Bez proširenih pora i masnog sjaja – proizvodi stvoreni za problematičnu T-zonu

Svakoj je ženi poznato da je ključ zdrave kože u pravilnoj njezi. No, pravilna njega ne znači samo visokokvalitetne proizvode i tretmane, već i prilagođavanje tih proizvoda specifičnom tipu kože i njenim zahtjevima. Zbog toga je prije odabira njege za lice koja će našu kožu umiriti, ujednačiti i omogućiti joj da blista, nužno razumjeti svoju kožu i njene potrebe.

Pokušamo li svoju kožu smjestiti u neku od standardnih kategorija, poput masne, suhe ili osjetljive, teško ćemo se sa sigurnošću odlučiti na jednu kategoriju.

Koža je rijetko isključivo masna ili suha

Razlog tome vrlo je jednostavan, naša koža ne pokazuje identične karakteristike na svim dijelovima lica. Vrlo malo postotak žena ima isključivo masnu ili suhu kožu, a još manji broj ih ima tzv. normalnu kožu, odnosno onu kod koje cijelo lice ima ujednačenu proizvodnju sebuma.

Najzastupljeniji tip kože svakako je onaj mješoviti. On podrazumijeva različitu razinu proizvodnje sebuma na različitim dijelovima lica, što rezultira kožom lica koja je na nekim dijelovima masna, a na nekima suha, pa čak i osjetljiva.

Koliko zona ima naše lice?

Za mješoviti tip kože karakteristično je lice podijeljeno u prirodne zone, koje se međusobno razlikuju po proizvodnji sebuma, debljini i kvaliteti kože, ali i površinskoj teksturi.

Već prelazak prstima preko lica otkrit će nam prijelaze između različitih zona. T-zona izraz je poznat svakoj ženi, a riječ je o području oko usana, brade, nosa i čela, koje je najčešće već i na pogled mnogo masnije od ostatka lica.

Elsa Hosk (hoskelsa / 01.02.2018): "Time to reflect with my @DanielWellington #DWClassicPetite watch. Get 15% off all purchases with my code ELSAHOSK at danielwellington.com. #Ad"", Image: 362269269, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Druga zona lica odnosi se na područje obraza, sljepoočnica i bočnih strana čela, a ona je najčešće suha jer vrlo lako gubi vlagu, proizvodi manje sebuma i vrlo često joj nedostaje zdravi sjaj.

Posljednja zona je područje oko očiju, koje najčešće nije niti pretjerano suho niti masno na prvi pogled, no vrlo je osjetljivo zbog izrazito tanke kože i nedostatka prirodnog sebuma te zahtijeva posebnu prilagođenu njegu. Mnoge kreme i serumi za područje oko očiju specijalizirani su za njegu te delikatne zone.

Zašto je T-zona masnija od ostatka lica?

Područje čela, nosa, usta i brade naziv nosi po obliku kojeg zauzima na našem licu. Njena najistaknutija karakteristika je povećana proizvodnja sebuma koji kožu tog dijela lica čini masnijom i daje joj sjajan površinski izgled.

Naša je koža prekrivena uljnim žlijezdama koje proizvode i luče sebum kako bi kožu održale vlažnom, elastičnom i zaštićenom od vanjskih utjecaja. No, uljne žlijezde nisu jednako raspoređene po čitavom licu, već je njihova koncentracija gušća upravo na području T-zone, što kožu čini masnijom, a pore proširenima i začepljenima zbog viška sebuma.

Pretjerana proizvodnja sebuma na području T-zone uzrokovana je reaktivnošću uljnih žlijezda koje preintenzivno reagiraju na podražaje iz okoline, poput temperature zraka, vlažnosti i promjene godišnjih doba.

U odsustvu pravilne njege, masna T-zona s vremenom će neizbježno postati problematična i sklona razvoju mitesera, bubuljica, pa i upalnih akni.

New York, USA - 9/10/2017 - Prabal Gurung Backstage During New York Fashion Week -PICTURED: Gigi Hadid -, Image: 348982924, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, INSTAR Images

Mješovitu kožu njegujte s mnogo pažnje

Dermatolozi još nisu uspjeli otkriti lijek za nejednaku proizvodnju sebuma na različitim zonama lica, no liječnici su složni u jednom – tip kože genetski je nasljedan.

Imaju li vaši roditelji masnu kožu, vjerojatno i sami imate snažnu genetsku predispoziciju za pojačanu proizvodnju sebuma. Ipak, redovita i pravilna njega prilagođena vašoj koži nikako nije uzaludna, jer može poništiti mnoge naslijeđene nepravilnosti kože.

