Dr. Nikola Milojević: Filer vs. filer – nije svejedno što stavljate pod svoju kožu

Svaka firma i svaki brand hijaluronskih filera obećavaju da su najbolji, da je njihov gel najmekši, a filer najdugotrajniji. No, što je prava istina? Koji je brand najbolji za vas i koji filer odabrati za specifičan tretman – nazolabijalne bore, usne, nos, obraze, kvalitetu kože ili podočnjake?

Previše je kontradiktornih informacija na internetu, u medijima pa čak i među pacijentima. Previše je marketinških obećanja i iskrivljenih i pristranih medicinskih istraživanja. A da ne govorim o tome kako je previše „najnovijih“ i „najboljih“ brandova dermalnih filera, koji se prodaju po akcijskim ponudama na beskrupuloznim portalima po zabrinjavajuće niskim cijenama.

Iako postoje dermalni fileri kao Radiesse (calcium hydroxylapatit kristali), Sculptra (poly L-laktična kiselina) i trajni fileri kao Aquamid, u ovoj ću kolumni analizirati samo dermalne filere na bazi hijaluronske kiseline – jedine dermalne filere koje osobno preporučam. Razlog tomu je što hijaluronski fileri nisu trajni, nemaju trajne posljedice, postižu najprirodnije rezultate, i, ako treba, mogu se ukloniti i rastopiti posebnim enzimom.

Pročitajte novi pogled dr. Milojevića na tržište filera: Dr. Nikola Milojević: Filer vs filer drugi dio 

Renomirani brandovi

Većina doktora veže se uz jedan brand hijaluronskih dermalnih filera, što je uobičajeno jer financijski ima smisla. Ako se liječnik veže za renomirani brend kao Restylane, Juvéderm ili nešto treće (primjerice Teosyal i Belotero hijaluronske filere), onda je pacijent svakako u jako dobrim rukama jer navedeni brandovi imaju čitavu paletu različitih filera, raznih gustoća, koncentracije hijalurona i veličina molekula, a da ne govorim o godinama medicinskih istraživanja i testiranja.

Moje iskustvo od skoro 15 godina u estetskoj medicini pokazalo mi je da niti jedan specifičan brand nije idealan, zbog čega je u interesu pacijenta da njihov doktor na svojoj polici ima izbor od barem 2 navedena branda filera. Naravno, navedeni dermalni fileri nisu jedini kvalitetni na tržištu pa ako niste našli svoj brand među gore navedenima, nije još trenutak za paniku.

Kolumnist dr. Nikola Milojević

Uz već navedene, preporučit ću još 4 renomirana brenda hijaluronskih filera na kraju ove kolumne, ali važno je naglasiti: ima još barem 200 brandova hijaluronskih filera na tržištu – a uz sve veću popularnost estetske medicine, novi brandovi pojavljuju se svaki dan, iz Južne Koreje, Japana, Rusije, Ukrajine, Južne Amerike. U većini slučajeva nisam siguran u njihovu kvalitetu jer se prebrzo izbacuju na tržište, bez prave provjere i bez istraživanja, a o lažnim kopijama da i ne govorim.

Prije nego što se bacimo na analizu pojedinačnih filera, samo još malo upozorenje. Najbolje i sigurne brandove dermalnih filera u Hrvatskoj mogu naručiti i koristiti samo licencirani doktori medicine i stomatologije. Zato, ako naiđete na jeftine ponude za filere koje nisu od doktora, vjerojatno se radi o brandovi koji nisu najveće kvalitete ili su kopije kupljene s interneta, što je opasna praksa.

Kratki podsjetnik: Za što se koriste hijaluronski fileri?

Prije moje analize, da vas podsjetimo, hijaluronski dermalni fileri su, uz botox, glavni alat moderne estetske medicine. Hijaluronska kiselina je prirodni sastojak naše kože i njezin je glavni zadatak hidratizacija kože, ali i podržavanje kolagena u koži te popravljanje elasticiteta. Koža tako dobiva sjaj, ostaje zategnuta, ten je zdraviji, a licu se može vratiti izgubljeni volumen.

