tijela možda ćete i vi ovog ljetovanja poželjeti osobni free the nipple i osunčati se bez srama od osuđujućih pogleda i ćudorednih komentara. I u potpunosti vas podržavamo u tome, ali postoje neke stvari koje trebate znati kako se ne bi poželjeli sakriti usred napada crvenila…ali ne od srama.

Izlaganje suncu dijelova tijela koji su inače pokriveni zahtjeva i pripremu i svoja pravila, koja zapravo i nisu toliko drukčija od onih uobičajenih o zaštiti kože od štetnog UV zračenja.

SPF JE VAŠ PRIJATELJ

Kako nam je objasnila jedna od omiljenih zagrebačkih dermatologinja dr. Ivana Nola koža grudi je nježnija, pa sukladno tome prema njima treba biti vrlo obziran u zaštiti. “Koža grudi, baš poput kože vrata i dekoltea je osjetljivija pa joj je potrebno pružiti dodatnu pažnju”, kaže dr. Nola, “i češće mazati grudi kremom sa zaštitnim faktorom kada se sunčate u toplesu.”

PROČITAJTE VIŠE: DR. IVANA NOLA: “O FILERIMA SE EDUCIRAM VEĆ VIŠE OD 15 GODINA”

dr. Ivana Nola

Razlog za to je vrlo jednostavan. Grudi imaju tanju kožu, baš kao područje dekoltea i vrata što znači da UV zrake lakše prodiru do stanica, oštećujući im DNK i izazivajući oksidacijski stres koji potom djeluje tako što oslobađa radikale koji utječu na uranjeno starenje kože. Prava opasnost kaže dr. Nola dolazi kada je riječ o bradavicama odnosno nježnoj i specifičnoj koži areola.

“Bradavice odnosno areole potrebno je nešto više paziti jer su definitivno najosjetljivije područje grudi zbog pigmentacije kože, pa je isto tako preporuka koristiti kremu s višim zaštitnim faktorom i to na jedno dulje vrijeme”, upozorava dr. Nola i savjetuje da je potrebno nešto češće nanositi fotozaštitu prilikom prvog izlaganja grudi suncu.

Preporuka dr. Nole je da se za početak svog godišnjeg odmora i sunčanja u toplesu krema nanosi češće, te dodaje “moja preporuka je svakako kroz jedan dulji period koristiti minimalno SPF 50 kako bi zaštitili kožu i pružili joj vremena da se privikne na sunčeve zrake ali i na kremu  sa zaštitnim faktorom”.

NJEGA I NAKON SUNČANJA

Tanjoj i nježnoj koži grudi valja i posvetiti pažnju nakon sunčanja. Birajte tuširanje hladnijom vodom koje poboljšava cirkulaciju, a posljedično dovodi do bolje prokrvljenosti područja grudi što će koži dati onaj bujniji i puniji. izgled. Osim toga, kreme sa SPF-om obično su nešto gušće i masnije pa postoji opasnost od začepljenja pora zato birajte gel koji će očistiti kožu, ali je i hidratizirati.

Isušivanje kože tijekom sunčanja je realnost koja kao posljedicu ima ubrzano starenje kože, stvaranje hiperpigmentacijskih mrlja, ali i nastanka bora na dekolteu.

Nakon sunčanja nikada se nemojte prati sapunom koji isušuje već isušenu kožu od sunca, već birajte njegujuće i hidrirajuće proizvode koji će koži pomoći vratiti vlagu i obnoviti lipidni sloj. Nakon tuširanja kožu nemojte trljati već tapkajte kako ju ne bi dodatno nadražili i oštetili.

SAMO HRABRO

Koji je god vaš razlog za kupanje i sunčanje u toplesu legitiman je kao i svaki drugi. To je vaše tijelo i služi vama na ponos, pa je na vama da ga čuvate i mazite onako kako zaslužuje.

Pročitajte još i ...