Uljne žlijezde na našoj T-zoni neće prestati proizvoditi sebum, no možemo im pomoći da ga proizvode ravnomjernije, kao i umanjiti agresivne podražaje koji uzrokuju pretjerane reakcije uljnih žlijezda.

Upravo iz tog razloga, mješovitoj je koži potrebno mnogo pažnje kako bi bila zdrava, nahranjena i ujednačena, bez mitesera na masnim dijelovima, i ljuskanja na suhim.

Sept. 25, 2015 - Milan, ITALY - Etro. BEAUTY FASHION, MODEL ON BACKSTAGE, MILAN FASHION WEEK 2016 WOMEN READY TO WEAR FOR SPRING SUMMER, RTW, PRET A PORTER, FR�œHLING FRUEHLING SOMMER, MAILAND, MILANO.MILPAPSS16BACK, Image: 263504259, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Držite svoju T-zonu pod kontrolom

Prvi korak u njezi mješovite kože s problematičnom T-zonom je shvaćanje da niti jedan proizvod sam po sebi neće zadovoljiti sve potrebe različitih zona lica, niti će preko noći ujednačiti proizvodnju sebuma i učiniti naše lice glatkim i ujednačenim.

Vrlo često će biti potrebna kombinacija različitih proizvoda za pojedine dijelove lica, pa će tako suhim obrazima odgovarati različita njega od one koja je potrebna masnom čelu i nosu. Ključ je pronaći rutinu njege koja će kontrolirati proizvodnju sebuma na T-zoni, bez da isuši ionako suh ostatak lica. Rezultat kojem stremimo je ujednačen sloj sebuma na koži, pri čemu niti jedan dio lica nije pretjerano mastan niti pretjerano suh.

Kako njegovati problematične zone?

Najvažniji savjet u njezi masnih područja je da ne zaboravite i njih nahraniti. Pojačana proizvodnja sebuma reakcija je na okolinu kojom se koža štiti, a redovitim korištenjem hidratantne kreme ili seruma, postupno će se smanjiti potreba kože za pojačanim radom uljnih žlijezda. Iz tog razloga, hidrataciju masne T-zone ne smijete preskakati, no poželjno je okrenuti se laganim teksturama i serumima na bazi vode, kako ne bi došlo do začepljenja proširenih pora.

Kiehl’s Hydro-Plumping Re-Texturizing Serum Concentrate dubinski vlaži kožu i omogućava hidrataciju cijelog lica. Koži će vratiti sjaj, nahraniti suhe dijelove lica, a masnoj T-zoni će pružiti dovoljno vlage kako bi postupno smanjila proizvodnju sebuma. Glicerin pomaže u zadržavanju vlage, a koža će njime dobiti potrebnu hidrataciju kako bi količina sebuma postala ujednačena.

Osim dnevne njege, ne zaboravite na noćnu. Ako ste dnevnim serumom nahranili cijelo lice, preko noći je poželjno ostaviti masnu T-zonu da sama regulira vlažnost, a hranjivu noćnu kremu nanosite na suhe dijelove lica, prvenstveno na obraze i vrat. Time će s vremenom obrazi postati manje suhi, a proizvodnja sebuma na licu ujednačenija.

Avène Physiolift Noćni balzam za zaglađivanje i obnovu kože dubinski hidratizira suhe dijelove lica, a istovremeno ima učinak na učvršćivanje kože i uklanjanje znakova umora. Vrlo blagim sastojcima odgovara čak i osjetljivoj koži, a hijaluronska kiselina nahranit će dehidriranu koža koja je karakteristična za vanjske dijelove lica kod mješovite kože.

Ne pretjerujte s agresivnim čišćenjem

Mješovita koža ima i mješovite potrebe. Pretjerano masna T-zona glavni je problem tog tipa kože, a uporan sjaj nosa, brade i čela brojnim ženama otežava brigu o koži, ali i nanošenje makeup-a.

Znajući što stoji iza problema masne kože, jasno nam je da je masnim područjima potrebno redovito čišćenje kako bi uklonili višak sebuma i očistili pore, sprječavajući tako nastanak mitesera i akni. Iako je čišćenje lica nužno u njezi masne kože, i u tom je koraku potrebno biti umjeren.

Misleći kako je potrebno s kože odstraniti što više sebuma, često posežemo za agresivnim čistačima lica koji su specijalizirani za odmašćivanje masne kože, no s takvim je proizvodima potreban oprez. Imajući na umu da kod mješovite kože nisu svi dijelovi lica masni, lako je zaključiti kako proizvodi za uklanjanje sebuma neće odgovarati našim suhim obrazima, koji bi mogli reagirati crvenilom, ljuskanjem ili jačim iritacijama.

