Kako hijaluron djeluje na koži, a kako pod kožom

Hijaluronska kiselina prirodni je sastojak koji se neprestano proizvodi u našem tijelu i ima ključnu ulogu u održavanju mladolikosti. Smanjenje količine hijaluronske kiseline očituje se kao suha i naborana koža. Upravo iz tog razloga postoje proizvodi s hijaluronskom kiselinom koji pomažu u poboljšanju vlaženja i napetosti kože, o kojima nam je u podcastu više rekla naša gošća, specijalistica dermatovenerologije dr. Jelena Meštrović Štefekov.

U kojim bismo godinama trebali početi koristiti proizvode s hijaluronom?

Smatra se da su godine kada treba početi s topikalnom aplikacijom hijalurona dvadesete odnosno tridesete, isprva samo u smislu prevencije, a kasnije i za korekciju promjena koje se pojavljuju na koži. Kada govorimo o anti-ageing njezi uključujući i hijaluron, smatramo da je neki medijan, neka prosječna dob kada s terapijom treba početi – 25. godina. Zašto je to tako? Zato što je starenje kože jedan kompleksan multifaktorijalan proces koji uključuje brojne čimbenike, a najznačajnijim se smatra gubitak kolegena, odnosno, gubitak njegove strukture i arhitekture. Jako značajnu ulogu tu ima hijaluronska kiselina, koji je zapravo potpora tom kolagenu unutar dermisa, zapravo ekstracelularnog matriksa koji je jako važan za čvrstoću i elastičnost kože.

Do gubitka kolagena i hijalurona dolazi negdje u tridesetima: taj gubitak je postupan, da bismo u pedesetim godinama imali negdje oko 50 posto manje razine nego što smo imali u dvadesetima. To je i razlog zbog kojeg nadoknađujemo hijaluron, ne samo topikalnim preparatima nego i dermoestetskim tretmanima – rekla nam je dr. Jelena Meštrović Štefekov.

O ovom spektakularnom serumu govorila je Tanja Vučković, Pharmacy trainer grupacije L’Oréal.
Revolucionarna formula renomiranog francuskog brenda koji obožavaju dame svake dobi fokusira se upravo na nadoknadu prirodne elastičnosti i sposobnosti lijepljenja sitnih oštećenja nastalih zbog smanjenja kolagena u koži. Hyalu B5 serum branda La Roche-Posay ujedinio je dva tipa čiste hijaluronske kiseline, kako bi istovremeno djelovao na svim razinama kože. Molekula hijalurona visoke molekularne težine ne može prodrijeti duboko u kožu, već se zadržava na njenoj površini, stvarajući tanku, nevidljivu barijeru koja privlači, veže i zadržava hidrataciju.
Na taj način, površina kože postaje zaglađenija, a sitne linije i bore doimaju se popunjeno. S druge strane, isti sastojak niske molekularne težine „iznutra“ će djelovati i potaknuti staničnu obnovu i bržu proizvodnju kolagena.
Hijaluron je zvijezda svakog seruma u kojem se pojavi, no ovoga je puta njegovo djelovanje pojačano s još dva izuzetna sastojka. Vitamin B5, poznatiji kao Pantenol, omiljeni je dermatološki saveznik za obnovu osjetljive kože, a inovativnu formulu upotpunjuje i Madecassoside, bioaktivna komponenta dobivena iz biljnog ekstrakta Centella asiatica. Osim dokazanog antioksidativnog djelovanja, ovaj će biljni ekstrakt smanjiti osjetljivost kože, umiriti je te pomoći u ubrzanoj obnovi. Kreiran kako bi i najosjetljivijoj koži donio hidrataciju, reepitelizaciju i anti-age učinak, ovaj je serum s dobrim razlogom zaslužio titulu najboljeg proizvoda s hijaluronom.

Biostimulator, biorevitalizator i biojuvenator

Sanela Bećar, marketing menadžerica tvrtke Humed Pharma, predstavila je inovativni proizvod Profhilo, injekcijski tretman hijaluronskom kiselinom koji objedinjuje karakteristike filera, skinboostera i mezoterapije. Nakon aplikacije 2 ml visoko koncentrirane hijaluronske kiseline neanimalnog porijekla, dolazi do iznimne hidracije kože. Profhilo djeluje po konceptu hidroliftinga jer sadrži hijaluronsku kiselinu visoke i niske molekularne mase izrazite čistoće i vrhunske kvalitete, koja s jedne strane hidratizira kožu, a s druge strane daje efekt zatezanja i podizanja. Donosi dramatično poboljšanje kvalitete kože čak i u izazovnim područjima poput vrata i dekoltea.
Profhilo je jedan od proizvoda s najvišom koncentracijom hijaluronske kiseline na tržištu, zbog čega u samo dva tretmana potpuno regenerira kožu. Aplicira se injektivno, a već nakon jedne primjene koža postaje sjajnija, a vidna se promjena uočava i u njezinoj teksturi – lice je zaglađenije i zategnutije, a učinak je posebno vidljiv na tankoj i opuštenoj koži. Stoga se može reći da je Profhilo biorevitalizator kože, jer također ima značajan učinak zatezanja i podizanja tkiva. Bioremodulacija kože postiže se indukcijom kolagena u dubokim slojevima kože zahvaljujući točno određenim točkama u koje se injektira Profhilo na licu ili vratu, odakle se hijaluronska kiselina ravnomjerno raspoređuje po regijama.

Pročitajte još i ...