Kome treba „pravi“, a kome „mini“ facelifting?

Iako je danas estetska kirurgija daleko od tabua, a žene (i muškarci) diljem svijeta svakodnevno mijenjaju izgled određenih dijelova tijela upravo u ordinacijama i salama plastičnih kirurga, nije oduvijek bilo tako.

Sve do prije desetak godina pojam estetske kirurgije bio je vezan gotovo isključivo za povećanje grudi i – svemoćni facelifting.

Facelifting ne mora uvijek podrazumijevati cijelo lice

Nagađanja o tome koja se slavna osoba „zategnula“ pomoću skalpela i je li moguće s lica zaista skinuti 20, pa i više godina postala su sve glasnija, a na svjetskoj, ali i hrvatskoj sceni stručnjaci profilirani upravo za ovaj tip zahvata počeli su privlačiti sve više pozornosti.

Ipak, mnoge dame još ne znaju da facelifting ne mora uvijek podrazumijevati čitavo lice te da je regije lica moguće pojedinačno korigirati i zatezati, uklanjajući pritom višak kože.

Djelomični lifting postao je poprilično tražen i u domaćim estetskim poliklinikama posljednjih godina, jer je ponudio rješenje damama koje još nisu idealan kandidat za full-facelifting, no pojedine regije lica pokazivale su značajno veće znakove starenja, prvenstveno višak opuštene kože.

Što uopće znači mini-lifting?

Prije svega, važno je podsjetiti se kako je facelifting jedna od najsloženijih operacija u svijetu estetske medicine, zbog čega zahtijeva iznimno educiranog i iskusnog liječnika.

U Hrvatskoj se među stručnjacima za lifting nalaze brojna zvučna imena s estetko-kirurške scene, a među njima su najistaknutiji doc. dr. sc. Aleksandar Milenović, prim. dr. Siniša Glumičić, dr. Bojan Ignatovski, dr. Matija Miletić i dr. Zoran Žgaljardić.

Facelifting, iz arhive dr. sc. Milenovića

Kod izvođenja kompletnog faceliftinga, potrebno je načiniti rez lica uz vlasište i liniju ušiju – ovakvim pozicioniranjem rezova ožiljci su zaista minimalno vidljivi. Ono što facelifting čini kompliciranih postupkom je činjenica da, iako nam možda tako djeluje, nije dovoljno odstraniti višak kože i nategnuti ostatak kože u novi položaj, već je potrebno napeti i potkožno smješten SMAS sloj tkiva. Riječ je o sloju tkiva koji prekriva mišiće lica i nastavlja se na mišić vrata, pa je jasno kako je riječ o zapravo vrlo kompliciranoj seriji postupaka koji rezultiraju „filmskim“ konačnim rezultatom.

Facelifting, iz arhive prim. dr. Glumičića

Kad je u pitanju mini lifting ili djelomični lifting, riječ je o kirurškom zatezanju jedne od regija lica – najčešće je riječ o donjoj ili srednjoj trećini lica. Za razliku od klasičnog faceliftinga, kod miniliftinga nije potreban rez duž linije vlasišta, već je dovoljan rez položen ispred i iznad uške u vlasištu – što ožiljke čini zaista nevidljivima.

OVDJE pročitajte kako znati može li vam neinvazivan lifting više pomoći?

Znatno kraći oporavak

Razlike postoje i u samoj tehnici odstranjivanja i napinjanja viška kože – kod miniliftinga koža se napinje vertikalno, u smjeru suprotnom od gravitacije, dok je kod klasičnog faceliftinga najčešće riječ o horizontalnom napinjanju u smjeru ušiju.

Kod osoba koje primijete opuštanje muskulature, slabljenje potkožnog tkiva, izgled lica „koje tone“ i naglašene kožne nabore uz rub donje vilice, kao i sve dublje nazolabijalne bore i pad obraza – minilifting je idealno rješenje.

Odstranjujući manji višak kože, ovaj zahvat može vrlo uspješno podići donju trećinu lica, dio vrata, kao i središnji dio obraza, čime lice poprima znatno mlađi, svježiji i mlađi izgled. S obzirom na to da je riječ o mnogo „lakšem“ zahvatu od klasičnog faceliftinga, mnogi ga kirurzi izvode u lokalnoj, tumescentnoj anesteziji uz sedaciju pacijenta, a oporavak je – tvrde – drastično kraći i lakši od nego kod uobičajenog zahvata.

Kod faceliftinga se najčešće govori o oporavku od minimalno mjesec dana, a kad su u pitanju ožiljci i potpuna prilagodba na „novo lice“, često je riječ i o nekoliko mjeseci. Kad je u pitanju minilifitng, odnosno djelomični lifting, oporavak najčešće traje svega tjedan dana, često i kraće.

Kombinacija liposukcije podbratka i “Z” plastike (kirurškog zatezanje vrata i podbratka), iz arhive dr. Ignatovskog

Manji rez, manji dio lica na kojem je zahvat izveden te mnogo kraće trajanje zahvata samo su neki od razloga zbog kojih se pacijenti već u roku od nekoliko dana nakon miniliftinga vraćaju na posao. Ipak, važno je znati kako je ipak riječ o operaciji te da je u toku oporavka moguće očekivati manje podljeve, otečenost i utrnutost operiranog područja. Mnogi se kirurzi slažu da minilifting samo označava lifting lica za koji je „potrebno manje posla“, odnosno da je riječ o blažim znakovima starenja koji se mogu ukloniti jednostavnije u odnosu na klasični facelifting.

Pročitajte i : Vrhunska poliklinika i najpovoljniji facelifting u Hrvatskoj 

Kome će donijeti najbolje rezultate?

Znakovi starenja ne obuhvaćaju samo opuštanje kože i pad tonusa lica. Smanjenje volumena obraza i brade, duboke nazolabijalne bore ili pak bore u gornjoj trećini lica, također su uobičajeni znakovi starenja. Zato se sa zahvatom miniliftinga često, za bolji učinak pomlađivanja, kombiniraju različite neinvazivne metode pomlađivanja poput tretmana hijaluronskim filerima ili lipofillinga lica kojima se nadoknađuje izgubljeni volumen i vraća mladenačka punoća. Takve smo radove pronašli i na Instagram profilima stranih liječnika.

Dr. James Lee, kanadski kirurg, Izvor: Instagram

Najbolji kandidati za zahvat mini faceliftinga obično su žene i muškarci u 40-ima i ranim 50-ima na čijem su licu vidljivi rani znakovi starenja i manji višak kože, uz dobru elastičnost kože i potkožnog tkiva.

Izvor: Instagram

Neki kirurzi uopće ne koriste izraz mini lifting, već govore isključivo o djelomičnom liftingu, primjerice vrata, čela ili pak kombinirano donjeg dijela lica i podbratka.

Pročitajte još i ...