Dr. Nikola Milojević: Koje su bore rezultat čestog smijanja, a koje znak oštećenja od sunca?

U posljednje me vrijeme mnogi pitaju što mislim o borama i smatram li kako bi sve bore trebalo ukloniti. S obzirom na to da se bavim modernom nekirurškom estetskom medicinom, ova me pitanja ne iznenađuju, no danas želim razbiti nekoliko zabluda. Jesu li sve bore znak starosti, kako ih tretirati i treba li ih uopće uklanjati kako bi se postigao mladoliki izgled?

Uklanjanje bora često neće pomladiti osobu

Bore u većini slučajeva zapravo nisu znak starosti i njihovo uklanjanje često neće pomladiti osobu. Kod prekrasne žene u 70-im i 80-im godinama, bore su znak življenja i svaka bora priča svoju priču. Bore sreće, bore tuge, bore napora, bore zbog gubitka voljenih ili bore zbog rastanka. Mnogi ih u poodmaklim godinama nose s ponosom pa ih upravo te bore čine još ljepšima.

Piše: Kolumnist dr. Nikola Milojević

Kod žena u 30-ima ili 40-ima, linije oko očiju ponekad izgledaju kao prekrasne iskre koje uljepšavaju oblik i boju samih očiju pa često odbijam tretirati ovakve bore. Ponekad su bore oko brade kao predivne rupice koje krase lice. Bore na čelu, na primjer, u većini slučajeva, kao kod mene, uopće nisu znak starosti. Ja svoje nosim već od 16. godine i njima se ponosim. Koliko je sjećanja vezano uz moje „tragove“ života i kako bih ja, odrasli muškarac u 40-ima s bradicom, izgledao kada bi moje čelo bilo kompletno glatko i ispeglano? Muškarci s pokojom borom, ožiljcima i sijedom kosom izgledaju bolje, šarmantniji su i interesantniji, a na njihovim se licima vidi da su proživjeli puno toga u životu.

Arsen Dedić, koji mi svakoga dana nedostaje, čije pjesme volim slušati i čije prekrasne stihove volim čitati, napisao je jedan prikladan stih: „Pobjegnimo koji dan na more, nek’ sve ovo nosi vrag. Ovdje samo stariš i sakupljaš bore, zametnimo svaki trag, ti i ja.“

Kroz ove će stihove neki protumačiti kako su bore samo dio životnog puta i kako s njima volimo, dok će drugi, oni koji ne žele prebrzo ostarjeti, iz njih iščitati kako od bora treba pobjeći, bilo na more ili kod svog estetskog liječnika.

Actress Julianne Moore arrives for the new movie "Suburbicon" during the 2017 Toronto International Film Festival in Toronto, ON, Canada, on Saturday, September 9, 2017., Image: 348898118, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca

Baš poput odlaska zubaru ili frizeru

Mnogo vanjskih faktora, poput pušenja, alkohola, životnog stresa, a ponajviše pretjeranog izlaganje suncu, ubrzava prirodno starenje. Nažalost, ozonski je plašt sve tanji, a svi volimo ljeti pobjeći na more i uživati na prekrasnom suncu, u najljepšem Jadranskom moru… Lijepo je ovako sanjati o ljetu i moru kada je vani hladno, a Božić blizu…

No, vratimo se na njegu i estetiku. Koža je naš najveći organ. Već u 30-ima, 40-ima i 50-ima uočavamo pigmentacije, kapilare i duboke bore na licu te tvrdu i zadebljanu kožu. Ovo nisu uobičajene pojave normalnog tijeka starenja, već znakovi da je koža oštećena i zapravo bolesna, da možda o njoj nismo dovoljno brinuli. Unatrag 10 godina morali smo prihvatiti ovakav tip starenja jer za njega jednostavno nije bilo lijeka. Kozmetičarke su se, kao moja spretna majka, borile da „poprave“ kožu, ali to nije bilo dovoljno. A estetski kirurzi su, kao moj otac, koristili invazivne instrumente, skalpele, kojima se ne može efektivno i bez nuspojava pomladiti koža i izliječiti vanjska oštećenja kože.