Australian supermodel Miranda Kerr in new promotional pictures of Swarovski Spring Summer 2015 Allure collection., Image: 232570984, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Moderni fileri su zapravo stabilizirani hijaluron, koji ako istisnemo na ruku, izgleda kao neki gel za kosu. Ono što je interesantno, i što je kolegica Željana Bolanča odlično ilustrirala u svojoj nedavnoj kolumni (Zamka 1ml), ako istisnemo 1ml dermalnog filera na žličicu za šećer, 1ml popuni samo 1/3 te žličice, ali u stručnim rukama, odlični i prirodni rezultati se mogu postići i s tako malom količinom, dok je za neke zahvate potrebno puno više hijalurona.

Restylane je Coca-Cola, a Juvéderm Pepsi-Cola

Povijest hijaluronskih dermalnih filera relativno je kratka. Bengt Agerup, švedski znanstvenik i genijalac, prvi je stabilizirao hijaluronsku kiselinu 1996. godine. Do tada smo imali samo inferiorne kolagenske i opasne silikonske filere, ali kada se u Upsali rodio prvi dermalni filer Restylane, svijet estetske medicine promijenio se zauvijek. Do danas je u svijetu napravljeno preko 25 milijuna tretmana Restylane filerom. Restylane je dugo bio jedini filer na tržištu, ali ubrzo se pojavio i Juvéderm. Kako se često šalim, Restylane je Coca-Cola dermalnih filera, Juvéderm Pepsi Cola, a svi ostali dermalni fileri su Cocta ili Spar Cola. Neki dobri, neki manje…

Većinu hijaluronskih filera dobivamo uz fermentaciju bakterija u laboratoriju (rijetki brandovi hijaluronskih filera, poput Dermavisca, dolaze iz životinjskog izvora – krijesti pijetla), znači prirodnim organskim putem, i taj se hijaluron (najveće tvornice prirodnog hijalurona su u Francuskoj i u Kini) koristi ne samo u dermalnim filerima nego u kozmetici u mnogim kremama te u mezoterapiji. Svaki brend filera koristi drugu metodu i tehnologiju stabilizacije i vezanja hijaluronske kiseline, ne bi li mogao trajati u koži 6 36 mjeseci u prosjeku.

Razlike između drugačijih dermalnih filera mogu biti velike. Proces stabilizacije i vezanja hijaluronske kiseline različit je kod svakog branda, a različita je i konzistencija svakog filera, kao i koncentracija hijalurona, veličina molekula i gustoća. Dodatno, samo neki dermalni fileri kao Restylane, Juvéderm i Teosyal imaju u sebi sastojak lidokaina, lokalne anestezije. Za mene je ovo esencijalno jer tretmani manje bole, a predstavlja znak ozbiljnog branda dermalnog filera.

NOT FOR COVER USAGE. Introducing Hailey Baldwin UGG Classic Street Collection campaign. PLEASE CREDIT CAMERA PRESS/UGG IN ALL USAGES., Image: 297917481, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY. NO COVER USAGE. Camera Press provides this publicly distributed image for editorial purposes. Additional permissions may be required., Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Koji je filer najbolji za koji tretman?

Sada slijedi praktični i najvažniji dio primjene filera. Otkrit ću vam koje brandove najviše volim i koji fileri sjede na mojoj polici, ali prije toga krećemo s analizom najboljih filera za neke od najpopularnijih tretmana.

Usne

Počinjem s usnama jer sam se u svom dugogodišnjem iskustvu susreo s najvećim kontroverzama upravo kada je riječ o ovom tretmanu. Iako se čini jednostavnim postupkom, ovo je jedan od najtežih zahvata u estetskoj medicini za koji je potrebno puno godina iskustva.

