Kako ćemo znati da nam neinvazivni tretmani pomlađivanja više nisu dovoljni?

Vremena se mijenjaju, a s njima i običaji i navike. To se, naravno, odnosi i na svijet ljepote, estetske medicine i metode pomlađivanja. Dobna granica se pomiče pa je danas posve uobičajeno s tretmanima pomlađivanja krenuti već u kasnim dvadesetima. To je, složit će se stručnjaci, odličan način prevencije i zalog za budućnost. Estetska medicina jedna je od najnaprednijih grana medicine, a svakodnevno nam stižu vijesti o najnovijim, doista revolucionarnim tretmanima, tehnikama, metodama i uređajima kojima je, bez skalpela moguće postići doista fascinantne rezultate.

Od poboljšanja teksture kože, ujednačenosti tena, pa preko opuštene brade, oslabljene linije čeljusti, “ispuhanih”obraza, istanjenih usana pa sve do spuštenih obrva – sve se ove neželjene pojave danas uspješno tretiraju i rješavaju neinvazivnim metodama. Među najizvođenijim tretmanima su fileri, botox, baby botox, a tu su i najnovije tehnologije, odnosno uređaji koji su sve popularniji i kod muške populacije. U posljednje vrijeme, veliki je hit i biorevitalizacija.

Neinvazivne metode pomlađivanja uvijek su prvi izbor i prvi ozbiljan korak u svijet estetske medicine, što uopće ne čudi, budući da je, kako im samo ime kaže, riječ o metodama koje ne uključuju kirurške zahvate, oporavak je kratak ili uopće nije potreban, rezultati su vidljivi odmah, pacijenti se mogu odmah vratiti svakodnevnim aktivnostima, a krajnji je rezultat vrlo prirodan.

Dakle, nema sumnje da su neinvazivna rješenja izrazito učinkovita i praktična, no, ona funkcioniraju do određene dobne granice, odnosno, bolje rečeno, do trenutka kada vidljivi znakovi starenja na koži ne uznapreduju do te mjere da se status kože i ostalih neželjenih pojava više ne mogu unaprijediti.

U tom slučaju, nemojte se začuditi ako vam liječnik sugerira neki od kirurških postupaka. Naravno, o tome ćete svakako dobro razmisliti, informirati se i istražiti svaki detalj te tek onda donijeti odluku.

Kada je vrijeme?

Budući da je starenje visoko individualni proces, teško je ili gotovo nemoguće odrediti određenu dobnu granicu za prvi invazivni zahvat, no sa sigurnošću je moguće reći da on uglavnom nije potreban prije četrdesetih. U pedesetima, zbog pojačane ptoze, odnosno pada kože i strukture muskulature lica i vrata, pomoć filera i botoxa umjerenijeg je karaktera, a nakon 55. ili 60. godine života botox i fileri imaju manje učinke zbog sve veće ovješenosti kože. Tada se efekt podizanja muskulature i uklanjanja suviška kože lica ne može više postići filerima, no i to varira od osobe do osobe.

Drugim riječima, vrlo duboke bore teško je riješiti neinvazivnim tretmanima. Iako fileri i botox mogu pomoći u osvježavanju lica, takvi su nabori rezultat izražene ovješenosti kože koju je naprosto potrebno ponovno napeti. Također, kod vrlo ovješene i opuštene kože oko vilice, odnosno srednje i donje trećine lica, neinvazivni tretmani ne mogu postići značajnije rezultate jer je potrebno odstraniti višak kože i namjestiti potkožno tkivo. Ovakvi se izraženi znakovi starenja najčešće primjećuju nakon 55. godine života.

Kombinacija za najbolje rezultate

Za najbolje rezultate, face lifting se može kombinirati s neinvazivnim tretmanima. Filerima se mogu popuniti jagodice i nazolabijalne bore, botoxom ublažiti bore na čelu ili oko očiju, a laserima utjecati na sveukupni izgled kože i ujednačenost tena. U kombinaciji s repozicioniranjem mišića i odstranjenjem viška kože uz rubove lica, rezultat će biti besprijekoran.

Pročitajte još i ...