Vichy Normaderm gel za čišćenje dubinski uklanja nečistoće, odčepljuje pore, smanjuje masni sjaj kože, a kožu ostavlja čistom, glatkom i vidljivo zdravijom. Zahvaljujući salicilnoj kiselini i totarolu čisti pore i uklanja višak sebuma bez nadraživanja kože. Svakodnevno čišćenje T-zone donijet će brze rezultate, a gel izbjegavajte nanositi po suhim dijelovima lica.

Kao i u svakoj njezi, i u brizi za masnu kožu potrebno je poznavati svoju kožu i njoj prilagoditi njegu. Kvalitetan proizvod za čišćenje pomoći će nam pročistiti pore i ukloniti višak sebuma na T-zoni, no nije potrebno njime prati cijelo lice, već se usredotočiti na problematične dijelove, dok će ostatku lica biti dovoljno umivanje mlakom vodom, kako ne bismo skinuli sebum sa suhih dijelova kože.

Što još uključiti u njegu masne T-zone?

Redovno čišćenje T-zone proizvodom koji uklanja višak sebuma omogućit će našoj koži glatku teksturu, čišće pore i bolju kontrolu nad ujednačenom raspodjelom masnoća, no čak niti to neće uvijek biti dovoljno za održavanje T-zone pod kontrolom.

S obzirom na to da masni dijelovi lica proizvode mnogo sebuma koji začepljuje pore, on se može zadržati u porama, a ponekad ni svakodnevno čišćenje lica neće uspjeti pročistiti sve pore od nakupljenih nečistoća i bakterija.

Dermatolozi savjetuju da u svoju rutinu njege kože uključimo i proizvod za eksfolijaciju, koji će dubinski očistiti pore i prevenirati stvaranje akni na masnoj T-zoni. Povremena eksfolijacija potrebna je masnim područjima za čišćenje pora, ali i suhim područjima za uklanjanje mrtvih stanica kako bi vlaga mogla prodrijeti u kožu. S obzirom da su proizvodi za eksfolijaciju mnogo jači od običnih losiona za čišćenje, njihovo bi korištenje trebali ograničiti na jedan do dva puta tjedno.

Avene Cleanance Mask-Scrub nježan je eksfolijator koji čisti ostatke nečistoća iz pora, odčepljuje ih i izvrsna je nadopuna čišćenju lica. Sadrži visoki postotak Avene termalne vode, čime umiruje nadražene dijelove lica, a AHA i BHA kompleks nježno čiste masna područja od bakterija i nakupljenog sebuma. Korištenjem jednom do dva puta tjedno, drži T-zonu pod kontrolom, sprječavajući pretjerano taloženje sebuma.

Može li i makeup trajati cijeli dan na T-zoni?

Žene s masnom T-zonom susreću se s još jednim izazovom, a to je postojani makeup. Masna koža oko sredine lice otežava već i samo nanošenje makeup-a, a nakon nekoliko sati nošenja, sjaj T-zone izbija kroz tekući puder i rastapa proizvode nanesene na lice.

Recept za uspjeh leži u praćenju savjeta vezanih za njegu, hranjenje i čišćenje mješovite kože, kojom će se proizvodnja sebuma s vremenom regulirati, no što učiniti u međuvremenu, kako produžiti trajanje makeup-a na mješovitoj koži?

Pronađite proizvod koji ima dermatološke benefite za vašu kožu, a istovremeno ujednačava vaš ten i prekriva nesavršenosti. Kao i u njezi kože, ponovno će ključ uspjeha biti u ravnoteži. Potreban vam je proizvod koji će matirati vaša masna područja, neće biti pretežak kako ne bi začepio pore, a istovremeno neće pretjerano isušiti vaše suhe obraze.

La Roche Posay Effaclar BB Blur je BB krema namijenjena masnoj koži, koja upija višak ulja s površine kože, smanjuje vidljivost proširenih pora, a istovremeno prekriva postojeće nesavršenosti. Vrlo lagana tekstura omogućava koži disanje, a ne sadrži ni ulja, čime je njena postojanost na masnoj T-zoni znatno produljena.

Što se rumenila tiče, birajte kremaste i tekuće teksture koje neće dodatno isušiti vaše suhe obraze, a dugotrajnost sjenila osigurajte primerom za kapke ili slojem pudera u prahu prije nanošenja sjenila.

Pročitajte još i ...