Ja sam, primjerice, prvih 5 godina svoje karijere bio nesiguran oko ovog zahvata, a posebno oko filera koji je najbolji za njegovo izvođenje. Danas mogu ponosno reći da radim stotine povećanja i oblikovanja usnica svaki mjesec, i to svojom „heart lips“ metodom. Iako jedan od mojih omiljenih tretmana (uz nekiruršku korekciju podočnjaka i nosova, mojih „wow tretmana“), još uvijek imamo dilemu koji je dermalni filer najbolji baš za usne.

Restylane Classic je dermalni filer koji sam godinama koristio za povećanje usana. Rezultati su odlični i vrlo prirodni i mekani. I dalje je jedan od mojih najdražih filera za usne jer sadrži optimalnu koncentraciju hijalurona.

Minusi? Rezultati traju samo 6 mjeseci i usna jako natekne odmah nakon zahvata, ali oteklina prođe već nakon 24 sata.

, Image: 266052740, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mondadori Standard

Restylane Lyps je novija verzija Restylane Classic filera i sve je isto, ali rezultati traju preko 9 mjeseci jer su molekule i koncentracija hijalurona veće. Najnoviji filer za usne iz kuće Galderma zove se vrlo prikladno – Restylane Kysse, a koristi noviju Emervel tehnologiju. Nakon tretmana nema velike otekline, usnica izgleda iznimno prirodno i vrlo senzualno, a rezultati traju preko 9 mjeseci.

Juvéderm Ultra 3 je jako dobar filer za usne iz kuće Allergan, ali pruža suptilne rezultate koji traju samo 6 mjeseci. Allergan je nedavno izašao s novijom Vycross tehnologijom, unutar koje je odabrani filer za usne Juvéderm Volift, iako se može koristiti i Juvéderm Volbella.

Juvéderm Volift trenutno je možda najpopularniji filer za usne u Hrvatskoj, i ja ga koristim zaista puno. Traje 12 mjeseci, odmah nakon zahvata nema velikih oteklina, ali primijetio sam da se kod nekih pacijenata pojavljuje mala oteklina koja se može manifestirati kao male kuglice i zadebljanje gornje usne nakon par tjedana, ali ovaj problem vrlo brzo nestaje sam ili poslije masaže.

Teosyal Kiss također je jako dobar dermalni filer za usne. Kao što mu ime otkriva, posebno je formuliran za tretman usana. Pruža dobre rezultate, a nuspojave su minimalne.

Iako mi je jako teško procijeniti najbolji filer za ovaj tretman, tu titulu dodijelio bih posebno dizajniranom fileru za usne – Restylane Kysseu. Odmah nakon toga svakako su Juvéderm Volift i Restylane Lyps.

U većini slučajeva po tretmanu je potreban samo 1ml filera i nije preporučljivo raditi više. Bolje je da se vratite nakon mjesec dana i dodate još 1ml ako doktor ocijeni da je prikladno. Najvažnije je da rezultat bude prirodan, a lice proporcionalno.

Pročitajte i: Dr. Željana Bolanča: Zamka 1 ml filera

Podočnjaci

Podočnjaci su moja glavna domena i moja subspecijalnost pa ovdje mogu biti vrlo specifičan i vjerodostojno točan. Puno doktora još uvijek misli da niti jedan dermalni filer za ovaj zahvat nije prikladan, no iz vlastita iskustva i nakon mnogo uspješnih tretmana, mogu potvrditi da to nije tako.

Uz iskustvo od 10 godina i 7 000 zahvata na podočnjacima, nema dileme. Ovo je nevjerojatan tretman s izvrsnim rezultatima, a najbolji fileri za njegovo izvođenje su Restylane Classic i Restylane Lyft (Perlane). Ovdje je, uz veliku ekspertizu, moguće koristiti tanje, ali i gušće dermalne filere. Najvažnije je znanje.

