Mogu li se filerima „produžiti“ usne?

Popunjavanje usana filerima već je desetak godina jedan od najpopularnijih tretmana u svijetu estetske medicine.

Fileri se na usnama mogu koristiti na više načina

Ukusi se svakako razlikuju, baš kao i trendovi u različitim dijelova svijeta, pa se tako neke dame odlučuju za jaču volumizaciju i vidno istaknute usne, druge žele samo hidratizirati usne i poravnati sitne borice, trećima je cilj naglasiti rubove usana, dok četvrte teže popraviti nepravilan oblik usana ili naglasiti Kupidov luk…

Bilo kako bilo – činjenica je da se, u rukama vrsnog liječnika, fileri mogu koristiti na više načina, ovisno o željenom učinku, a ljubiteljice senzualnih usana već znaju kojem će se doktoru uputiti po rezultat kojem teže.

Pročitajte i: Ovo su najbolji fileri za usne u Hrvatskoj

Dužina usne –  koliko možemo utjecati na dimenzije?

Često nas pitate može li se filerima značajnije utjecati, odnosno manipulirati oblikom i dimenzijama usne u vanjskim kutevima, točnije – mogu li se usne „produžiti“ filerima?

Činjenica je kako je širok osmijeh jedna od najpoželjnijih karakteristika lica, no imamo li prirodno „uske“ usne (mali razmak između lijevog i desnog vanjskog kuta usana), nije nimalo jednostavno produžiti ih.

Važno je izbjegnuti pretjeranu profilnu projekciju

Aplikacijom hijaluronskih filera to je ipak moguće učiniti, no – takva intervencija svakako zahtijeva iznimno iskusnog liječnika koji zna ne samo popuniti, već zaista i preoblikovati usne, i to bez narušavanja prirodnosti.

Kako se korištenjem filera mogu „produžiti usne“, odnosno kreirati dojam šireg osmijeha? Prije svega, važno je ne pretjerati s dodavanjem volumena, kako ne bi došlo do pretjerane profilne projekcije, odnosno omraženoj „duck face“ efekta.

Postupak koji zahtijeva iskusnu ruku

S obzirom na to da je riječ o delikatnom postupku koji zahtijeva uvježbano oko i iskusnu ruku, ne postoji velik broj estetskih liječnika koji mogu „produljiti“ usne, a istovremeno izbjeći neprirodan izgled, posebno na rubu usana.

September 10, 2016 - New York, USA - Francesca Liberatore. MODEL ON BEAUTY BACKSTAGE, HAIR, LIPS, FACE, EYES, NAILS, WOMAN WOMEN, NEW YORK FASHION WEEK 2017 READY TO WEAR, , PRET A PORTER, SPRING SUMMER FRUEHLING SOMMER .NYSS17, Image: 300251784, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

U Hrvatskoj se među takve stručnjake ubraja dr.sc. Željana Bolanča, zagrebačka dermatologinja poznata po vrhunskim rezultatima, ali i sklonosti prema iznimno prirodnom dojmu.

dr.sc. Željana Bolanča, spec dermatovenerologije

Ključno je voditi računa o proporcijama

„Kada želim produžiti usne, važno je pripaziti na proporcije – već i minimalnim produljenjem postići ćemo izvrstan efekt u pogledu širine osmijeha, a ključno je da usne sa svake strane ne budu duže od zamišljene linije koja prolazi sredinom zjenice“, objašnjava dr.sc. Bolanča.

Kad je u pitanju aplikacija, ovaj se postupak može izvoditi iglom ili kanilom, a iznimno je važno pripaziti kako se prevelika količina filera ne bi aplicirala u samu granicu usne – tako može doći i do migracije filera, ali i do prevelikog profilnog „ispupčenja“ i neminovno – neprirodnog rezultata.

Lagano se podiže vanjski kut usana

Ovim je postupkom, tvrdi dr. sc. Željana Bolanča, moguće i lagano podignuti kut usana, čime se postiže efekt blagog, prirodnog smješka – što posebno vole žene nakon 35-e kojima vanjski kutevi usana počinju prirodno padati.

S obzirom na to da je koža usana, u usporedbi s ostatkom lica vrlo tanka, sposobnost pravilne aplikacije iznimno je važna – tehnika aplikacije ne treba se prilagoditi samo željenom ishodu (produljenju usne), već i debljini i naglašenosti ruba usana te njihovom prirodnom volumenu.

Pročitajte još i ...