Hoće li sunce i more posušiti akne?

S obzirom na to da akne muče čak 80 posto tinejdžera i 40 posto odraslih i jedan su od najčešćih problema kože, koji ima ne samo negativne estetske nego i psihološke nuspojave, nije čudo da smo stalno u potrazi za novim metodama liječenja. Ili da posežemo za “narodskim” receptima. Hoće li pasta za zube ili limun isušiti akne, danas nam nije na popisu tema, ali ćemo se pozabaviti rečenicom koju često slušamo i prema kojoj će sunce i more posušiti akne. 

Doista, ljekovita svojstva sunca i mora opjevana su u pjesmama, mnogi se kunu kako im je morska sol isušila akne i popravila ten, kako su zacijelile ranice pa čak i nestali ožiljci. Ima li istine u tome ili je riječ o mitu? Istina je – oboje. Morska voda zaista ima zacjeljujuća svojstva, jer sadrži povoljnu koncentraciju ključnih minerala poput sumpora, kalcija, natrija, magnezija, bora, kalija, broma i stroncija. Ona će pridonijeti i sužavanju proširenih pora, smanjenju količine sebuma i uspostavi prirodnog pH te će reducirati količinu bakterija koje uzrokuju akne. Osim toga, za površinsko isušivanje i ljuštenje kože zaslužno je sunce.

Stanice naše kože normalno se obnavljaju svakih 20 do 30 dana, no ljeti je taj proces mnogo brži. Izloženost toplom, suhom zraku pridonosi isušivanju, bržem znojenju, ali i prirodnoj eksfolijaciji. Međutim, riječ je zapravo o vrlo površinskom efektu – izloženost suncu površinski isušuje kožu, dok ga morska voda – zbog bogatog mineralnog sastava – dezinficira i smiruje upale. Kao posljedica, površinske upale i prištići privremeno se smiruju, a proizvodnje sebuma naizgled pada, no u dubljim se slojevima kože i dalje odvijaju procesi koji dovode do upala – samo je pitanje kad će sebum, u kombinaciji s bakterijama na koži, dovesti do ponovnog izbijanja akni.

Stoga je važno terapiju akni prilagoditi ljetnim mjesecima, što znači da mora biti manje agresivna, da određene pripravke koji su keratolitički, odnosno koji uklanjaju površinski sloj kože, a uglavnom uključuju retinoide, treba ili ukinuti ili koristiti u puno manjoj količini uz obveznu fotoprotekciju tijekom dana.

Zaštita od štetnog djelovanja UV zraka ovdje je od ključne važnosti i kreme sa SPF-om 50+ treba nanositi svaki dan, a moraju biti u matirajućim teksturama gela ili fluida koje su namijenjene problematičnoj koži kako ne bi dodatno začepile pore. Fotozaštita je važna i zato da se smanji mogućnost postupalnih hiperpigmentacija. Riječ je o pigmentacijama koje nastaju obično nakon akni i ranica jer mlada koža puno brže potamni i hiperpigmentira na suncu i ostaju promjene sivkastoga kolorita koje je kasnije vrlo teško rješavati.   

Emily DiDonato has posted a photo on Instagram with the following remarks: It’s PJs all day weather Twitter, 2018-11-14 10:52:31. Photo supplied by insight media. Service fee applies. NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! EDITORIAL USE ONLY! / MAY NOT BE PUBLISHED IN BOOKS AND ILLUSTRATED BOOKS! Please note: Fees charged by the agency are for the agency’s services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. The agency does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold the agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against the agency arising out of or connected in any way with publication of the material., Image: 396025522, License: Rights-managed, Restrictions: NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! Please note additional conditions in the caption, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Insight Media

Također, iako su akne obilježje masne kože, u osnovi su dehidrirana koža te je važno koristiti preparate koji sadrže hijaluron kako bi se pojačala hidratacija. Ne zaboravite nakon kupanja u moru isprati lice običnom vodom te nipošto ne istiskujte prištiće tijekom ljetnih dana. A nakon povratka s plaže ili izleta na vrući ljetni dan, umirite kožu hranjivom maskom gelaste teksture, primjerice, na bazi nevena. Time će se koži vratiti elastičnost, potrebna voda, a eventualne iritacije bit će umirene.

S obzirom na sve navedeno, možemo zaključiti kako je poboljšanje tena na godišnjem odmoru prije svega površinsko i privremeno te da je važno pravilno njegovati problematičnu kožu i ne preskakati beauty rutinu. I, naravno, uživati daleko od stresne svakodnevice, spavati, zdravo se hraniti i osjećati se dobro u vlastitoj koži. 

Pročitajte još i ...