Hoće li sunce i more posušiti akne?

S obzirom na to da akne muče čak 80 posto tinejdžera i 40 posto odraslih i jedan su od najčešćih problema kože, koji ima ne samo negativne estetske nego i psihološke nuspojave, nije čudo da smo stalno u potrazi za novim metodama liječenja. Ili da posežemo za “narodskim” receptima. Hoće li pasta za zube ili limun isušiti akne, danas nam nije na popisu tema, ali ćemo se pozabaviti rečenicom koju često slušamo i prema kojoj će sunce i more posušiti akne. 

Ima li istine u tom vjerovanju? Poboljšano stanje tena kojem svjedočimo na godišnjem odmoru ne možemo pripisati ljetnim vremenskim uvjetima jer su oni zapravo vrlo teški i nepovoljni za kožu. Naime, visoke temperature i suh, vrući zrak stavljaju našu kožu u stanje stresa u kojoj joj je potrebno i više njege no inače. Što je onda uzrok popravljanja tena na godišnjem odmoru? odgovor je – slana voda. Morska sol nastala je potpuno prirodnim putem, a sadrži iznimno povoljnu koncentraciju ključnih minerala poput sumpora, kalcija, natrija, magnezija, bora, kalija, broma i stroncija. Svojim mineralnim bogatstvom pomaže u reduciranju simptoma astme, poboljšanju šećera u krvi, ali i značajnom popravljanju zdravlja kože.

Ono što je važno je terapiju akni prilagoditi ljetnim mjesecima, što znači da mora biti manje agresivna, da određene pripravke koji su keratolitički, odnosno koji uklanjaju površinski sloj kože, a uglavnom uključuju retinoide, treba ili ukinuti ili koristiti u puno manjoj količini uz obveznu fotoprotekciju tijekom dana.

Zaštita od štetnog djelovanja UV zraka ovdje je od ključne važnosti i kreme sa SPF-om 50+ treba nanositi svaki dan, a moraju biti u matirajućim teksturama gela ili fluida koje su namijenjene problematičnoj koži kako ne bi dodatno začepile pore. Fotozaštita je važna i zato da se smanji mogućnost postupalnih hiperpigmentacija. Riječ je o pigmentacijama koje nastaju obično nakon akni i ranica jer mlada koža puno brže potamni i hiperpigmentira na suncu i ostaju promjene sivkastoga kolorita koje je kasnije vrlo teško rješavati.   

Emily DiDonato has posted a photo on Instagram with the following remarks: It’s PJs all day weather Twitter, 2018-11-14 10:52:31. Photo supplied by insight media. Service fee applies. NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! EDITORIAL USE ONLY! / MAY NOT BE PUBLISHED IN BOOKS AND ILLUSTRATED BOOKS! Please note: Fees charged by the agency are for the agency’s services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. The agency does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold the agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against the agency arising out of or connected in any way with publication of the material., Image: 396025522, License: Rights-managed, Restrictions: NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! Please note additional conditions in the caption, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Insight Media

Također, iako su akne obilježje masne kože, u osnovi su dehidrirana koža te je važno koristiti preparate koji sadrže hijaluron kako bi se pojačala hidratacija. Ne zaboravite nakon kupanja u moru isprati lice običnom vodom te nipošto ne istiskujte prištiće tijekom ljetnih dana. A nakon povratka s plaže ili izleta na vrući ljetni dan, umirite kožu hranjivom maskom gelaste teksture, primjerice, na bazi nevena. Time će se koži vratiti elastičnost, potrebna voda, a eventualne iritacije bit će umirene.

S obzirom na sve navedeno, možemo zaključiti kako je poboljšanje tena na godišnjem odmoru prije svega površinsko i privremeno te da je važno pravilno njegovati problematičnu kožu i ne preskakati beauty rutinu. I, naravno, uživati daleko od stresne svakodnevice, spavati, zdravo se hraniti i osjećati se dobro u vlastitoj koži. 

Pročitajte još i ...