Tijekom godina na ovoj sam regiji probao raditi i s drugim dermalnim filerima kao što su Teosyal Redensity, Juvéderm Volbella, Belotero, i, iako su pružali adekvatne rezultate, javljalo se previše edema i rezultati nisu bili dobri kao s prethodno navedenim filerima. Za podočnjake je Restylane apsolutni kralj.

U 80% slučajeva 2ml dermalnog filera dovoljno je da se uklone podočnjaci, pa čak i oni najveći. 10% treba samo 1ml, and 10% se moraju vratiti i na treći ml.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Peter Pilotto Backstage London Ready to Wear. Spring/Summer 2012. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 106032325, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Nekirurški facelifting/augmentacija obraza

Ovo je sve popularniji tretman koji na prirodan način podiže lice koje je izgubilo volumen i na kojem se koža opustila. Stručnom aplikacijom hijaluronskih dermalnih filera, nema više potrebe za skalpelom i operacijom jer metodama butterfly facelift, 8 point lift ili MD kodovima vrlo učinkovito i s prirodnim rezultatima postižemo nekirurški lifting lica za koji je potrebno 2ml – 5ml dermalnih filera, a rezultati traju čak 18 – 36 mjeseci (jer se u ovom zahvatu koriste gušći fileri s većim molekulama).

Prvi takav filer na tržištu bio je Restylane Sub Q, ali on se pokazao kao pretvrdi filer, tako da je posljednjih 5 godina moj najdraži filer za podizanje lica, obraza te opuštene kože oko brade svakako Juvéderm Voluma. Prekrasan filer s velikim molekulama pruža adekvatni lifting koji možemo injektirati bez puno muke. Mekan je, jagodice se podižu na očigled , a onaj „pseći izgled“ oko brade nestaje.

Poliklinika Milojević

Za ove zahvate mogu još pohvaliti Restylane Volyme koji je nedavno izašao na tržište. Radi se o novoj tehnologiji iz kuće Galderma koja je sada „rame uz rame“ s Juvédermom. Ova dva branda jedinstvena su jer dolaze u dozama od 1ml te se mogu ubrizgavati iglom. Drugi brandovi ili nemaju ovaj filer većih molekula (potreban za adekvatni lifting lica) ili imaju samo ampule od 2ml koje se mogu aplicirati jedino putem kanile, što kod mnogih pacijenata nije prikladno. Moje mišljenje je da se filer u većini slučajeva mora aplicirati iglom, a ne kanilom jer su rezultati tako bolji i točniji, što je i logično.

Od pacijenta do pacijenta, ako uzmemo u obzir njihovu dob, tip i stanje kože, za nekirurški facelifting potrebno je najmanje 2ml filera, ali doza ide i do 8 – 10ml filera koje, naravno, apliciramo u 2 do 3 različita tretmana.

Nos

Kada je u pitanju nos, dermalni filer ne smije biti prevelike gustoće zbog osjetljive anatomije nosa, a istovremeno mora imati dovoljnu snagu liftinga i oblikovanja da popuni neravnine te izravna nos.

Poliklinika Milojević

Po mome mišljenju Restylane Classic postiže perfektne rezultate bez ikakvih nuspojava i koristim samo njega već godinama, ali su i Juvéderm, Teosyal, Belotero te drugi fileri pogodni za ovaj tretman. Kao i uvijek, najvažnija je ekspertiza i iskustvo doktora.

Ako izaberemo dobar brand hijalurona i dobrog doktora, u veći je slučajeva dovoljan 1ml za rezultate koji traju više od 18 mjeseci.

Nazolabijalne bore

Korekcija nazolabijalnih bora još je uvijek najtraženiji tretman dermalnim filerima. Radi se o postupku koji je najlakše izvesti s najdugoročnijim rezultatima, a mnogi pacijenti imaju rezultate trajanja od preko 8 godina.

