Nasomatto – genijalne mirisne kreacije ‘ludog nosa’

Absinth, Baraonda, Black Afgano, Duro, Narcotic V., Pardon – ne, to nije popis maštovitih naziva za koktele, već su to imena nekih od fantastičnih mirisnih kreacija koje nam dolaze iz talijanskog parfumerskog laboratorija Nasomatto. Iza imena koje na talijanskom doslovno znači ‘ludi nos’ stoji Alessandro Gualtieri, ‘nos’ koji je u svijet parfema ušao posve slučajno.

Rođen je u obitelji mesara i, kako sam kaže, jedina vještina koji je imao bila je otkoštavanje mesa. Međutim, zaposlio se u farmaceutskoj kompaniji Bayer i tamo je vodio kompanijsku zbirku bočica. Bilo je to mjesto gdje se doslovno zaljubio u arome, mirise i molekule.

Zahvaljujući strasti i znanju koje je stekao u Bayeru, po povratku u Italiju, poslovnu je sreću potražio kod velikih parfemskih brednova – kreirao je Versus za Versace i Diesel Plus za Diesel, međutim, svijet visoke mode nije mu se pretjerano dopao te je stoga odlučio osnovati svoj vlastiti brend i tako je rođen Nasomatto.

Bez liste sastojaka

Gualtieri je, osim po svojim otkačenim kreacijama, poznat po tome što za svoje parfeme nikada ne otkriva listu sastojaka. On to smatra zastarjelim, upravo kao i klasičnu mirisnu piramidu, a za svoje mirise će reći kako su oni plod ljubavi. Primjerice, Black Afgano, jedna od njegovih najpopularnijih kreacija, nastao je nakon šest godina neprestanih eksperimentiranja. S tim je mirisom Gualtieri iskoračio u posve nov osjetilni teritorij, koračajući kroz umjetnost, arhitekturu i filozofiju. Za Absinth, moćnu kreaciju koja poput svog pitkog imenjaka ima moć da vas omami, Gualtieri će reći kako je rezultat želje za stimuliranjem neodgovornog ponašanja.

Sam naziv brenda, otkrio je medijima, nastao je tako što su mu toliko puta brojni ljudi koje bi susretao na svom poslovnom putu govorili – ‘to je nemoguće’, ‘to je neizvedivo – ti si lud’. Preuzevši tu etiketu koja je postala njegov zaštitni znak, uzeo si je ogromno područje slobode u kojemu danas može djelovati bez ograničenja.

Priča iza svakog mirisa

Svaki od mirisa s potpisom Nasomatto prati zanimljiva i uzbudljiva priča. Ona se, upravo kao i emocija koju miris budi u osobi koja ga nanosi, stvara tijekom kreativnog procesa, otkrio je Gualtieri. “Putovanje može započeti samo jednim elementom, a zatim se, tijekom procesa, na njega nastavljaju drugi. Tada počeinjem razmišljati o priči koja zapravo nastaje organski, sama od sebe”, izjavio je ovaj ekscentrični parfumer.

Iako ne voli ograničenja, kada kreira mirise, Gualtieri obično popis od 2.000 sastojaka svede na 10. To je, kaže, odlična polazišna točka gdje je i dalje moguće biti itekako kreativan, a tu posebno podrazumijeva igru s omjerima. “Važno je nametnuti si vlastite granice kako bi lakše vodio proces, inače sve skupa može biti jednostavno previše.

Nasomatto bočice – mala umjetnička djela

Nasomatto mirisi pohranjeni su u prekrasne bočice koje su same po semi prava mala umjetnička djela. Kao ljubitelj umjetnosti, Gualtieri je tu svoju ljubav želio pretočiti u dizajn. Na početku nije imao previše sredstava za eksperimentiranje s ambalažom pa je koristio standardne, obične bočice, ali je želio iskorak u vidu čepa. I tu se stalno poigrava s volumenom i proporcijama. Danas, svaki čep na njegovim bočicama doista ima vlastiti identitet.

Zanimljivo je da je Gualtieri samouk u parfemskom smislu. Njegov poslovni put mogao bi se svesti na poznatu sintagmu – learning by doing. Svom je poslu u potpunosti posvećen i od njega se nema potrebu odmarati. Stalno nešto razvija i kreira, a inspiraciju često pronalazi u knjigama.

“Radim ovo ato radim rato jer to volim. Da nisam parfumer, vjerojatno bih radio u polju, gdje bih mogao koristiti ruke. Volim se osjećati povezano s onim što radim”, izjavio je jednom prilikom.

Osim fantastične linije parfema Nasomatto, Alessandro Gualtieri kreirao je i liniju Orto Parisi koju je posvetio svom djetinjstvu i mirisima koje je upoznavao i otkrivao kao dijete u vrtu svoga djeda Vincenza.

 

Pročitajte još i ...