Rođenjem nekirurške estetske medicine u posljednjih 20 godina, koja je negdje između kozmetičke struke i estetske kirurgije, pacijenti imaju idealnu opciju za pomlađivanje kože, liječenje oštećenja kože, prirodno uljepšavanje lica i zaustavljanje kazaljki na satu, ali bez skalpela, bez potrebe za dugim oporavkom, bez rizika. I sve je ovo moguće kroz tretmane koji se mogu izvoditi u pauzi za ručak, koji traju 10-15 minuta i koji su većinom bezbolni. Zbog toga često ističem – kao što smo dosad svi imali svog zubara kojeg posjećujemo kako bismo se riješili karijesa, pigmentacija na zubima ili nepravilno raspoređenih zuba, kozmetičarku kojoj smo odlazili na depilaciju, frizerku koja je našu kosu održavala urednom ili kojoj smo odlazili kako bismo obojili sijede, uskoro će postati uobičajeno posjećivati estetskog liječnika – doktora za kožu, bore, pigmentacije i  podočnjake.

Naime, estetska medicina sve je privlačnija zbog prirode zahvata, ali i zbog pristupačnijih cijena. Odlazak estetičaru postat će dio uobičajene njege kože. Estetika se sve više okreće što prirodnijim tretmanima poput pomlađivanja kože krvnom plazmom, popunjavanja bora dermalnim filerima napravljenih od vaše krvi ili uklanjanja ožiljaka od akni dermalnim rolerom. Razvili smo tretmane koji koriste i potiču tijelo, našu kožu, da sama sebe obnavlja, pomlađuje i okreće kazaljke na satu unatrag.

Rijetko želimo izgledati puno mlađe

Velikani estetske medicine kao što je plastični kirurg iz Brazila, dr. Mauricio de Maio, više ne naplaćuju tretmane po uklanjanju bora, jedinicama botoxa ili ampuli dermalnog filera. Liječnici poput njega, a i mnogi drugi u inozemstvu i ovdje u Hrvatskoj, sada ne pitaju pacijenta želi li samo ukloniti boru. Pitanje je žele li izgledati manje umorno (podočnjaci, gubitak volumena u licu), manje ljutito (mršteće bore), manje tužno (gubitak volumena, spušteni kutovi usana). Pacijenti rijetko žele izgledati puno mlađe – ni ja  ne želim okrenuti kazaljke na satu 20 ili više godina unatrag. Takvi bi rezultati neminovno izgledali neprirodno. Pacijenti samo žele izgledati malo svježije, imati možda malo ljepše proporcije lica, izliječiti oštećenja kože ili prevenirati prijevremeno starenje. Mnogi kažu, a pritom mislim i na sebe, kako i za 10 godina žele izgledati kako izgledaju danas.

Prije i poslije: Iz arhive dr. Nikole Milojevića

Pacijentima u Poliklinici Milojević prije tretmana radimo detaljnu analizu kože sofisticiranim Visia uređajem koji detaljno prikazuje stanje kože, sva oštećenja od sunca te teksturu kože, dok im nakon tretmana plazmom ili bilo kojeg drugog postupka za obnovu kože, pokazujemo rezultate tretmana, odnosno značajno poboljšanje stanja njihove kože.

S obzirom na to da je estetske medicina toliko nježna struka, ne želimo izmisliti ništa novo u pomlađivanju lica nego samo dati naglasak prirodnoj ljepoti pacijenata, vratiti što su izgubili s godinama, nadoknaditi volumen, poboljšati elastičnost i sjaj kože.

Ipak, ukusi su različiti, netko voli velike usne, a netko male, netko voli velike grudi, a netko one male, netko voli bore, a netko ne. Moje je mišljenje da je estetska medicina struka koja sada nudi ženama i muškarcima mnoštvo opcija prirodnog pomlađivanja bez rizika, ali daleko od toga da je to za sve nas. Neki će se odlučiti za „grow old gracefully“ – kako bi rekli i moji dragi Englezi, živjet će i ljubiti svoje bore, baš kao u još jednoj Arsenovoj pjesmi. Uvijek govorim kako su botox, fileri i slični zahvati samo za one koji to žele. Jer, naposljetku, iako danas mnogi ljudi nose aparatiće i izbjeljuju zube ili pak boje svoju sijedu kosu, mnogi su sretni upravo s onim što im je Bog podario i ne žele mijenjati svoj izgled ili pak korigirati znakove starenja.