Ali, samo malo upozorenje – moram naglasiti da je i ovdje potrebno veliko znanje, vještina i ekspertiza ne samo kako bi se postigli najbolji rezultati, nego i zato što je ovo ujedno regija u kojoj je potrebno detaljno poznavati anatomiju ne bi li se izbjegle nuspojave kao vaskularni kompromis, koji se u stručnim rukama ne može dogoditi, a u rukama „nestručnih individualaca“ postaje vrlo vjerojatan.

silence, gesture and beauty concept - close up of young woman holding finger on lips, Image: 269205461, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Ovdje su mnogi dermalni fileri vrlo prikladni pa možete izabrati između široke palete. Dermalni filer mora biti rjeđi i manjih molekula kao što je to slučaj kod Juvéderm Volbella ili Volift filera, Restylane Classic, Teosyal Global action ili Belotero Soft filera.

Kod plitkih bora, 1ml je dovoljan za obje bore, ali u mnogim slučajevima potrebna su 2ml.

Pomlađivanje kože lica, vrata, dekoltea i ruku stabiliziranom hijaluronskom kiselinom (“skinboosteri”)

Moderna estetska medicina sve se više okreće tretmanima same kože te njezinom pomlađivanju. Laserski tretmani, tretmani plazmom te dermalni roleri sve su popularniji, ali hijaluronski preparati postižu ponajbolje rezultate. Koža lica, vrata, dekoltea i ruku dobiva novi sjaj, a bore, pore i ožiljci nestaju. Elastičnost se vraća, koža se zateže.

U tretmanu koji zovem medicinska mezoterapija, ponajbolji je proizvod Restylane Vital Skinbooster. Njegova najveća prednost je tehnologija same šprice koja ima posebni „clicker“ koji specifično dozira svaki ubod.

Najnoviji proizvod ovog tipa na tržištu je Juvéderm Volite koji pruža odlične rezultate, a moramo spomenuti i Profhilo koji je Ibsa nedavno dovela na tržište. Radi se o inovativnom dermalnom fileru koji je nešto između dermalnog filera i skinboostera. Ovaj proizvod obećava pomlađivanje kože uz minimalno povećanje volumena.

Kod pomlađivanja kože potrebna su 1 – 3ml filera u 1 do 2 različita tretmana.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Alberta Ferretti Backstage Milan Ready to Wear. Spring/Summer 2018. Swedish model Elsa Hosk. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 355000819, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Još 4 respektabilna branda po mojoj preporuci

Princess – hijaluronski filer iz Austrije sa SMART tehnologijom koja obećava dulje rezultate

Perfectha – francuski hijaluronski filer

Intraline – najnoviji filer na hrvatskom tržištu, dolazi iz Švedske i ima posebno formuliran dermalni filer za muškarce

Aliaxin– moderni dermalni filer iz firme IBSA iz Italije

Savjeti za kraj

Osobno koristim Restylane filere već 15 godina, ali uz sve bolju tehnologiju drugih brandova, i Juvéderm fileripostali suznačajni dio moje prakse. Ponekada koristimo Teosyal, probali smo stare brendove kao Esthelis, koristili Belotero, Dermavisc, Intraline, Profhilo.

25.10.2016., Zagreb - Dr. Nikola Milojevic, vlasnik Poliklinike Milojevic. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Poliklinika Milojević

Za mene Restylane i dalje ima najbolje filere te uz najnoviju Emervel tehnologiju pruža daleko najveći izbor filera raznih struktura za razne aplikacije na licu, uz najviše medicinskih istraživanja i rezultata. Ali Juvéderm je odmah iza njega, s novom Vycross tehnologijom. Radi se o fantastičnom brandu filera koji u Poliklinici Milojević sada ravnopravno dijeli police s Restylaneom.

Moj savjet? Držite se filera koji vam daju najbolje rezultate, ali, budimo iskreni: svi navedeni dermalni fileri vrhunske su kvalitete i postižu izvrsne rezultate, no samo u rukama iskusnog i spretnog doktora.

Pročitajte još i ...