Tim Poliklinike Milojević

Botox nije otrov

U estetskoj medicini  sve češće koristimo hijaluronske dermalne filere sastavljene od prirodne hijaluronske kiseline, ali tekst o pomlađivanju ne bi bio potpun kada ne bismo spomenuli botox, zbog kojeg se i rodila moderna estetska medicina. Naime, okuloplastična kirurginja dr. Jean Carruthers iz Kanade slučajno je shvatila da botox (botulinum toxin) briše bore mrštilice. Tada je tretirala tikove očiju, a pacijenti su joj počeli zahvaljivati na nestanku bora! Eureka! Upravo se tada rodila moderna nekirurška estetska medicina.

Iako sada u svijetu estetike imamo različite filere, plazme, lasere za lice i tijelo, botox još uvijek ostaje centralni i esencijalni alat estetske medicine, koji u rukama stručnog liječnika, liječnika s puno iskustva, postiže prirodne rezultate. Danas koristimo puno manje doze za uklanjanje bora, tzv. „baby botox“, tretiramo bruksizam, migrene, prekomjerno znojenje, zatežemo kožu oko brade, podižemo vršak nosa i kutove usana te tretiramo „gummy smile“. Tretmani traju 2-3 minute, bezbolni su i imaju najmanje nuspojava od svih estetskih tretmana. Vraćate se na posao bez ikakvih tragova, a rezultati dolaze nekoliko dana kasnije – bore se smanjuju, obrve podižu, a koža dobiva prekrasan sjaj.

Giulia Bruni posing outside the Etro Runway Show During The Milan Fashion Week Womenswear Spring Summer 2017

S obzirom na mnoge dezinformacije koje sam u posljednje vrijeme vidio i pročitao, evo nekoliko zanimljivosti o botoxu; u koži ostaje samo 1-2 tjedna koliko je njegov „half life“, a rezultati traju 4-6 mjeseci zbog uspavljujućeg efekta na mišiće. Botox nije otrov, u ovoj pročišćenoj formi smatramo ga organskim proteinom koji nije štetan za ljudski organizam te ne putuje po tijelu. Kada razmislite, svaki je lijek u prevelikim količinama otrov, a u normalnim dozama učinkovit lijek – tako je i s botoxom.

Doze u estetici znatno su manje nego u općoj medicini, gdje je botox već 100 godina jedan od učestalijih i učinkovitijih lijekova. Koristi se u ortopediji, pedijatriji, urologiji, zapravo skoro u svim strukama, jer može vrlo učinkovito kontrolirati mišiće, a skoro su sve funkcije našeg tijela na bazi mišića. Zabilježene su određene alergijske reakcije, ali su vrlo, vrlo rijetke, a ja ih (u 30 000 odrađenih botox zahvata u karijeri) nisam nikada zabilježio. Najveća nuspojava koju bilježim je blaga modrica. U posljednjih 25 godina već su izvedeni milijuni zahvata botoxom i, naravno, u svijetu su se događale i veće posljedice apliciranja botoxa od malih modrica. No, šanse za takve posljedice manje su nego da vas primjerice pogodi grom ili dobijete alergičnu reakciju na jagode.

Prije i poslije: Iz arhive dr. Nikole Milojevića

Svježije lice ili veće usne: Estetski pokloni za vaše najdraže

S Božićem iza ugla, za kraj ove kolumne imam nekoliko savjeta oko estetskih poklona za vaše najdraže. Botox za tretiranje znojenja je tretman koji ljudima mijenja živote, a pomoću njega ćete u najtoplijem božićnom džemperu ove zime moći sjediti pred vatricom. Uklonite mršteće bore i tragove umora nakon teške poslovne godine. Sa samo 5 bezbolnih uboda botoxom, ući ćete u 2019. godinu bez tih bora i briga, a možda ćete se riješiti i glavobolja jer je botox odličan tretman za glavobolje. Zašto, kao šećer na kraju, ne biste dočekali poljubac pod imelom sa savršenim usnama? Za postizanje punih i senzualnih usana, dovoljan je samo 1 ml hijaluronskog dermalnog filera.

I još jednom, za kraj, citirat ću našeg dragog Arsena i njegovu božićnu pjesmu s Gabi: „Snijeg će nam za Božić past, pa će naše brijege skriti, u srcu će nada rasti, svi će ljudi dobri biti.“

Obožavam Božić!

Pročitajte još i ...